FORMULA 1

Zmaga za Julesa Bianchija

Objavljeno 27. julij 2015 11.36 | Posodobljeno 27. julij 2015 11.36 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Sebastian Vettel

Na jubilejni 30. veliki nagradi Madžarske v formuli 1 je Sebastian Vettel na najboljši možni način izkoristil težave obeh Mercedesovih dirkačev.

Sebastian Vettel

»Ta zmaga je za Julesa, vedno boš v naših srcih. Prej ali slej bi bil član našega moštva,« se je Sebastian Vettel (Ferrari) med vožnjo po ciljni ravnini spominjal nedavno preminulega kolega Julesa Bianchija. Zmagovalec formule 1 za veliko nagrado Madžarske je na dirkališču slavil prvič v karieri, prvič v karieri pa je na odru za zmagovalce stal Rus Danil Kvjat (Red Bull), ki je tam deloval kar malce zmedeno. Uspeh rdečih bikov je dopolnil Daniel Ricciardo, ki je lani na dirkališču blizu Budimpešte zmagal. Na začetku sta Vettel in Kimi Räikkönen (Ferrari) nabrisala vodilno dvojico s kvalifikacij; Lewis Hamilton in Nico Rosberg (oba Mercedes) sta se v dirko podala s prvega in drugega položaja. S takšnim vrstnim redom se nista strinjala dirkača iz Maranella, Räikkönen je mimo obeh srebrnih avtomobilov prišel celo s petega startnega položaja. Hamiltonova polomija se je nadaljevala, ko je izgubljal živce za Rosbergom; ta je izkoristil gnečo na začetku in prišel pred Britanca. Napaka in vožnja skozi pesek sta ga pahnili na deseto mesto, primadona kraljice motošporta pa se je pritoževal nad drugimi. Vettel je vodil, za njim je vozil Räikkönen, sledil jima je Rosberg, ki se je ob prvi menjavi pnevmatik odločil za različno taktiko kot Hamilton. Britanec je z mehkejšimi pnevmatikami norel po stezi in kmalu prišel na četrto mesto, uspešno pa je topil tudi 20-sekundno Rosbergovo prednost. Kmalu je ta znašala le še pet sekund, ko je v 44. krogu na stezo prišel varnostni avto zaradi raztreščenega prednjega stabilizatorja dirkalnika Nica Hülkenberga. Vodilni so zamenjali pnevmatike in ob ponovnem startu, ko se je varnostni avto umaknil, je Rosberg prehitel Räikkönena, ki je imel težave z močjo dirkalnika. Hamilton pa je bil spet nervozen. Zaradi lastnih napak je izgubil bitko s Kvjatom in z Ricciardom, v katerega je tudi trčil, in si pridelal kazensko vožnjo skozi garaže. Hamilton je uvidel svojo napako in sprejel kazen ter se na 13. mestu opravičeval svojemu moštvu po radijski zvezi: »Resnično mi je žal, fantje,« inženirji pa so ga bodrili: »Ok, Lewis, zberi se in ujemi kakšno točko, do konca je še deset krogov.« Hamilton je preostanek dirke odpeljal kot šampion, saj je prišel kar do šestega mesta. Räikkönen je medtem omagal, Rosberg pa je pri branjenju drugega mesta proti Ricciardu z zadnjo levo pnevmatiko zadel Avstralčev prednji stabilizator. S predrto pnevmatiko je komaj prišepal do garaž, Ricciardo je moral na menjavo nosu dirkalnika, zato je Kvjat dirko končal na drugem, Ricciardo pa na tretjem mestu. Tudi Ricciardo se je spomnil preminulega prijatelja: »Vse sem pustil na stezi, danes sem res želel pripeljati na stopničke. Tako bi želel Jules, to mu dolgujem.« Rosberg je pripeljal na osmo mesto, medtem ko se je četrto mesto ponudilo Maxu Verstappnu (Toro Rosso).

Navijači so bili tudi priča čudežu, ko je po spletu okoliščin Fernando Alonso v McLarnu osvojil peto mesto. Na Madžarskem so si komisarji krvavo zaslužili svojo plačo, saj je bilo dotikov na stezi in kršitev omejitev več, kot so si lahko predstavljali. Ob tem gre omeniti Pastorja Maldonada (Lotus), ki je znan uničevalec dirkalnikov. Tokrat ni nobenega razbil, je pa poskrbel za kar malce smeha med kolegi. Dobil je kazen za prehitro vožnjo skozi garaže, ki jo je odslužil z vožnjo skozi garaže, pri kateri pa je spet prekoračil omejitev hitrosti. Hamilton je kljub porazu prednost v skupnem seštevku pred Rosbergom povečal na 22, pred Vettlom pa se je stopila na 42. Sledi enomesečni premor, sezona se bo nadaljevala 23. avgusta v vremensko nestanovitnem Spa-Francorchampsu.

Deli s prijatelji