FORMULA 1

Vesel, ker je zmagal pred ženinimi očmi

Objavljeno 27. november 2017 10.31 | Posodobljeno 27. november 2017 10.33 | Piše: Damir Gorjanc

Na finalu v Abu Dabiju najhitrejši Finec Valtteri Bottas.

Finski dirkač Valtteri Bottas je takole proslavil zmago v Abu Dabiju. Foto: AP

LJUBLJANA –Dirkači formule 1 so odpeljali še zadnjih 305 kilometrov v letošnji sezoni, zdaj že tradicionalni zaključek pa se je odvijal v Abu Dabiju, kjer je tretjo zmago letos dosegel Valtteri Bottas (Mercedes). Lewis Hamilton si je naslov svetovnega prvaka pridirkal že prej, zato je bila vožnja po Marini Yas zanj bolj panoramska in si ni preveč belil glave, da je v cilju zaostal za moštvenim tekmecem. Za kontrast na odru za zmagovalce je znova poskrbel Sebastian Vettel (Ferrari), ki je z rdeče obarvanim dirkalnikom presekal sivino prvih dveh mest. Bottas je bil po dirki jasno najboljše volje, tam ga je spremljala tudi žena Emilia, ki je ni pozabil omeniti: »V drugi polovici dirkaškega koledarja mi je šlo vedno bolje in bolje. Zmaga na zadnji dirki je le pika na i. Čestital bi Lewisu za osvojeni naslov in Sebu za skupno drugo mesto, bilo je zabavno. Vesel sem, da sem zmagal pred svojo ženo, ki me je spremljala na tej dirki.« V Abu Dabiju so navijači bolj kot ne spremljali uspavanko za lahko noč. Še v soju sončnih žarkov na začetku se vrstni red, ki so ga dirkači določili v kvalifikacijah, ni spreminjal. Bottas je z lahkoto zadržal prvo mesto, Hamilton mu je sledil na drugem in Vettel na tretjem mestu. Daniel Ricciardo (Red Bull) je odpeljal za ferrarijem, za njim pa v drugem rdečem dirkalniku Kimi Räikkönen, za ovratnik ledenega Finca pa je dihal Max Verstappen (Red Bull). Tudi po postankih, ki so jih vodilni opravili le enkrat, se vrstni red ni spremenil in to celo do desetega mesta, na katerem je zadnjo dirko formule 1 v karieri vozil Felipe Massa (Williams). Monotonijo je v 21. krogu presekal Ricciardo, ki je zaradi odpovedi hidravlike svoj bolid lahko le zapeljal na rob dirkališča, za Avstralca pa je bil to že šesti odstop v sezoni. Na Ricciardov račun so vsi za njim pridobili eno mesto.

Preganjal Bottasa, a mimo ni mogel

Hamilton je z manj kot dvema sekundama zaostanka preganjal Bottasa, a mimo ni šlo. Prav tako je priložnost čakal Verstappen, ki je lovil ledenega moža na četrtem mestu in tudi med njima je bila razlika konstantna, nič več kot dve sekundi ju ni ločilo. Vettel je osamljen križaril na tretjem mestu z 20 sekundami zaostanka za vodilnim in 25 sekundami prednosti pred moštvenim tekmecem, s tem pa si je zagotovil končno tretje mesto.

V drugi polovici dirkaškega koledarja mi je šlo vedno bolje in bolje. Zmaga na zadnji dirki je le pika na i.

»Na začetku sem poskušal biti agresiven, vendar se bolid ni odzival, kot bi se moral. Po menjavi gum je bilo dosti bolje, tudi občutek za krmilom je bil odličen, ampak takrat je bilo že prepozno, da bi iztržil kaj več. Z letošnjo sezono moram biti zadovoljen, čeprav nam je na začetku kazalo, da bomo v igri za naslov precej dlje in bo tesno do zadnje dirke. Valtteriju čestitam za zmago,« je povedal Vettel, ki ga je letos morda tudi smola oddaljila od boja za naslov. Verstappnove jalove napade na četrto mesto je odbil Räikkönen z lahkoto, v ospredju pa se je Hamilton nekaj krogov pred ciljem sprijaznil z drugim mestom. Edini, ki je med deseterico pridobil mesto v neposrednem dvoboju, je bil Fernando Alonso (McLaren), ki je z 11. startnega položaja prehitel Masso za končno deveto mesto. V skupnem seštevku je Räikkönen napredoval na četrto mesto, ki ga je iztrgal iz rok Ricciardu, Vettel pa je s tretjim mestom zadržal skupno drugo, ki bi mu ga teoretično lahko odvzel le Bottas. Dolg premor bi lahko morda kdo izkoristil za to, da prekine Mercedesovo prevlado, časa za napredek je več kot dovolj. Zdaj se v garažah začenja druga dirka, dirka za tehnološke izboljšave, ki bo trajala do konca marca, ko bo na sporedu prva preizkušnja nove sezone v Avstraliji. 

Končni vrstni red - vozniki:
1. L. Hamilton (VB, Mercedes) 363
2. S. Vettel (Nem, Ferrari) 317
3. V. Bottas (Fin, Mercedes) 305
4. K. Räikkönen (Fin, Ferrari) 205
5. D. Ricciardo (Avst, Red Bull) 200




 

Deli s prijatelji