FORMULA 1

Vettel z rdečim bikom že smeši konkurenco

Objavljeno 04. november 2013 12.04 | Posodobljeno 04. november 2013 12.04 | Piše: Damir Gorjanc

Štirikratni svetovni prvak Sebastian Vettel je bil prepričljivo najhitrejši tudi v Abu Dabiju.

Žeja Sebastiana Vettla po zmagah je nezadržna. Foto: Reuters

ABU DABI – »Ti si zelo, zelo poreden fant, kajne, in verjetno si zopet nekoga stal nekaj denarja,« je Martin Brundle vprašal zmagovalca dirke formule 1 za veliko nagrado Abu Dabija Sebastiana Vettla (Red Bull), potem ko je Nemec spet zganjal vragolije na dirkališču. V oblaku dima izpod svojih pnevmatik je tako kot na prejšnji dirki zapustil predel tribun in je že med kurjenjem pnevmatik po radijski zvezi poslušal nadrejene: »Seb, štel sem kroge, in to je kazen 125.000 dolarjev,« Vettel pa je nagajivo odvrnil: »Ja, ja, ja, vem, kaj počnem.« Nasmeh mu verjetno ni izginil z obraza niti potem, ko mu je Christian Horner dejal: »In mimogrede, to kazen lahko plačaš ti.« Kazen 25.000 dolarjev in opomin si je Vettel zaslužil s praznovanjem naslova prvaka, a je mošnjiček odprlo moštvo. Tokrat je slavil sedem zaporednih zmag v eni sezoni in se je požvižgal na pravila, z dosežkom pa se je izenačil z Michaelom Schumacherjem. Več kot pol minute je znašal zaostanek Marka Webbra, ki je prav tako z rdečim bikom dopolnil moštveni uspeh. Tretje mesto je pripadlo dirkaču mercedesa Nicu Rosbergu, ki je zaostal še za dodatne tri sekunde.

Vettel je še v sončnem poznem popoldnevu pri 30 stopinjah Celzija z drugega startnega položaja začenjal dirko in je imel v mislih le eno; da bo v trdi temi in v soju žarometov slavil še sedmo zaporedno zmago. Vettel je vse opravil že na začetku, ko je Webbra ugnal na startni ravnini, Avstralca je v žep pospravil še Rosberg, daleč ni bil niti Romain Grosjean (Lotus), a se vrstni red prve trojice ni spreminjal niti po prvih postankih v garažah v osmem krogu. Vettel je na menjavo pnevmatik odpeljal šest krogov pozneje in zadržal vodstvo tudi po prihodu na stezo. Felipe Massa in Fernando Alonso (oba Ferrari) sta medtem brez postanka vozila na drugem in tretjem mestu, čeprav je Brazilec dirko začel s sedmega, Španec pa z 10. položaja. Ko so vsi opravili s postanki, je vodil Vettel s skoraj pol minute prednosti pred Webbrom, ki je prehitel Rosberga in Grosjeana, za peto mesto pa se je borilo pet dirkačev, ki so bili razporejeni v polsekundnih intervalih.

Formula 1 


VN Abu Dabija

S. Vettel (Red Bull) 1:38:06,106
M. Webber (Red Bull)  +30,829
N. Rosberg (Mercedes)   33,650
R. Grosjean (Lotus)         34,802
F. Alonso (Ferrari)       1:07,181 

Formula 1
 

Skupni vrstni red, SP (17 od 19 dirk)

S. Vettel (Red Bull) 347
F. Alonso (Ferrari) 217
K. Räikkönen (Lotus) 183
L. Hamilton (Mercedes) 175
M. Webber (Red Bull) 166

V drugi polovici dirke je pobudo prevzel Massa, ki je prehitel dva dirkača, enako pa je storil še Alonso, in rdeča iz Maranella sta bila peti in šesti. Massa je zapeljal na zgodnji postanek, Alonso pa je deset krogov pred koncem nataknil mehkejše pnevmatike. Po izvozu iz garaž je agresivno zapeljal ob bok Jean-Ericu Vergnu (Toro Rosso), Alonso je celo zapeljal s steze, a kljub temu pripeljal na sedmo mesto pred Francoza in Masso. Čeprav se je zdela Špančeva vožnja po izletni coni sumljiva za komisarje dirke, to ni motilo Alonsa in je začel topiti več kot pet sekund prednosti Lewisa Hamiltona, ki se na dirki ni najbolje znašel. Alonso je v želji po končnem drugem mestu v skupnem seštevku začutil priložnost, da bi iz vročega Abu Dabija odnesel kar največji izkupiček točk. Pet krogov pred ciljem je najprej šinil mimo Hamiltona, nato pa je mero vzel še Paulu Di Resti. Vrstni red je ostal do konca enak, Alonso pa se je s petim mestom malce oddaljil Kimiju Räikkönenu (Lotus), ki je dirko zaradi nepravilnosti na dirkalniku začel z zadnjega mesta. Odstopil je že v prvem ovinku, ko je pri trčenju poškodoval obeso prednjega kolesa. Čeprav ledeni mož zaradi zakasnitve pri plačilih vodilnim grozi z bojkotom zadnjih dveh dirk, saj je tudi v marino Jas prispel tik pred začetkom prostih treningov, naj bi vendarle dosegli dogovor, da odpelje še zadnji dve dirki in se morda zavihti na drugo mesto skupnega seštevka, saj ga od Alonsa loči 34 točk.

Vettla so na poti k novi zmagi med smešenjem konkurence spremljali tudi starši, sin pa se je spomnil tudi nanju in mami izvabil solze v oči: »Večino življenja sem dirkal pred očmi staršev in zdaj sem tu. Le malo večje igrače so. Zmago želim posvetiti njima. Ljudje vidijo sedem zmag in ne vidijo izziva, ki ga pomeni vsaka dirka, da jo končaš na vrhu.« Vettel lahko po številu zaporednih zmag ujame še Italijana Alberta Ascarija, ki jih ima devet, saj sta do konca preostali še dve dirki v Severni in Južni Ameriki.

Deli s prijatelji