RELI

Zmagovalec po ukazu

Objavljeno 20. januar 2014 15.34 | Posodobljeno 20. januar 2014 15.34 | Piše: Gregor Pavšič

Na enem izmed najtežjih relijev Dakar v zgodovini sta zmagala Španca Nani Roma in Marc Coma.

Letošnji reli Dakar se bo v zgodovino zapisal kot eden najtežjih. Prva polovica dirke je s težavnostjo presenetila vse tekmovalce in morda tudi organizatorje, saj je že pred dnevom počitka odstopila več kot polovica udeležencev. Česa takega ne pomnimo niti z najtežjih izvedb Dakarja na afriški celini. Druga polovica dirke je bila pravo nasprotje. Z izjemo tovornjakov so bile razlike v preostalih treh kategorijah že precejšnje, dirkače pa so prve etape tudi močno utrudile. Zato je bilo dogajanje mirnejše in z manj preobrati.

Zaključek relija je prav med avtomobilisti vrgel precejšnjo senco na epski uvod Dakarja. Po odstopu Carlosa Sainza so v boju za vrh ostali predvsem miniji nemške ekipe X-raid. Stephane Peterhansel je uspešno lovil 40-minutni zaostanek za moštvenim kolegom Nanijem Romo in se mu tri etape pred prihodom v Valparaiso že povsem približal. A nato letošnjega Dakarja nista odločila francoski in španski dirkač, ki sta v preteklosti že zmagala z motorjem, temveč vodja njune ekipe Sven Quandt. Ta je od njiju zahteval konec borbe in varen prihod v cilj. Čeprav je Roma na predzadnji etapi prebil gumo in zaostal za Peterhanslom, je ta na zadnji etapi vozil rezervirano in spustil Romo predse.

»Izpolnile so se mi sanje. Pred desetimi leti sem tu zmagal z motorjem, zdaj sem uspeh ponovil z avtomobilom. Druga polovica je bila z dolgimi etapami zelo težka, a s sovoznikom sva uspela. Vsekakor nas čaka veliko slavje, jaz pa bom vse občutke strnil šele čez nekaj dni,« se je zmage veselil Roma, ki je imel v cilju slabih šest minut prednosti pred Peterhanslom in skoraj 57 minut pred še enim voznikom minija Nasserjem Al Attiyahom. »V drugi polovici dirke sem moral tvegati veliko, da sem skoraj izničil ves zaostanek. Ko sem se Romi približal na tri minute, sem moral odnehati. Zagotovo ne morem biti zadovoljen z razpletom, toda Roma je moj prijatelj in zmago mu iskreno privoščim,« je s kislim nasmehom v cilju komentiral Peterhansel.

Po odstopu Simona Marčiča in avtomobilske posadke Novak-Leskovec je slovenske barve v drugi polovici dirke branil Miran Stanovnik. Puščavski lisjak ni ponovil 12. mesta s pete etape, dirko pa je končal na skupno 26. mestu. »Ko enkrat prečkaš ciljno črto, kot je dakarska, pozabiš vse težave na poti. Mrzle dni, dež, vročino, visoko nadmorsko višino in vse drugo. Za bolj točne analize bo še čas, a dejstvo je, da sem dva od zastavljenih ciljev dosegel. Še posebno po dveh odstopih sem z razpletom dirke zelo zadovoljen,« je v cilju dejal Stanovnik, ki je ob koncu dirke tudi pomagal Marcu Comi, zmagovalcu v razredu motoristov. Medtem ko sta med štirikolesniki zmagala Ignacio Casale in med tovornjaki Andrey Karginov s kamazom, gre omeniti odlično Španko Lailo Sanz. Katalonka je kot svetovna prvakinja v enduru in trialu tudi na Dakarju vozila odlično in se redno uvrščala v najboljšo dvajseterico, na deveti etapi pa je bila celo sedma. Sanzova je Dakar končala kar na šestnajstem mestu. In še pomenljiva statistika: letošnji Dakar je končalo 78 motoristov (45 odstotkov), 15 štirikolesnikov (38 odstotkov), 61 avtomobilov (41 odstotkov) in 50 tovornjakov (71 odstotkov).

Deli s prijatelji