SPIDVEJ

VIDEO: Matej Žagar zmagal po grozljivem padcu

Objavljeno 30. avgust 2015 12.19 | Posodobljeno 30. avgust 2015 12.22 | Piše: STA, Mo. S.

Matej je med svetovno elito zmagal drugič letos.

GORZOW – Slovenski spidvejist Matej Žagar (32) je dirko za svetovno prvenstvo, veliko nagrado Poljske v Gorzowu, končal na prvem mestu, čeprav je v rednem delu dirke, v 18. vožnji po vrsti grdo padel in končal v zaščitnih ogradah ter je že bil v reševalnem vozilu. Žagar je dosegel letos že drugo zmago med svetovno elito, sicer pa skupno tretjo.

Drugi je bil Američan Greg Hancock, tretji Britanec Tai Woffinden, četrti pa Poljak Bartosz Zmarzlik.

Bil v reševalnem vozilu, a se je vrnil

Žagar je v 18. vožnji trčil z Dancem Nickijem Pedersenom, oba pa sta končala v zaščitni ogradi. Danec ni mogel nadaljevati, Žagarja pa so odpeljali na zdravniški pregled – sprva je kazalo, da Slovenec ne bo več dirkal –, vendar se je po nekaj minutah vrnil na stezo in oddirkal ponovljeno dirko do konca, v polfinale pa se je prebil kot tretji. V polfinalu je zasedel drugo mesto, v finalu pa je zmagal. To je bila Žagarjeva 61. dirka za veliko nagrado.

Oglejte si posnetek padca:

»Od bolečin se sploh nisem sposoben veseliti te zmage«

Po drugem mestu na dirki pred tem, v danskem Horsensu in drugem mestu na tem ovalu v lanski sezoni, je Žagar z zmago le potrdil svojo izvrstno formo in tudi pripravljenost motorjev, saj je kljub tretjemu padcu v slabem mesecu dni zbral dovolj moči, da je na stadionu njegovega domačega kluba stopil tretjič v karieri na najvišjo stopničko. Medtem ko si je lani stopničke v Gorzowu delil z dvema kolegoma, je bil letos edini, ki je na koncu dvignil na noge stadion, ki ga je do konca napolnilo okoli 17.000 navijačev.

»Od bolečin se sploh nisem sposoben veseliti te zmage, skoraj zagotovo bom preventivno moral še na pregled, saj me bolečina v dimljah kar pošteno skrbi,« so bile besede slovenskega šampiona po zmagi. »V spidveju moraš imeti pri padcih srečo in mene je danes, hvala bogu, spremljala, na koncu se moram zahvaliti tudi svoji ekipi, ki je do polfinala prestavila moj najboljši agregat v delujoči motocikel, saj sem prvega pri padcu povsem uničil.«

Oglejte si njegovo zmagovalno vožnjo:

»Tako sem lahko peljal, kot sem si zamislil, in me zadnji izbor startne pozicije ni motil. Prav nasprotno, vedel sem, da imam motor nastavljen za hitro vožnjo po zunanji strani, in ko sem prehitel Zmarzlika, sem se lotil še Hancocka, za katerega sem vedel že iz polfinala, da se drži notranjega roba proge. Prehitel sem ga po zunanji strani in nato moral le še zdržati do konca. Adrenalin, ki ga čutiš ob tem, je pa tako velik, da vse do sestopa s stopničk, po igranju Zdravljice in zabavi s šampanjcem, nisem čutil bolečine,« je vtise strnil Žagar.

»To je kot rečeno proga, ki jo najbolje poznam, a moje srce je v Sloveniji in upam, da bo tudi ta uspeh pripomogel, da bomo čez dva tedna v Krškem na VN Slovenije videli resnično poln stadion Matije Gubca,« je sklenil Žagar, ki je v točkovanju SP trenutno na četrtem mestu, le točko za Hancockom.

Karavana najboljših spidvejistov se bo na deveti letošnji preizkušnji v Krškem pomerila 12. septembra.

Deli s prijatelji