LIGA PRVAKOV

Bo moral Chelsea parkirati avtobus?

Objavljeno 19. maj 2012 10.19 | Posodobljeno 19. maj 2012 10.19 | Piše: Janoš Zore

Pred današnjim spektakularnim finalom lige prvakov za favorita velja domači Bayern.

Roberto Di Matteo (foto: Reuters).

MUNCHEN – Če se po kontrolorju sojenja dan pozna, se nam danes v Münchnu obeta spektakularni zaključek letošnje lige prvakov med Bayernom in Chelseajem. Nad piskanjem sodnika Pedra Proence bo namreč bedel Slovenec Vlado Šajn, ki je identično vlogo opravljal na najspektakularnejšem finalu lige vseh lig leta 2005 med Liverpoolom in Milanom. Še pomnite vodstvo Italijanov ob polčasu s 3 : 0 in slavje Angležev po kazenskih strelih?

Podobno kot Liverpool je tudi Chelsea tokrat v vlogi izzivalca in ne favorita

A še slabše so bile napovedi za ostarele Londončane pred polfinalom proti Barceloni. Toda s parkiranim avtobusom pred lastnim kazenskim prostorom je začasnemu trenerju Chelseaja uspelo kljubovati logiki. Mnogi so prepričani, da bo Roberto Di Matteo defenzivno taktiko ubral tudi tokrat. A vprašanje je, ali si jo lahko privošči.

Zgoščena igra Chelseaja je bila ob izkoriščenem bonusu sreče idealen odgovor na igro Barcelone, ki ni napadala prek bokov in pred golom ni imela niti enega dobrega skakalca.

Bayern ima na bokih dva peklenska driblerja Robbna in Riberyja. Chelsea bo moral v fazi obrambe igrati širše, podvajati driblerja in stopiti bližje bočnima branilcema. V nasprotnem primeru ju bo prijazno povabil k visokim predložkom, ki so voda na mlin napadalca Maria Gomeza. Slednji je v tej sezoni šest od 36 zadetkov iz igre dosegel z glavo.

Dodatno bo Bayern v igri z glavo nevarnejši, če bo drugega od treh kaznovanih Bavarcev, Gustava, na vrhu trojice zveznih igralcev nadomestil Thomas Müller. Namesto branilca Badstuberja bo v osrčju zadnje linije najverjetneje zaigral Timoščuk. Kreativna Kroos in Schweinsteiger bosta zaigrala bližje nasprotnim vratom, kar bi ob nevarnih bokih okrepilo še nemške napadalne opcije po sredini igrišča.

Šibka Bayernova vezna linija je priložnost za Chelsea

Londončani so s hitrimi prehodi v napad premagali Barcelono, a imajo to nesrečo, da sta med njenimi štirimi kaznovanimi igralci za današnji finale tudi oba najmobilnejša vezista Meireles in Ramires (podajalec in strelec proti Barceloni). Za nameček je daleč od nekdanjih predstav že dolgo poškodovani Essien.

Če bo med tremi osrednjimi vezisti tudi Mata, bi na enem izmed krilnih položajev Di Matteo ob Kalouju lahko presenetljivo postavil hitra Torresa (v napadu bo prednost verjetno dobil Drogba) ali najprodornejšega napadalca, Sturridgea. Toda v Švici rojeni Italijan zaradi pomanjkanja odgovornosti v igri Špancu in Angležu le redko zaupa mesto na sredini igrišča.

Medtem ko prva dva izostanka Chelseajevih igralcev Di Matteu zmanjšujeta taktične opcije, pa mu kazenska odsotnost kapetana Terryja in Ivanoviča ponuja priložnost za presenečenje. Brez obeh odsotnih branilcev bo najverjetnejša zadnja linija Chelseaja (Bosingwa, Cole, Cahill, Luiz) mnogo hitrejša.
 

Deli s prijatelji