HITROSTNA DIRKA

Zmaga Italijanu, rekord Slovaku

Objavljeno 09. september 2013 14.04 | Posodobljeno 09. september 2013 14.06 | Piše: Gregor Pavšič

Federico Liber je zmagovalec, Vaclav Janik pa rekorder gorske hitrostne dirke na Gorjance.

Federico Liber je s formulo gloria C8F zmagal na Gorjancih. Foto: Gregor Pavšič

GORJANCI – V natrpanem urniku slovenskih gorskih hitrostnih dirk smo v dveh zaporednih koncih tedna videl dve najpomembnejši. Potem ko je krovna zveza AŠ2005 z obilo udarnega dela in nepopustljivosti rešila izvedbo dirke v Ilirski Bistrici, kjer je bila na ravni zadnjih let, so svojo priložnost dobili še Gorjanci. Organizatorji iz vrst AŠD-SAI so že pred začetkom potožili nad natrpanim koledarjem, saj bo po dveh elitnih slovenskih že prihodnji konec tedna sledila še dirka evropskega prvenstva v Buzetu na Hrvaškem.

Zaradi natrpanega koledarja na dirki manj dirkačev od želenega

Zaradi takega urnika je na startu manjkalo kar veliko slovenskih dirkačev, tako da se dirke ni udeležila niti šestdeseterica voznikov. Svoj dirkalnik je imel v Sloveniji sicer tudi napovedani Čeh Miloš Beneš, zmagovalec ilirskobistriške dirke, ki pa je brez pojasnila ostal doma in se ni odzval na klice organizatorjev.

A kljub manjšemu številu voznikov organizatorjem v Novem mestu zanesenjaštva ne manjka. Že prihodnje leto bi radi progo podaljšali na dobrih pet kilometrov, kar je minimum evropskega prvenstva. Cesta, ki je bila še pred par leti skoraj neprimerna za formule in športne prototipe, bo še dodatno urejena z 800 metri novega asfalta, ob njo bodo namestili tudi nove ograje. Servisno parkirišče je že zdaj nad ravnjo mnogih dirk evropskega prvenstva, v Novem mestu bodo ustanovili domače avtomobilistično društvo. Domačini so navsezadnje z izdatno podporo takratnega IMV, danes Revoza, samostojno organizirali že prvo dirko na Gorjance leta 1969.

Organizatorji poudarjajo podporo lokalne skupnosti in gospodarstva, ki sta pogoj za dolgoročno stabilnost avtomobilistične dirke. Ali bodo za točke evropskega prvenstva v prihodnje vozili v Ilirski Bistrici ali na Gorjancih, bo pokazal čas. Ni nujno, da bomo odločitev o tem videli že prihodnje leto.

Kdo so zmagovalci?

Ob odsotnosti favoriziranega Beneša je lanskega zmagovalca Vaclava Janika ugnal Italijan Federico Liber s formulo gloria C8F. Že na treningih v soboto je bil hitrejši od Janika, po treh tekmovalnih vožnjah pa je bila njegova prednost komaj 51 stotink. Slovak je namreč na zadnji vožnji še izboljšal svoj lanski in Liberov dopoldanski rekord, čas 1:41,8 pa je na 5030 metrov dolgi progi postavil s povprečno hitrostjo 152 kilometrov na uro.

Med Slovenci je bil proti Gorjancem pričakovano najhitrejši Marjan Smrdelj s formulo 3000, ki je pred svojim startom stiskal tudi pesti za hčer Sanjo, ki vozi precej skromnejšega yuga. Smrdelj je bil na Gorjancih šesti, a njegov zaostanek za Liberjem je bil že 20 sekund. Za prvo trojico, ki jo je sklenil Marietto Nalon s formulo 3000, je Smrdelj zaostal za 6,5 sekunde.

V konkurenci državnega prvenstva prvič letos ni zmagal aktualni prvak Aleš Prek s porschejem 997 GT3. Na nedeljskih vožnjah zaradi tehnične okvare ni startal, s tem pa je bila pot do zmage odprta Radu Raspetu z mitsubishijem lancerjem, na stopničkah v skupni razvrstitvi sta se mu pridružila Matej Grudnik (renault twingo R2) in Alojz Udovč (renault clio R3). V diviziji I je zmagal Andrej Prelc pred Gregorjem Jurakom (oba suzuki swift).

Deli s prijatelji