FORMULA 1

Vzpeti konjiček nad tekmeci

Objavljeno 13. maj 2013 15.10 | Posodobljeno 13. maj 2013 15.12 | Piše: Damir Gorjanc

VN Španije v formuli ena je z zmago sebi v prid odločil Fernando Alonso.

Fernando Alonso je slavil na domačih tleh. Foto: Reuters

Z najvišje stopnice zmagovalnega odra se je po dirki za veliko nagrado Španije najbolj prešerno smejal domačin Fernando Alonso, ki je z izjemno vožnjo in taktiko postankov v garažah najhitreje odpeljal 66 krogov. Na drugem mestu ga je lovil zdaj že stalni član elitne trojice, Kimi Räikkönen, ki je s taktiko postanka manj prehitel tudi tretjeuvrščenega Felipeja Masso. Ne zgodi se pogosto, da vidimo takšno navdušenje v Ferrarijevi ekipi kot ravno po prvi dirki v sezoni, ki se je odvila na tleh stare celine. Predsednik rdečih iz Maranella Luca di Montezemolo je bil celo tako neučakan, da je dirkača še pred slovesno ceremonijo poklical kar po mobilnem telefonu. Pohvale in čestitke so deževale na vse strani, Alonso pa ni pozabil pozdraviti navdušene množice: »Hoteli smo odpeljati dobro dirko, še posebno pred temi čudovitimi navijači, zmagati tu je pa vedno nekaj posebnega. Prav vsak v moštvu je odlično opravil svoje delo in do podrobnosti, hvala vsem.«

Še pred začetkom je bolje kazalo Nicu Rosbergu in Lewisu Hamiltonu, ki sta se v boj podala s prvih dveh mest, za njim pa sta se zapodila Sebastian Vettel in Räikkönen. Alonso je začel s petega mesta, Massa pa je zaradi oviranja Marka Webbra na kvalifikacijah dobil kazen treh mest in je svoje prve stopničke v letošnji sezoni lovil z devetega. Odličen start je uspel Alonsu, ki se je takoj prebil pred Finca v lotusu in Hamiltona, Britanca pa je za seboj pustil tudi Vettel, in sprava je kazalo, da bo težko slediti vodilnima. Dve DRS-območji, kjer so dirkači lahko uporabljali gibljivo zadnje krilce, sta pripomogli, da se dvoboji niso odvijali le med postanki v garažah, temveč tudi na stezi. Tako je bilo do prvih postankov v garažah, ko se je na menjavo pnevmatik prvi odpeljal Alonso, naslednji krog pa še Rosberg, Vettel in Räikkönen. Postanek krog prej se je poznejšemu zmagovalcu obrestoval, saj je pripeljal med vodilna Rosberga in Vettla.

Dva kroga zatem je mercedes vodilnega začel delovati kot razglašen klavir, saj so mimo brez večjih težav zapeljali Alonso, Vettel, Massa in tudi Räikkönen. Domači matador je v stilu koride krotil nebogljenega rdečega bika z Vettlom v sedlu, vozil pa je celo pol sekunde hitreje na krog. Drugi postanki niso prinesli sprememb, le Vettel je lačno Heidi, kot imenuje svoj bolid, na menjavo pnevmatik odpeljal štiri kroge pozneje kot drugi vodilni. Napačno odločitev moštva je plačal s kar krepkim zaostankom, ki mu do konca ni več omogočal boja za prva tri mesta, pa tudi pnevmatike mu tako kot Mercedesovima dirkačema niso najbolje služile.

Prebujeni Brazilec

Na dirkališču, ki s svojo razgibanostjo in številnimi ovinki najbolj požira sprednjo levo pnevmatiko, je pametno odpeljal tudi Räikkönen. S tremi postanki v garažah, torej s taktiko postanka manj od zmagovalca in kombinacijo izbire trdih in mehkejših pnevmatik, se je na koncu brez težav in s kar precejšnjo prednostjo pred Brazilcem uvrstil na drugo mesto. Po koncu je Räikkönen na vprašanje Eddieja Jordana, nekdanjega lastnika ekipe formule ena, ali ga moti, da je v medijih podcenjen in da se o odličnih predstavah Lotusa ne piše toliko, v svojem slogu odgovoril: »Ne moti me, to nima vpliva name. Tukaj sem, vem kaj moram storiti, in to je odpeljati najbolje, kot znam. Morda sem malce razočaran, ker mi ni uspelo priti na sam vrh, vendar se bom pomiril tudi z drugim mestom.«

V tej sezoni prebujeni Massa po dirki še vedno ni mogel preboleti kazni treh mest iz kvalifikacij: »Razočaran sem nad odločitvijo komisarjev. Marka še zdaleč nisem oškodoval. Prav zaradi tega sem tokrat poskušal biti še bolj agresiven. Morda sem imel priložnost za preboj na drugo mesto, a na koncu sem zadovoljen tudi s tretjim. Moj dirkalnik je bil na tej stezi odličen. Stopnja obrabe gum sicer ni bila tako dobra kot Lotusova, kljub temu pa smo se potrudili po najboljših močeh in izpolnili cilj, ki smo si ga zadali že v petek.« Alonso je vozil svojo dirko, a tudi on ni bil brez težav, saj se mu je bolj obrabljala prednja leva pnevmatika, zato je proti koncu malce upočasnil. Ko je 16 krogov pred koncem še zadnjič pripeljal v garaže po svežo obutev, je tudi po postanku zadržal prvi položaj. Do zdaj se je na Montmelu le enkrat zgodilo, da ni zmagal dirkač, ki je začel iz prve startne vrste, tradicijo pa je prekinil ravno Asturijec. Vettel kljub četrtemu mestu na dirki v skupnem seštevku točkovanja še vedno ostaja prvi, vendar se mu je Räikkönen približal le na štiri točke zaostanka, daleč pa ni niti Alonso.

Vrstni red voznikov

Sebastian Vettel 89

Kimi Räikkönen 85

Fernando Alonso 72

Lewis Hamilton 50

Felipe Massa 45

Deli s prijatelji