FORMULA 1

V Teksasu lahko ubijejo dve muhi na en mah

Objavljeno 20. oktober 2017 12.47 | Posodobljeno 20. oktober 2017 12.48 | Piše: M. Š.

Lewis Hamilton in Mercedes na pragu novih lovorik.

Lewis Hamilton.

LJUBLJANA – Lewis Hamilton bo imel na nedeljski veliki nagradi ZDA prvo zaključno žogico, da si zagotovi letošnji naslov svetovnega prvaka v formuli 1. Mercedesov zvezdnik ima namreč pred zadnjimi štirimi dirkami v sezoni kot skupno vodilni že 59 točk naskoka pred najhujšim tekmecem Sebastianom Vettlom, kar pomeni, da bi se lahko angleški as v primeru nove zmage že začel veseliti lovorike, če Ferrarijev adut ne bi bil boljši kot šesti. Dovolj veliko prednost bi si pridirkal tudi z drugim mestom, če Vettel preizkušnje v Teksasu ne bi končal višje od devetega mesta, vendar v tem primeru ne bi smel zmagati Lewisov moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas.

V Austinu zmagal že štirikrat

Hamilton ima torej močne karte v rokah, ki mu omogočajo miren spanec. Lažje lahko diha tudi zaradi preteklih odličnih predstav v ZDA, kjer je – tako kot legendarni Michael Schumacher – doslej slavil že pet zmag (2007, 2012, 2014, 2015 in 2016), od tega kar štiri v Austinu. Toda kljub zajetni prednosti je 32-letni Anglež – vsaj v napovedih – pred teksaško preizkušnjo (s startom pojutrišnjem ob 21. uri po srednjeevropskem času) pohodil stopalko za zavoro. »Ker se lahko zgodi še čisto vse, se moram potruditi, da bom še naprej ostal stoodstotno zbran in odpeljal dirko tako, kot sem jih nazadnje,« je Hamilton, ki je na pragu četrtega šampionskega pokala po sezonah 2008, 2014 in 2015 razkril svoj taktični načrt ter ponovil, da se zaradi izvrstnega izhodišča ne bo več spuščal v nora tveganja. Zato bi utegnil ponoviti potezo iz Sepanga, kjer je pravzaprav brez hujšega odpora dovolil Maxu Verstappnu, da ga je z red bullom presenetljivo prehitel in na koncu osvojil prvo mesto.

Sebastian spodbujal brata

V še boljšem položaju kot Lewis je Mercedes, ki ima v moštveni razvrstitvi kar 145 točk zaloge pred Ferrarijem. To pomeni, da nemško ekipo od četrte zaporedne konstruktorske lovorike loči le še 27 točk.

Še imamo možnosti, resda ne največje, pa vendarle. Dokler bomo v igri, se ne bomo vdali.

Po optimalnem razpletu bi lahko torej srebrni že v nedeljo ubili dve muhi na en mah, zato so skoraj zagotovo – čeprav tega ne obešajo na veliki zvon – že dali izdelati šampionske čepice in majice ter postavili penino na hladno. Vendar je Vettel trdno odločen, da jim bo preprečil oziroma pokvaril predčasno zabavo. »Še imamo možnosti, resda ne največje, pa vendarle. Dokler bomo v igri, se ne bomo vdali,« je poudaril 30-letni Nemec, ki si je – mimogrede – minuli konec tedna v Hockenheimu ogledal dirki v pokalu Audi-TT, v katerem tekmuje njegov 12 let mlajši brat Fabian Vettel. »Bilo je nekoliko nenavadno, ker sem bil le gledalec. Toda svojemu bratu, ki prav tako izjemno uživa v dirkanju, popolnoma zaupam,« je razkril štirikratni svetovni prvak, ki se nadeja, da bo po klavrni azijski turneji zanj končno spet posijalo sonce. 

Deli s prijatelji