RELI

Zmagal Harrach, med Slovenci najboljši Trček

Objavljeno 13. april 2013 22.58 | Posodobljeno 13. april 2013 22.58 | Piše: STA, S. J.

Reli Lavanttal je uvodna preizkušnja slovenskega državnega prvenstva.

Dirkač Mitsubishija ima 28 sekund naskoka pred drugouvrščenim Gerwaldom Grössingom.

CELOVEC – Zmagovalec relija Lavanttal v Labotski dolini na avstrijskem Koroškem, ki je štel tudi kot uvodna preizkušnja slovenskega državnega prvenstva, je domačin Beppo Harrach (Mitsubishi Evo IX). Med Slovenci je bil najboljši Jani Trček (Mitsubishi Evo IX) na skupno osmem mestu.

Uvod v slovensko prvenstvo

Tako kot že nekaj let je bil reli pri severnih sosedih tudi letos uvod v slovensko prvenstvo. Na dirki v Labotski dolini sicer niso nastopili vsi najboljši, manjkal je tudi državni prvak Aleks Humar. Za reli se je prijavilo 26 slovenskih posadk. Po prvem dnevu, ko so bile na sporedu štiri hitrostne preizkušnje, je najbolje kazalo Asji Zupanc (Mitsubishi Evo IX). Skupno je bila na sedmem mestu, z minuto in pol zaostanka za Harrachom, ki je vodil od začetka relija. Za njo je bil v skupni razvrstitvi Rajko Žakelj (Mitsubishi Evo IX), v deseterici pa je bil še Rok Turk, tokrat je na reliju nastopil z dirkalnikom renault clio.

A za Zupančevo se je dober začetek relija spremenil v slabo nadaljevanje. V zahtevnih razmerah, dirkače so motili megla, dež, občasno tudi sneg ter blatne in poledenele ceste, je že v prvi sobotni hitrostni preizkušnji zletela s ceste. Ker dirkalnika dolgo ni mogla spraviti nazaj na progo, je izgubila vse možnosti za uvrstitev pri vrhu in morebitno prvo zmago za voznico v slovenskem prvenstvu. Vodstvo je prevzel Žakelj in ga dokaj zanesljivo obdržal skoraj do konca, toda prav zadnji brzinec od današnjih osmih je prinesel končno odločitev.

Prvenstvo se bo nadaljevalo s tradicionalnim relijem Saturnus

Trček, tudi on vozi Mitsubishijev dirkalnik Evo IX, je zaostanek zmanjševal, Žakelj je imel tudi nekaj tehničnih težav in na koncu je bil prepočasen, da bi ubranil skupno vodstvo v slovenskem seštevku. Trček ga je prehitel za dobrih sedem sekund. Tretji je bil Turk, četrta pa Zupančeva, ki pa je imela za zmagovalcem slovenskega prvenstva Trčkom že več kot pet minut zaostanka.

Slovenci se niso vmešali v boj za vrh skupne razvrstitve, kjer je prevladoval Harrach. Na dirki v okolici Volšperka je začel z zmagami na uvodnih štirih HP in tudi danes ni popustil. Drugi je bil na koncu Raimund Baumschlager (Škoda Fabia S2000) z 39 sekundami zaostanka, tretji pa Gerwald Grössing (Mitsubishi Evo IX R4), ki pa je bil z 2:22 minute zaostanka daleč od boja za zmago. Osmi Trček je zaostal 10:37 minute, deveti Žakelj 10:45 minute, deseti Turk pa 11:15.

Slovensko državno prvenstvo se bo s tradicionalnim relijem Saturnus nadaljevalo med 10. in 12. majem.

Deli s prijatelji