MOTOGP

Yamaha še vedno vse namaha

Objavljeno 05. februar 2016 09.30 | Posodobljeno 05. februar 2016 09.30 | Piše: Damir Gorjanc

Jorge Lorenzo, svetovni prvak v motoGP, tekmecem niti na testiranjih ne pusti dihati. V svetovni motociklistični cirkus pa se je presenetljivo uspešno vrnil Casey Stoner.

Jorge Lorenzo je motocikel gonil kot nor. Foto: AP

Za motociklisti razreda motoGP so, pred novo sezono, prvi trije uradni dnevi testiranj nove, skupne elektronike in novih Michelinovih pnevmatik, pri Yamahi pa so nadaljevali tam, kjer so končali preteklo sezono – na vrhu. V malezijskem Sepangu sta Jorge Lorenzo in Valentino Rossi pustila, da se drugi stepejo za tretje mesto. Prav Lorenzo je pokazal, zakaj je svetovni prvak, ko je prvi in zadnji dan testiranj druge pustil za seboj za sekundo ali več. Majorčan niti pri svojih izjavah ni bil skromen: »Časi odpeljanih krogov povedo svoje. To so bili hitri krogi z novo elektroniko in novimi tršimi pnevmatikami. Zelo sem zadovoljen z novim dobaviteljem pnevmatik, saj so glede oprijema sprednje gume storili velik korak naprej. Opravili so odlično delo in so občutke vrnili tistim iz pretekle sezone. Dobro sem se počutil in vedel sem, da sem najhitrejši, čeprav še vedno čutim posledice bolezni. Na Phillip Islandu bom še močnejši in pripravljen opraviti simulacijo dirke.«

Čeprav je imel drugi dan testiranj preblisk Danilo Petrucci (Pramac Ducati), ko je z najhitrejšim časom končal na vrhu razpredelnice, je prvi in zadnji dan za Lorenzom najmanj zaostal Rossi. Takšen prepad, kakršen zeva med njima na prijateljskem področju, je tudi na stezi. Skoraj sekunda zaostanka Italijana za ubežnikom Lorenzom je ogromna, čeprav so za dirkači šele prva testiranja. Rossijev cilj ni bil postaviti najhitrejšega časa, temveč je svojo yamaho peljal na sprehod z različnimi deli motocikla, naredil pa je tudi primerjavo modelov letnikov 2015 in 2016. Doktor se še vedno ni odločil, s katero različico bo nadaljeval testiranja, ki bodo čez dva tedna v Avstraliji. »Preizkušal sem različne zadeve in dve pomembni nastavitvi motocikla, zato drugi čas testiranj ni slab rezultat, skrb pa vzbuja to, da sem skoraj sekundo za Lorenzom. Je zelo hiter in je očitno preizkušal meje, jaz pa sem opravil več umazanega dela, odpeljal več krogov in poskusil različne stvari. Kljub temu je postavil impresivne čase. V Avstraliji se bom odločil, ali bom nadaljeval z motociklom, ki je bolj podoben lanskemu, ali bom uporabljal model 2016, ki se je proti koncu izkazal, da ni tako slab. Odpeljal sem nekaj krogov s stranskimi krilci, ki so zanimiva in malo spremenijo pretok zraka, a ne čutim razlike. Raje imam motocikel brez krilc, je predvsem lepši,« je v svojem šaljivem tonu občutke povzela legendarna številka 46.

Marc Marquez (Honda) je bil daleč zadaj. Šele zadnji dan testiranj je končal na tretjem mestu z 1,3-sekundnim zaostankom. Pri Hondi se borijo z novo elektroniko, ki je letos za vse enaka, Marquez pa ni hotel pred sezono ničesar postaviti na kocko: »Nisem vozil na vso moč, saj ste tudi sami videli, da nisem imel nobenega padca. Seveda sem privijal ročico za plin, ampak ne tako, kot bi jo v kvalifikacijah, pa tudi ko sem jo privil malo bolj, smo bili daleč od yamah. Vidim, da ta trenutek motocikel še ni toliko pripravljen, da bi lahko samozavestno odprl plin do konca in nismo še ujeli pravih nastavitev, ki bi bile v sinergiji z elektroniko. Trenutno smo daleč od tam, kjer si želimo biti.« V Sepangu so bile vse oči uprte v povratnika Caseyja Stonerja, ki je spet osedlal ducatija. Po treh letih pokoja se je pridružil karavani motoGP in je zadnji dan testiranj končal na petem mestu. Zanj resnično velja, da ko se enkrat naučiš peljati motor, tega ne pozabiš nikoli. »Zabavno se je bilo vrniti na stezo, malce sem le presenečen nad tem, da sem telesno zdržal tri dni testiranj in da sem bil takoj sposoben odpeljati na polno. Malce sem se mučil z oprijemom pnevmatik in poskušal najti pravo ravnotežje, a s testiranji smo pridobili ogromno informacij,« je povedal Stoner, ki je videti, kot da ni imel triletnega oddiha.

Deli s prijatelji