DILEMA

Blatter noče penalov, Kaiser išče rešitev

Objavljeno 26. maj 2012 14.01 | Posodobljeno 26. maj 2012 14.03 | Piše: R.T.

Predsednik Fife meni, da zmaga po izvajanju enajstmetrovk ni pravična.

Finale letošnjega Hervis pokala je dobil Maribor po izvajanju kazenskih strelov proti Celju. Foto: Aleš Černivec

Agilni predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je spet odprl zanimivo fronto, ko je na kongresu krovne organizacije v Budimpešti javno podvomil o izvajanju kazenskih strelov, ki odloča o zmagovalcu v finalih največjih tekmovanj. »Nogomet zna biti prava tragedija, ko se izvajajo enajstmetrovke. To je moštvena igra, ko pa se vse skupaj sprevrže v preizkus ena na ena, nogomet izgubi svoje bistvo,« je razložil Blatter in takoj potisnil v igro legendo svetovnega nogometa iz Nemčije: »Morda lahko Franz Beckenbauer s svojo delovno skupino Nogomet 2014 nakaže rešitev. Morda ne takoj, v bližnji prihodnosti pa gotovo.«

Zlati ali srebrni gol?

Sila zanimivo bo slišati, kaj bo dognala Beckenbauerjeva skupina modrecev, ki niso preveč naklonjeni spremembam. »Kaiser« Franz, svetovni prvak kot igralec in selektor Nemčije (1974. in 1990.), je že večkrat povedal svoje mnenje v zvezi s tem, ko je Fifa v prejšnjem stoletju poskusila s pravilom zlatega ali srebrnega zadetka. Po pravilu zlatega gola je bila namreč tekma v podaljšku končana takoj, pri srebrnem golu pa se je do konca odigral še prvi oziroma drugi del podaljška in nato zabeležil končni izid.

Nemška nogometna legenda je že takrat dala jasno vedeti, da veliko raje vidi razplet s kazenskimi streli kot z zlatim ali srebrnim zadetkom. Zanimivo je, da so prav Nemci osvojili lovoriko s pomočjo zlatega gola; na evropskem prvenstvu leta 1996 v Angliji je Nemčija v finalu premagala Češko z 2 : 1, zlati gol za elf pa je zabil Oliver Bierhoff v peti minuti podaljška. Slavje se je začelo v istem trenutku.

Kot vemo, se je tudi nedavni finale lige prvakov med Bayernom in Chelseajem končal po streljanju enajstmetrovk, srečnejši in spretnejši pa so bili Londončani, za katere je odločilni zadetek dosegel Didier Drogba. Po kazenskih strelih sta se končala tudi finala svetovnih prvenstev 1994. v ZDA (znameniti zgrešeni strel Italijana Roberta Baggia proti Braziliji) in 2006. v Nemčiji, ko so Italijani zabili vseh pet golov, pri Francozih pa je zgrešil David Trezeguet.

Deli s prijatelji