VN ITALIJE

Vettel ponižal Ferrarija na njegovem dvorišču

Objavljeno 09. september 2013 14.53 | Posodobljeno 09. september 2013 14.54 | Piše: Damir Gorjanc

Trikratni svetovni prvak v formuli 1 je na veliki nagradi Italije dobil šesto dirko v sezoni.

Sebastian Vettel je svojo 32. zmago v formuli 1 proslavil v družbi italijanskih lepotic. Foto: Reuters

MONZA – Čeprav je na dirki formule 1 za veliko nagrado Italije v Monzi zmagal Nemec Sebastian Vettel z Red Bullom, je pod zmagovalnim odrom odmevalo ime drugouvrščenega Fernanda Alonsa (Ferrari). Ljubljenec domačega občinstva je ponovno našel pot tik pod vrh. Poplava navijačev, odetih v rdečo barvo, je na tretjem mestu pozdravila Marka Webbra (Red Bull), ki je v svojem zadnjem nastopu v nasprotju z moštvenim kolegom požel ovacije. Navijači so z žvižgi in vzkliki proti Vettlu dali vedeti, da na najvišji stopnički zmagovalnega odra ni dobrodošel nihče razen dirkačev Ferrarija, zmagovalec pa je prav tako začutil negostoljubnost: »To je bila fantastična dirka, a opazi se razlika v vzdušju, če tu ne zmaga dirkač v rdečem. To pomeni, da smo se dobro odrezali, premagali smo rdečo ekipo. Dirka je bila za oba z Markom odlična, proti koncu sva sicer imela nekaj težav z menjalnikom, a vse se je dobro izšlo, saj sem si nabral lepo prednost za fantastično zmago.«

Vettel je vse opravil že na kvalifikacijah, kjer si je priboril najboljše izhodišče pred dirko, prav ničesar pa ni prepustil naključju, saj je vodil skoraj celotno dirko z izjemo postankov v garažah. En postanek je bil tokrat dovolj, da je tudi Požrešna Heidi, kot je svoj dirkalnik poimenoval voznik rdečega bika, brez težav z obrabo pnevmatik varno pripeljal do cilja. Odličen začetek je uprizoril Felipe Massa, ki je s četrtega mesta po koncu startne ravnine pripeljal pred Webbra in Nica Hülkenberga (Sauber), ki sta začela pred njim. Alonso je kljub petemu mestu iz kvalifikacij v tretjem krogu ugnal Webbra, le še vprašanje časa pa je bilo, kdaj ga bo predse spustil Massa. To se je zgodilo v osmem krogu, zaostanek za Vettlom pa je znašal že več kot šest sekund. Vettel je svoj postanek opravil štiri kroge pred Alonsom, in čeprav se je prednost Nemca pred postankom začela topiti, je tokrat taktika poznejšega postanka oškodovala Alonsa. Pri izhodu iz garaž je imel že več kot 10-sekundni zaostanek, na zadek pa se mu je za nameček prilepil še Webber, ki je do konca grozil, da bo Asturijcu odščipnil dragocene točke v boju za naslov prvaka.

Nemec se je po številu zmag izenačil z Alonsom

Izredno »krhek« Redbullov dirkalnik je imel tokrat spet težave s pregrevanjem zavor in pnevmatik, povrhu vsega pa jim jo je zagodel še menjalnik, ki ni deloval tako, kot je treba. Kot velikokrat poprej so ob vstopu v zadnji krog spet mirili Vettla: »Okej, Sebastian, to je zadnji krog, imeli smo dovolj težav. Samo pripelji avto domov, počasi v zadnjem krogu.« Ukaz je zalegel, Nemec pa se je z novo zmago izenačil z Alonsom – zdaj jih imata oba po 32, le da je Vettel za to potreboval 113 dirk, Španec pa še enkrat več. Kimi Räikkönen (Lotus) je po rekordnem nizu zaporednih uvrščanj med prvo deseterico, kjer se delijo točke, tokrat vse zapravil že v soboto, ko je obtičal v drugem delu kvalifikacij na enajstem mestu tik pred Lewisom Hamiltonom (Mercedes). Brez plačila za opravljeno delo je z mislimi verjetno že v prihodnji sezoni, ko naj bi ponovno sedel za volan dirkalnika moštva iz Maranella. Hamilton je po sramežljivem začetku proti koncu ujel pravi ritem, v štirih krogih je prehitel Räikkönena ter Sergia Pereza in Jensona Buttna (oba McLaren) in s tem prišel na deveto mesto. Hülkenberg je po ponesrečenem startu končal na zanj odličnem petem mestu. Čez štirinajst dni bodo motorji brneli v Singapurju, kar pomeni, da se je formula 1 poslovila od Evrope za letošnjo sezono.

Izidi dirke SP formule 1 za VN Italije v Monzi in vrstni red v SP

Izidi (53 krogov, 306,720 km):
1. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull)    1:18:33,352
(povp. hitrost: 234,269 km/h)
2. Fernando Alonso (Špa/Ferrari)          + 5,467
3. Mark Webber (Avs/Red Bull)               6,350
4. Felipe Massa (Bra/Ferrari)               9,361
5. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber)            10,355
6. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)             10,999
7. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso)       32,329
8. Romain Grosjean (Fra/Lotus)             33,130
9. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)           33,527
10. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes)    38,327

SP skupno (12):
- dirkači:
1. Sebastian Vettel  222
2. Fernando Alonso   169
3. Lewis Hamilton    141
4. Kimi Räikkönen    134
5. Mark Webber       130
6. Nico Rosberg      104
7. Felipe Massa       79
8. Romain Grosjean    57
9. Jenson Button      48
10. Paul di Resta      36

- konstruktorji:
1. Red Bull          352
2. Ferrari           248
3. Mercedes          245
4. Lotus             191
5. McLaren Mercedes   66
6. Force India        61
7. Toro Rosso         31
8. Sauber             17
9. Williams            1 

Deli s prijatelji