MOTOGP

Verniki premaknili dirko

Objavljeno 26. junij 2015 10.41 | Posodobljeno 26. junij 2015 10.42 | Piše: Damir Gorjanc

Pred nami je nov, poseben motociklistični vikend v svetovnem prvenstvu.

Legendarni Valentino Rossi je glavna faca tudi v Assnu. Foto: Reuters

ASSEN – Posebnost motociklistične dirke razreda motoGP v nizozemskem Assnu je njena sobotna uprizoritev. Prav tako je vedno na sporedu zadnjo soboto v juniju, še večja posebnost pa je, da je dirka v najelitnejšem motociklističnem razredu stalno prizorišče že od ustanovitve svetovnega prvenstva leta 1949, prva je tu potekala leta 1925. Čeprav so vse potekale v nedeljo, pa izvedba v Assnu v nedeljo ni bila mogoča, saj v bližini stoji cerkev, ki pa je močna verska skupnost zaradi zaprtja cest v nedeljo ni mogla obiskati. Dirko so prestavili na soboto in s tem ubili dve muhi na en mah. Da so tradicijo nadaljevali, so v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja močno pripomogli tudi navijači iz Nemčije in Skandinavije, ki so množično prihajali na sobotno dirko, v nedeljo pa so imeli še dovolj časa za pot domov.

Rossijev srečni kraj

Med aktivnimi dirkači ima tukaj največ zmag kdo drug kot Valentino Rossi, ki bo z yamaho tudi tokrat med ožjimi izbranci za zmago. V soboto se bo Italijan s starta pognal po deveto zmago, eno je odnesel v razredu do 125 ccm, eno do 250 ccm, v motoGP pa jih je osvojil šest. Doktorjev največji rival v letošnji sezoni, Jorge Lorenzo (Yamaha), je v motoGP zmagal le enkrat, tri zmage pa si je priboril v šibkejših kategorijah. Podobno statistiko ima čudežni deček Marc Marquez (Honda), ki pa se letos sprehaja po tanki liniji nad prepadom; letošnji motocikel mu ne odpušča napak, saj je v Kataloniji naredil že tretjo neizsiljeno napako na sedmih dirkah, za vodilnim Rossijem pa zaostaja že ogromnih 68 točk. Če primerjamo Italijana in Španca, lahko pogledamo njune odstope: Rossi od leta 2012 ni dokončal zgolj treh dirk, Španec pa ima tak izkupiček že to sezono. Niti obrabljen kliše, da je sezona še dolga in je na razpolago še 275 točk, ne pomeni prav veliko, zato so tudi največji optimisti in njegovi privrženci prepričani, da bo letos predal krono. Marquez lahko le pobožno upa na kapitulacijo yamahe, vendar je večja verjetnost, da bo zmrznil pekel.

Bo dirka v Brnu?

Leta 2011 je bil Marquez v razredu moto2 v še globljem breznu; po šestih dirkah je za Nemcem Stefanom Bradlom zaostajal neverjetnih 82 točk, nato je zmagal na šestih, poškodba očesa, ki bi ga lahko stala kariero, pa mu je v zaključku sezone preprečila največjo vrnitev po zaostanku v zgodovini motociklizma. V moštvu so po testiranjih v Kataloniji na motocikel namestili nekatere posodobitve, ki bi bile bolj pisane na kožo Marquezovi agresivni vožnji na meji in čez. Še lani je Španec zmago v Assnu proslavil z uprizoritvijo prsnega sloga plavanja ob prečkanju ciljne črte, letos pa bo lahko zadovoljen, če bo dirko končal, saj naj bi stezo močil dež, to pa bo še dodatno začinilo dogajanje na njej in ob njej. Assenska preizkušnja je torej zakoreninjena na koledarju najelitnejšega motociklističnega tekmovanja, ravno nasprotno pa se dogaja s preizkušnjo v Brnu na Češkem. Dirki, ki je bila lansko sezono najbolje obiskana, grozi, da je letos ne bo. Zapletlo se je namreč pri njenem financiranju, na sporedu bi morala biti sredi avgusta. Organizatorji so že ustavili prodajo vstopnic, odločitev o izpeljavi ali odpovedi dirke pa bodo sporočili v ponedeljek, ko se bodo zopet sestali mestni svet in organizatorji.

 

Deli s prijatelji