USODNI TRENUTKI

VIDEO: Nesreče formule 1, ki so pretresle svet

Objavljeno 07. oktober 2014 13.19 | Posodobljeno 07. oktober 2014 13.19 | Piše: S. U.

Nedeljska nesreča Francoza Julesa Bianchija ni osamljen primer. Formula 1 je videla že vse: od usodnega trka Ayrtona Senne pa do gorečega Nikija Laude.

Nedeljsko veliko nagrado Japonske v formuli 1 je zaznamovala nesreča Francoza Julesa Bianchija. Petindvajsetletni dirkač Marussie je utrpel hude poškodbe glave, svetovna javnost in kolegi dirkači pa trepetajo za njegovo življenje. A to v zgodovine formule 1 ni osamljen primer. Oglejte si nekatere najhujše nesreče tega športa.

Napovedal zmago, zapeljal v smrt

Maj 1994 se bo za večno zapisal v zgodovino svetovnega prvenstva formule 1. Takratni dirkaški konec tedna (30. april in 1. maj) je namreč zahteval življenje kar dveh voznikov: že v kvalifikacijah je v trčenju umrl Avstrijec Roland Ratzenberger, naslednji dan pa še sloviti brazilski dirkač Ayrton Senna (34), ki je zapeljal v smrt kot vodilni na dirki. Brazilec je sicer po smrti avstrijskega dirkača dejal: »So stvari, nad katerimi nimamo nadzora. Ne morem odnehati. Moram nadaljevati.« Sennovemu dirkalniku je v ovinku počila cev, ki povezuje kolesa in volan, zato ga je odneslo na desno, kljub ostremu zaviranju je nato z več kot 200 km/h trčil v betonski zid. Sam trk bi preživel, a je bila zanj usodna železna palica, ki povezuje kolo z dirkalnikom. Prebila je čelado in poškodbe možganov so bile prehude.

Vozili so mimo

Leta 1973 se je zgodila smrtna nesreča mladega in nadobudnega britanskega dirkača Rogerja Williamsona. Svet je bil šokiran, kako so se ostali vozniki, razen njegovega moštvenega kolega, vozili mimo, ko je mladenič umiral v plamenih svojega bolida. Nesreča, ki je za vedno spremenila pravila formule 1.

Lauda je gorel

Legendarnemu finskemu dirkaču Nikiju Laudi se je grozljiva nesreča pripetila leta 1976 na VN Nürburgringa. Njegovega ferrarija je zavrtelo in z vso silo je treščil v ogrado, tik za tem pa sta vanj trčila še dva dirkača. Več tekmecev je ustavilo in Nikiju pomagalo iz gorečega dirkalnika. Brez njihove pomoči ne bi preživel. Odnesel jo je z resnimi opeklinami.

Po smrti osvojil naslov prvaka

Jochen Rindt je po smrtni nesreči na dirki za veliki nagrado Italije v sezoni 1970 posmrtno osvojil naslov svetovnega prvaka. Do zdaj je edini v zgodovini formule 1, ki mu je to uspelo.

Njegova smrt ni bila presenečenje

8. maja 1982 je v svojem zadnjem krogu kvalifikacij pred VN Belgije Gilles Villeneuve s sprednjim levim kolesom trčil v Jochena Massa, ki se je umikal Villeneuvu, da bi ga ta lahko prehitel. Trčenje je bilo tako močno, da je od dirkalnika ostala le školjka, Villeneuva pa je skupaj s sedežem vrglo čez progo v ograjo. Ob prihodu reševalne ekipe ni več dihal. Poskušali so ga rešiti, toda utrpel je usodne poškodbe. Umrl je istega večera v lokalni bolnišnici. Njegova smrt, predvsem zaradi njegovega sloga vožnje, med poznavalci tega športa ni bila veliko presenečenje.

Deli s prijatelji