SUZUKA

Vettel kot razjarjeni bik, pri Ferrariju trepetajo

Objavljeno 08. oktober 2012 14.23 | Posodobljeno 07. oktober 2012 23.36 | Piše: Damir Gorjanc

Svetovni prvak v formuli 1 je v velikem naletu, na Japonskem je dobil drugo dirko zapored.

Vettel (desno) je vse bližje tretjemu zaporednemu naslovu svetovnega prvaka.

Dvakratni svetovni prvak v formuli ena Sebastian Vettel, ki se v letošnji sezoni na vse pretege trudi, da bi še naprej ostal na prestolu elitnega avtomobilističnega cirkusa, je v japonski Suzuki zmagal drugič zapored, kar pred njim v letošnjem svetovnem prvenstvu ni uspelo še nikomur. Po radijski zvezi so v taboru Red Bulla z navdušenjem pospremili njegovo predstavo: »Odlično opravljeno delo, Seb! Fantastično!« Presenetljivo drugo mesto si je po spletu okoliščin privozil Felipe Massa, vendar je kljub vsemu pod odrom za zmagovalce najglasneje odmevalo: »Kamui, Kamui!« Ovacije so bile namenjene domačemu samuraju za volanom sauberja Kamuiju Kobajašiju, ki si je na znameniti osmici privozil prve stopničke letos in prve v domovini.

Ne dražite bika, ki počiva, bi lahko zapisali ob padcu forme Red Bullove ekipe sredi sezone. Nekaj povprečnih predstav Vettla in Marca Webbra ter dobre predstave konkurentov so bile rdeča zastava pred nos spečemu plemenskemu govedu, ki krasi modri dirkalnik. Webber in Vettel sta na Daljnem vzhodu kraljevala na prostih treningih, najboljši startni položaj pa si je Nemec priboril s pičlimi 25 stotinkami sekunde prednosti. Že v prvem ovinku je nesreča Fernanda Alonsa, Romaina Grosjeana in Webbra na stezo priklicala varnostni avtomobil. Španec je zaradi predrte pnevmatike izpadel iz boja za točke, medtem ko sta druga udeleženca trčenja nadaljevala dirko, Grosjean pa si je za povzročitev nesreče prislužil tudi prisilni desetsekundni postanek v garažah.

SKUPNI VRSTNI RED V SP (15 DIRK OD 20)

1. F. Alonso (Špa, Ferrari)194 točk
2. S. Vettel (Nem, Red Bull)190
3. K. Räikkönen (Fin, Lotus)157
4. L. Hamilton (VB, McLaren)152
5. M. Webber (Avs, Red Bull)134
6. J. Button (VB, McLaren)

Prvo prehitevanje na dirki je uprizoril hitri Sergio Perez, ki je pozneje v lovu na Lewisa Hamiltona storil napako in obstal v pesku, vendar pa je imela ekipa Sauberja v boju za stopničke še en dirkalnik s Kobajašijem za volanom. Massa, ki je začel z 11. mesta, je imel srečo, da se je izognil nesreči v prvem ovinku, s tem pa je tudi pridobil nekaj mest. Ob prvih postankih je v garaže pripeljal med zadnjimi in s tem še dodatno pridobil, saj se je povzpel kar na drugo mesto, za Vettlom. Aktualni svetovni prvak vodstva ni izgubil niti med postanki v garažah, vozil pa je na vso moč, čeprav so ga med dirko ves čas krotili z ukazi, naj vseeno malce spusti nogo s stopalke za plin. V zadnjih krogih se je netil ogenj v boju za tretje mesto med Kobajašijem in Jensonom Buttnom, ki je zaradi menjave menjalnika preizkušnjo začel z osmega mesta, čeprav si je privozil tretji čas kvalifikacij.

Michael Schumacher, ki je pred tekmovanjem napovedal dokončno slovo od dirkanja v svetovnem prvenstvu, je zaradi kazni iz Singapurja startal s 23. položaja, v zadnjih krogih pa bi si morda lahko pripeljal točko, vendar je zadnjo dirko v Suzuki končal tik za deseterico. Njegov naslednik v Mercedesovem dirkalniku Hamilton je končal na petem mestu. Očitno na njegovo koncentracijo in hitrost vplivajo tudi govorice iz zasebnega življenja, da naj bi ga njegova draga Nicole Scherzinger v javnosti varala z drugim. Vettel je tako prevozil ciljno črto z več kot 20-sekundno prednostjo in dokazal, kdo je najresnejši kandidat za prvaka. »V življenju sanjaš, da boš nekoč vozil tako vrhunski avtomobil, kot je red bull,« je prešerne volje dejal 25-letni Nemec, saj se je Alonsu po njegovem odstopu približal le na štiri točke zaostanka. Še dolgo po dirki pa je odmevalo predvsem Kobajašijevo ime, ki je bil vsaj včeraj tema večine pogovorov, njegovo tretje mesto pa je potrdilo, da ima Sauber odličen dirkalnik. Dirkači nestrpno pričakujejo novo preizkušnjo v Južni Koreji že prihodnji vikend.

131 gor in dol

»'Domo arigato!' Žal je to vse, kar znam po japonsko, ampak najlepša hvala vsem skupaj. V zadnjih mesecih nam je v ekipi uspelo popraviti vse težave, ki so nas pestile, in danes je bilo res fantastično. Zdaj sem štiri točke za Alonsom in prvenstvo je spet odprto. Ta zmaga je pomemben skok, a do konca je še vedno dolga pot. Skozi vso sezono gre namreč navzgor in navzdol, danes je imel nesrečo Alonso,« je med slavjem v Suzuki povedal Sebastian Vettel, ki je v letošnji sezoni zmagal na treh dirkah, na zmagovalnih stopničkah pa je stal še trikrat.

 

Deli s prijatelji