ZASLIŠANJE

Vojna živcev v formuli 1

Objavljeno 15. april 2014 09.10 | Posodobljeno 14. april 2014 23.36 | Piše: M. U.

Začelo se je zaslišanje po pritožbi Red Bulla zaradi Ricciardove diskvalifikacije.

Daniel Ricciardo.

Diskvalifikacija Daniela Ricciarda na uvodni dirki sezone v formuli 1, 16. marca na veliki nagradi Avstralije, ko je kot debitant osvojil drugo mesto in 18 točk, je le še en trn v peti novega pravilnika v elitnem bencinskem športu. Moštvo Red Bull se je namreč pritožilo na odločitev, prvo zaslišanje je bilo včeraj na sedežu Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) v Parizu. Italijanski Avstralec iz Pertha jo je kratko odnesel zaradi pravila o dovoljenem pretoku goriva v novem šestvaljnem dirkalniku, presegel je dovoljeno mejo 100 kilogramov na uro, a Red Bull trdi, da od FIA potrjeni senzorji, ki zaznavajo pretakanje, niso zanesljivi.

Ricciarda v Parizu sicer ni, pripravlja se namreč na VN Kitajske ta konec tedna, je pa na zaslišanju pred petimi člani FIA devetčlanska Red Bullova delegacija z vodjo moštva Christianom Hornerjem in Paulom Monaghanom, šefom tehničnega dela ekipe. So pa v francoski prestolnici predstavniki Mercedesa, letos so dobili vse tri dirke, McLarna, Lotusa, Williamsa in Force Indie. Monaghan je potrdil moštveno mnenje, da senzor ne deluje pravilno, zato so v Melbournu uporabili lastno metodo merjenja. Odvetnik FIA Jonathan Taylor je odgovoril, da gre pri Red Bullovem senzorju le za približno oceno pretoka. Mercedesov odvetnik Paul Harris pa je dodal, da bi avstrijsko moštvo s sedežem v Angliji lahko uporabilo senzor z rezervnega dirkalnika. Biki naj bi zavestno ignorirali navodila mednarodne zveze, saj Ricciardu niso dali vsaj napotkov, naj upočasni vožnjo in zmanjša porabo goriva. Na začetku so sicer resda zmanjšali pretok, a ker je bil Avstralec na krog počasnejši za štiri desetinke sekunde, je tehnično osebje pretok spet navilo na višjo količino.

 

Domenicali nič več Ferrarijev šef

Stefano Domenicali, šef ekipe Ferrarija v formuli 1, je po slabem začetku letošnje sezone odstopil s položaja. Domenicali, ki je bil na čelu rdečih od leta 2008, je nase prevzel krivdo za slabe uvodne nastope, Špancu Fernandu Alonsu in Fincu Kimiju Räikkönenu na prvih treh dirkah ni uspelo priti na stopničke. Ferrari ni zmagal od Alonsovega triumfa v Španiji pred skoraj letom dni, kar je najslabši izkupiček v skoraj dvajsetih letih. Domenicalija bo zamenjal Marco Mattiacci, nazadnje šef severnoameriške izpostave Ferrarija.

 

 

Deli s prijatelji