SPIDVEJ

Žagar naslednje leto med elito

Objavljeno 30. september 2012 10.18 | Posodobljeno 30. september 2012 10.19 | Piše: P. J., STA

Matej Žagar si je v kvalifikacijah zagotovili nastop v seriji Speedway Grand Prix.

ČAKOVEC – Na kvalifikacijski dirki za nastop na svetovnem prvenstvu v spidveju leta 2013 je danes v hrvaškem Goričanu nastopil tudi najboljši slovenski dirkač Matej Žagar. Z drugim mestom si je zagotovil preboj med elito naslednje leto.

Zmagal je Poljak Krzysztof Kasprzak pred Žagarjem in Dancem Nielsom Kristanom Iversenom, ti trije vozniki pa so si tudi zagotovili nastop v seriji Speedway Grand Prix, svetovnem prvenstvu posameznikov, za sezono 2013. Odločitev je bila izjemno razburljiva, saj so o drugem in tretjem mestu odločale štiri dodatne vožnje, ker je imelo po rednem delu kar pet voznikov enako število točk.

Žagar je bil na koncu široko nasmejan na zmagovalnem odru. Drugo mesto namreč pomeni, da se po petih letih vrača v SGP. Tam je redno nastopal v letih 2006 in 2007. Od takrat se kot redni voznik ni več vrnil, nastopil pa je na posameznih dirkah kot dirkač s povabilom.

A pot do današnjega velikega uspeha ni bila lahka. Žagar je začel s tretjim mestom v prvi vožnji, nadaljeval pa z dvema zmagama in po 12 vožnjah je že bil na mestih, ki so vodila v elito. Tudi po drugem mestu v predzadnji vožnji je imel še vse v svojih rokah, saj je s Troyem Batchelorjem in Iversenom delil prvo mesto. Ostala mu je le še zadnja vožnja, toda tretje mesto za Leonom Madsenom in domačim adutom Jurico Pavlicem je pomenilo, da je redni del končal z desetimi točkami. Glavni dobitek je potegnil Kasprzak, ki je zbral 11 točk in si tako zagotovil skupno zmago. V boju za preostali dve mesti pa se je znašla kar peterica dirkačev, poleg Žagarja še Madsen, Batchelor, Iversen in Aleš Dryml.

Deli s prijatelji