GROŽNJA

Balotelli zaradi banan in žaljivk z igrišča

Objavljeno 30. maj 2012 16.25 | Posodobljeno 30. maj 2012 16.25 | Piše: D. P., STA

To se bo zgodilo, če ga bodo žalili s tribun.

Mario Balotelli ima dovolj žaljivk.

RIM – Temnopolti italijanski nogometaš Mario Balotelli je napovedal oster boj proti rasističnim opazkam. »Če bodo vame metali banane, bom šel v zapor, ker jih bom ubil,« je bil v pogovoru za francoski časnik France Football neposreden igralec Manchester Cityja in napovedal, da bo ob rasističnih žaljivkah na evropskem prvenstvu takoj zapustil igrišče.

Ob žalitvah s terena

»Če me bodo na evropskem prvenstvu žalili, bom odšel z igrišča. Ne bom se vrnil. Piše se leto 2012, take stvari se ne morejo dogajati,« je dejal nogometaš, ki je bil v preteklosti že večkrat žrtev rasističnega obnašanja navijačev. Balotelli pravi, da se bo zdaj, pri 21 letih, odzval drugače kot pred tremi leti, ko se je to zgodilo prvič. »Takrat sem se delal, da nič ne slišim. Bil sem mlad in sem želel igrati. Zdaj je drugače, rasizem je nesprejemljiv,« poudarja.

BBC s slabo reklamo za Ukrajino

Za dodatno skrb pred začetkom prvenstva na Poljskem in v Ukrajini je poskrbel dokumentarec britanske televizije BBC, v katerem so zbrali primere rasističnega obnašanja nogometnih navijačev obeh držav prirediteljic, vključno z nacističnimi pozdravi na tribunah, oponašanjem opičjih glasov ob nastopu temnopoltih igralcev in tudi s primeri protisemitizma. V Ukrajini so se sicer na to oddajo ostro odzvali, češ da ne prikazuje dejanskega stanja oziroma da se taki dogodki pojavljajo povsod, tudi v zahodni Evropi, ter da bi radi Britanci Ukrajino namenoma prikazali kot zaostalo in nevarno državo.

Balotelli, otrok ganskih staršev, ki so ga v Italiji posvojili pri dveh letih, je v pogovoru za France Football še dejal, da je nekoč že doživel žaljiv napad z bananami v nekem rimskem lokalu. Pojasnil je, da bi takrat sam obračunal s tistimi, ki so to naredili, če se policija ne bi odzvala dovolj hitro.
 

Deli s prijatelji