OBLETNICA

VIDEO: Dvajset let po Adelaidi Schumacher v drugačni bitki

Objavljeno 13. november 2014 14.10 | Posodobljeno 13. november 2014 14.10 | Piše: S. U.

Schumacher je prvega od sedmih naslovov prvaka osvojil z Benettonom ravno na današnji dan leta 1994, potem ko je v zadnji dirki sezone v Adelaidi premagal takratnega velikega tekmeca Britanca Damona Hilla.

Michael Schumacher kaže znake okrevanja.

BERLIN – Danes mineva natanko 20 let od Adelaide 1994, ki je odločila o naslovu prvaka formule 1 v tistem letu. Osvojil ga je Michael Schumacher, takrat 25-letni mladenič in bodoči vladar formule 1. Pozneje je bil na vrhu avtomobilističnega sveta še šestkrat, zdaj v življenju bojuje drugačno bitko.

V drugačnih okoliščinah bi verjetno današnji datum, 13. november, pri Schumacherjevih proslavili kot prvo okroglo obletnico velikih uspehov, toda vse od nesreče nekdanjega mojstra volana na smučišču v Franciji imajo pri navijačih in v družini sedemkratnega svetovnega prvaka prednost druge stvari.

Najbližji optimistični

»Še vedno dobivamo dobre želje za Michaelovo okrevanje. Prihajajo vsak dan in še vedno smo presenečeni, koliko čustev je v njih. Lahko rečemo le hvala. Hvala, da ta boj bijete skupaj z njim in z nami,« je Schumacherjeva družina zapisala na spletni strani michael-schumacher.de, ki so jo danes, ob 20. obletnici zmage v Avstraliji, spet aktivirali.

Spletno stran michael-schumacher.de so danes, ob 20. obletnici zmage v Avstraliji, spet aktivirali.

Njegovi najbližji so izrazili prepričanje o uspešnosti zdravljenja. »Smo optimistični in Michaelu želimo vse dobro. Vaše želje pa nam na tej poti pomagajo,« so še zapisali na spletni strani.

Kot je sporočila njegova menedžerka Sabine Kehm, so stran spet obnovili z aktualnimi novicami, ker so se tudi na tak način želeli zahvaliti številnim navijačem po svetu in jim ponuditi možnost, da sodelujejo pri tem najtežjem boju Michaela Schumacherja.

Kariera prvaka

Schumacher je prvega od sedmih naslovov prvaka osvojil z Benettonom leta 1994, potem ko je v zadnji dirki sezone premagal takratnega velikega tekmeca Britanca Damona Hilla. »Nedelja je bila stara samo nekaj ur. A ko se je Nemčija prebudila v 13. november 1994, je doživela zgodovino: dobila je prvega nemškega svetovnega prvaka formule 1 in v tem športu ni bilo nič več tako kot prej. Dirkač je postal zvezdnik, narod voznikov je postal nor na avtomobilistični šport. Legenda je bila rojena,« so se zgodovinskega uspeha spomnili na spletni strani.

Leto pozneje je z isto ekipo ponovil uspeh, vse druge naslove prvaka pa je osvojil s Ferrarijem – v letih 2000, 2001, 2002, 2003 in 2004. Na Schumacherjevem računu je tudi 91 posamičnih zmag v formuli 1, dosežek, ki ga njegovi nasledniki še dolgo ne bodo mogli izboljšati.

Lani huda poškodba

Schumacher se je decembra lani hudo poškodoval med smučanjem v Meribelu. Več mesecev je bil v komi, nedavno so ga odpustili v domačo oskrbo. V skopih informacijah, ki pricurljajo iz njegovega švicarskega doma, je mogoče zaznati, da nekdanji prvak napreduje po hudi poškodbi glave, a po mnenju zdravnikov bo potreboval še leta, da si bo opomogel.

Deli s prijatelji