FORMULA 1

Živčni Nico zaradi otroka na trnih

Objavljeno 24. avgust 2015 11.55 | Posodobljeno 24. avgust 2015 11.57 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Lewis Hamilton

V formuli 1 spet po starem, na Vn Belgije je slavil Mercedes z zmagovalcem Lewisom Hamiltonom in drugim Nicom Rosbergom. Presenetljivo tretji Romain Grosjean se je utapljal v čustvih.

Lewis Hamilton.

Po enomesečnem premoru je formula 1 spet pridirkala nazaj. Tokrat je skozi ardenske gozdove v slovitem Spa-Francorchampsu najhitreje peljal Lewis Hamilton (Mercedes) in zmagal že šestič v sezoni. Mimogrede je izenačil dosežek Ayrtona Senne, ko je že 80. stal na odru za zmagovalce, s tem pa se vsaj na papirju dotaknil svojega vzornika in legende formule 1. Nico Rosberg (Mercedes) je popravil vtis s prejšnje dirke in je znova pripeljal na drugo mesto, s tem pa Mercedesu že znana položaja številka 1 in 2. Po dveh letih suše je za kontrast in presenečenje na odru za zmagovalce s svojim črnim Lotusovim dirkalnikom poskrbel Romain Grosjean. »Bravo, Romain, to je P3. To je tretje mesto. Prikazal si eno svojih najboljših voženj, zdaj uživaj v tem trenutku,« so nadrejeni poveličevali njegov prihod na tretje mesto, sam pa je ob izlivu čustev s solzami polnil svojo čelado.

Po dolgem času so dirkači na startu sami opravili startno proceduro in nastavitev sklopke, brez pomoči iz garaž in ne kot da bi sedeli v avtomobilu na daljinsko vodenje. Dirka med mesteci Francorchamps, Malmédy in Stavelot, kjer se steza dirkališča dvigne skozi enega izmed najbolj privlačnih ovinkov – Eau Rouge, se je začela pod dirigentsko palico Hamiltona, ki je že desetič v sezoni osvojil prvi startni položaj. Tudi na startu ni imel težav s privajanjem na novo pravilo, kar pa ne velja za Rosberga, ki je z drugega mesta padel na peto. Odličen start je uspel Sergiu Perezu (Force India), ki je s četrtega mesta pripeljal ob Hamiltona in ga ogrožal skozi Rdečo vodo. To pa je bil tudi edini pritisk na Hamiltona, ki je imel vse pod nadzorom od starta do cilja. Tudi Sebastianu Vettlu, ki je začel z osmega mesta, je s ferrarijem uspel podoben start in se mu je uspelo preriniti za Rosberga, pred katerim se je peljal Daniel Ricciardo v red bullu. Rosbergu je uspelo pri prvem postanku prehiteti tako Ricciarda kot tudi Pereza, in je bil in bo ostal na drugem mestu ponovno Hamiltonov pomočnik.

Upe lahko odpiše

Rosberg je razlog za slabšo predstavo predstavil po dirki: »Res sem že na začetku pokvaril dirko in sem se moral precej truditi, da sem se prerinil naprej. Ta konec tedna je bil zame zelo vznemirljiv, zdaj hitim domov, saj pričakujem rojstvo svojega prvega otroka.« Če velja pravilo, da je dirkač, ko se mu rodi otrok, pol sekunde počasnejši na krog, potem lahko Rosberg letošnje upe o naslovu svetovnega prvaka kar odpiše. Očitno so dirkači finskega rodu zmrznili že ob začetku, saj je Valtteri Bottas (Williams) s tretjega mesta padel na sedmo, ob prvih postankih v garažah pa so v njegovem moštvu postali tarča posmeha. Ob menjavi pnevmatik so mu namesto štirih trših namestili le tri in eno mehkejšo različico, neobičajna taktika pa se ni obnesla, saj je dobil kazen vožnje skozi garaže.

Grosjean je s kazenskim pribitkom petih mest zaradi zamenjave menjalnika dirko začel z devetega mesta, na stezi pa moral kar pogosto prehitevati sotekmovalce. Še krog pred koncem je kazalo, da bo na odru stal Vettel, ki je do takrat vozil na tretjem mestu, Grosjean pa je v boju s časom iskal prepotrebne sekunde, ki so ga ločile od zmagovalnega odra. Medtem ko je Grosjean opravil tri postanke, jih je Vettel le dva, in 27 krogov stara zadnja desna pnevmatika se je vdala deset kilometrov pred ciljem; Francoz je v mislih že okušal penino. Bolj kot na čelu je bilo razburljivo v boju za četrto mesto, v katerega se je z osmega vmešal Danil Kvjat (Red Bull). Rus je najprej opravil s Kimijem Räikkönenom (Ferrari), nato je usekal mimo Felipeja Masse (Williams), nazadnje pa še mimo Pereza, ki je po dobrem začetku strmoglavil na peto mesto. Tudi v Belgiji so pri McLarnu-Hondi poskrbeli za nov rekord. Po menjavi že devetega pogonskega agregata Fernanda Alonsa in osmega Jensona Buttna sta zaradi tega skupaj pridelala 105 kazenskih mest, čeprav je v sezoni prijavljenih le 20 dirkalnikov. Morda sledi kakšna nova bizarna kazen Mednarodne avtomobilistične zveze na naslednji dirki v Monzi, ki bo na sporedu čez dva tedna. 

Deli s prijatelji