FORMULA 1

Vsem gre na jetra premoč Mercedesa

Objavljeno 28. marec 2015 12.02 | Posodobljeno 28. marec 2015 12.02 | Piše: R. T.

V formuli 1 se je večina moštev znašla v slepi ulici že na začetku sezone.

Morda drži, da bo letošnje svetovno prvenstvo formule 1 dokaj dolgočasno, kar se tiče boja za vrh razpredelnice dirkačev in konstruktorjev, saj bosta nedvomno prednjačila Lewis Hamilton in Nico Rosberg z Mercedesom. Toda vse drugo dogajanje že na startu sezone dviga precej prahu in buri duhove v dirkaškem svetu. Že pred začetkom sezone smo preštevali, koliko dirkalnikov bomo sploh gledali na posamezni preizkušnji. Finančni zalogaj, ki je potreben za konkurenčnost, je namreč za manjša in revnejša moštva nedosegljiv sen. Da bi lahko regularno izpeljali sezono, se je veliki šef Bernie Ecclestone moral usmiliti skromnejših moštev in jim predčasno zagotoviti finančno injekcijo, da lahko vsaj sodelujejo v elitnem oktanskem cirkusu. Šov se pač mora nadaljevati, tako zahtevajo prireditelji dirk, nosilci televizijskih pravic, oglaševalci in seveda ljubitelji formule 1 po vsem svetu.

Renault s svojo ekipo?

Najprej na testiranjih pred sezono, potem pa že kar na uvodu ni manjkalo slabe volje v posamičnih taborih zaradi očitne nezmožnosti, da bi na vrhu ogrozili Mercedes. Pri Renaultu, ki dobavlja motorje za Red Bull in Toro Rosso, so šli celo tako daleč, da razmišljajo o umiku. To so po prvi dirki že razglašali tudi pri Red Bullu. Francozi se prav tako ne morejo sprijazniti z dejstvom, da so tako slabi na dirkališču. »Lahko potrdim, da tehtamo med različnimi opcijami, vključno s tisto, da se umaknemo iz formule 1, če bi vztrajanje v takšnih okoliščinah škodovalo našemu ugledu,« je dejal direktor Renault Sport F1 Cyril Abiteboul. Hkrati je priznal, da se z zainteresiranimi pogovarjajo o tem, da bi kupili eno izmed moštev in se tako spet podali v tekmo z drugimi konstruktorji. Očitno je vse že tik pred dogovorom, saj se je nemudoma oglasil vodja ekipe Toro Rosso Franz Tost in dejal, da bi italijansko moštvo rade volje sprejelo tovrstno ponudbo. »To bi bila fantastična priložnost za Toro Rosso, da stori korak naprej,« je vzneseno dejal Tost.

Nervozni Bernie

V Sepangu, kjer bo jutri druga dirka sezone, je glas spet povzdignil veliki šef formule 1 Bernie Ecclestone. Moti ga množično pritoževanje moštev čez kompleksne hibridne motorje, ki jih z naskokom najbolje razvija Mercedes. »Nimam nobenih pripomb glede tega, kar počnejo pri Mercedesu. Me pa moti to, da v drugih ekipah ne delajo podobno kot oni. Večina se jih nagiba k temu, da je izvor vseh njihovih težav v motorju. A to je morda le 50 odstotkov problema, drugih 50 odstotkov pa je, da sami ne opravijo posla, kot je treba,« je oster 84-letni Ecclestone, ki sicer priznava, da so motorji trenutno res predragi, zato tudi podpira idejo, da bi prepovedali uporabo dragih vetrovnikov za testiranja aerodinamike bolidov. Dodal je, da se pri Force Indii strinjajo z idejo, da bi dirkali s standardnimi šasijami, Mclarnov šef Ron Dennis pa je takšen predlog takoj označil za degradacijo in neustreznega za formulo 1. Ecclestone je ponudil zelo radikalno idejo v zvezi s točkovanjem; z 10 točkami bi nagradil zmagovalca dirke pa tudi najboljšega v kvalifikacijah, posledično bi premešal vrstni red na startu. To je zdaj predmet vročih razprav, Ecclestone pa vsem sporoča: »Naj razmislijo o teh zadevah. Vem, da jim je težko. O tem smo se že pogovarjali na petih sestankih. Nikar me ne prisilite, da se začnem obnašati kot diktator.« 

Deli s prijatelji