USPEH

Zamenjal linijo in padel

Objavljeno 26. julij 2016 10.58 | Posodobljeno 26. julij 2016 11.00 | Piše: S. N.

Slovenski motokrosist Tim Gajser je bil na dirki MXGP na Češkem drugi.

Tim Gajser na nobeni letošnji tekmi med elito ni manjkal na odru za zmagovalce. Foto Tadej Regent

Na razritih in blatnih progah s številnimi pastmi v elitnem motokrosističnem svetu res ni meja za slovenskega čudežnega dečka na motorju Tima Gajserja. Trinajsta postaja letošnjega svetovnega prvenstva v najmočnejšem razredu MXGP, kjer je 19-letnik novinec, je pomenila še eno potrditev njegovega razkošnega talenta in tekmovalne nepopustljivosti. Gajser je že v soboto prepričljivo dobil kvalifikacijsko dirko pred veliko nagrado Češke v Loketu. Potem ko je v prvi tekmovalni vožnji predse spustil le Nemca Maximiliana Nagla, se je v drugo namenil popraviti zadevo v svojem šampionskem slogu. Bil je v vodstvu in brezkompromisno drvel proti osmi zmagi v sezoni, a je nato padel s svojo hondo in zmago prepustil Naglu. »Seveda sem malo razočaran, saj sem vodil skoraj vso dirko, potem sem, če se ne motim, samo pet minut pred koncem naredil neumno napako in se znašel na tleh, ker sem vozil drugačno linijo kot prej vso dirko. Skušal sem čim hitreje pobrati motor in nadaljevati, kljub temu me je Nagl prehitel. Na koncu sem bil kljub vsemu kar zadovoljen, da sem končal na drugem mestu in povečal prednost v skupnem seštevku,« je dejal Gajser, ki si je malce odrgnil ramo, nima pa resnejših poškodb.

Gajser je v Loketu tako na 13. dirki še trinajstič stal na zmagovalnem odru. V seštevku svetovnega prvenstva pa je svojo prednost povečal na 109 točk – z novimi 44 točkami v SP je zdaj že pri 576. Najbližje je Italijan Antonio Cairoli s 467, tretji pa Nagl s 451 točkami. Drugi slovenski udeleženec na dirki na Češkem Jernej Irt je ostal brez točk za SP, v prvi vožnji je bil 26., v drugi pa 25., na koncu je to zadostovalo za 25. mesto. Sezona se bo nadaljevala že čez en teden, ko bodo dirkači nastopili v belgijskem Lommelu. Do konca sezone je še sedem dirk.

Na Češkem so vozili tudi finalno dirko evropskega prvenstva EMX 85, kamor se je uvrstilo najboljših 40 motokrosistov, ki so se pred tem merili na štirih dirkah conskega dela tekmovanja. Mladi slovenski motokrosist Maks Mausser se je v finale uvrstil kot zmagovalec jugozahodne cone, ki se je izkazala za najmočnejšo, kar se je potrdilo tudi v finalu. Prva tri mesta so namreč zasedli tekmovalci Mausserjeve cone. Evropski prvak je postal avstrijski tekmovalec Rene Hofer. Mausser je bil dvakrat deveti, skupno pa osmi na dirki. 

Deli s prijatelji