MED VRSTICAMI

Vettel skakal v besedo Hamiltonu

Objavljeno 25. november 2017 10.00 | Posodobljeno 25. november 2017 10.00 | Piše: M. Š.

V Abu Dabiju jutri veliki finale letošnje sezone v formuli 1. Odprt le še dvoboj za končno drugo mesto v vozniški razvrstitvi.

Sebastian Vettel in Lewis Hamilton sta nasmejala tudi novinarje. Foto: AP

LJUBLJANA – Glede na to, da je letošnje svetovno prvenstvo v formuli 1 že odločeno – odprt je le še dvoboj za končno drugo mesto v vozniški razvrstitvi med Nemcem Sebastianom Vettlom in Fincem Valtterijem Bottasom –, bo jutrišnji finale v Abu Dabiju (s startom ob 14. uri po našem času) le še nekakšna parada najhitrejših dirkačev. Kakor je to, denimo, v kolesarstvu primer na zadnji etapi francoske pentlje, med katero skupni zmagovalec že pred ciljem nazdravlja s šampanjcem. No, tega med veliko nagrado Združenih arabskih emiratov (ZAE) ne bodo počeli, že tako ali tako tam pitje alkohola na javnih krajih, z redkimi izjemami, ni dovoljeno. Kljub temu je vzdušje v Abu Dabiju zelo sproščeno, nič čudnega, ko pa pravzaprav nihče v karavani ni pod večjim pritiskom. Odlično razpoložena sta velika tekmeca Vettel in Lewis Hamilton, ki sta z duhovitim besednim dvobojem na novinarski konferenci dodobra nasmejala navzoče predstavnike sedme sile.

Led prebila z Bakujem

Na vprašanje, kateri medsebojni obračuni so jima iz letošnje sezone najbolj ostali v spominu, je prvi odgovoril 30-letni Nemec: »Naj začneva z Bakujem? Da prebijeva led? Čeprav si ti tam naredil bolj malo.« Angleški šampion se mu je le nasmehnil. Ko so Lewisa nato vprašali, kateri je bil njegov najboljši prehitevalni manever v sezoni, mu je v besedo spet skočil Vettel: »No, prav veliko dirkalnikov ti pa letos ni bilo treba prehiteti.« Hamilton, ki si je že v Mehiki zagotovil letošnji naslov svetovnega prvaka, mu tokrat ni ostal dolžan: »No, ja, nekajkrat sem prehitel tebe!« Ko je nekoga od novinarjev zanimalo, ali je po njunem dovolj nagrad v kraljevskem avtomobilističnem razredu, se je znova oglasil nemški zvezdnik. »Menim, da bi morali meni dati priznanje za najboljše prehitevanje v sezoni, za osebnost leta in za ferplej,« je naštel Vettel, se malce zamislil in po krajšem molku pripomnil: »No, zadnjega omenjenega v tej sezoni raje ne.« Očitno se zna častni meščan Heppenheima pošaliti tudi na svoj račun. Kakor koli že; ko se bo marca prihodnje leto v Avstraliji začelo novo prvenstvo v formuli 1, Hamilton in Vettel, ki bosta verjetno spet glavna kandidata za osvojitev lovorike, zagotovo ne bosta več tako sproščena. 


Bottas 22 točk za Vettlom

Že od velike nagrade Mehike je znano, da je letošnji svetovni prvak v formuli 1 Lewis Hamilton (Mercedes). Angleški as ima pred zadnjo preizkušnjo v Abu Dabiju na svojem računu že 345 točk, 43 več kot drugouvrščeni Sebastian Vettel (Ferrari). Zgolj teoretične možnosti, da v skupni razvrstitvi še prehiti Nemca, ima Finec Valtteri Bottas (Mercedes), ki na tretjem mestu za Vettlom zaostaja za 22 točk.

 

Deli s prijatelji