FORMULA 1

V Sočiju sočni Lewis Hamilton

Objavljeno 12. oktober 2015 11.38 | Posodobljeno 12. oktober 2015 11.39 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Lewis Hamilton

V formuli 1 nič novega, Britanec vozi tretjemu naslovu svetovnega prvaka naproti. Zmagal je tudi na VN Rusije, Nico Rosberg je moral odstopiti, Hamilton pa ni varčeval s pohvalami na račun države gostiteljice.

Lewis Hamilton je bil z mercedesom najhitrejši tudi na Ferrarijevem dvorišču.

Lewis Hamilton (Mercedes) je ponovil lanski uspeh iz Sočija in ostaja zapisan kot edini zmagovalec dirke formule 1 za veliko nagrado Rusije. Tudi tokrat je imel Britanec v slovarju nekaj besed, ki so podžgale domače navijače, podobno kot lani je bil poln hvale na račun Rusije. »Kako lepo je biti spet tu, kako lepa država in kako prijetni ljudje,« je bilo le nekaj zdaj že tradicionalnih hvalospevov na račun države gostiteljice. Lewis pa je še dodal: »To je zame poseben trenutek, ko sem po številu zmag presegel vzornika Ayrtona Senno. Nimam kaj dosti povedati, ampak zadnjih nekaj krogov sem mislil, da sanjam.« Z 42. zmago v karieri se je izenačil s Sebastianom Vettlom (Ferrari), ki je bil v olimpijskem mestu drugi najhitrejši in tudi manj v oblakih kot njegov britanski kolega. »Avtomobil je bil iz kroga v krog hitrejši, proti koncu sem menil, da gre lahko Lewisu kaj narobe in ga do ciljne črte ujamem, a je bil preprosto prehiter. Lahko bi imeli dva avtomobila na zmagovalnem odru,« je navrgel Nemec. Tudi tokrat je pokale med najboljše tri razdelil ruski predsednik Vladimir Putin, ki je najmanjšega za tretje mesto oddal Sergiu Perezu (Force India).

Pred dirko je še vse kazalo, da bo odločitev o naslovu svetovnega prvaka bolj tesna, kot se zdi zdaj. Nico Rosberg (Mercedes) je na sobotnih kvalifikacijah opravil z vsemi in je nedeljo dočakal na prvem startnem mestu, za njim pa so se zvrstili Hamilton, Valtteri Bottas (Williams), Vettel in Kimi Räikkönen (Ferrari). Po Rosbergovih neučinkovitih startih na prejšnjih dirkah je tokrat vse opravil z odliko in zadržal vodstvo, Räikkönen pa je obšel Bottasa in Vettla. Že ob koncu prvega kroga je zaradi trka Nica Hülkenberga (Force India) in Marcusa Ericssona (Sauber) na stezo zapeljal varnostni avtomobil, vnovični start tri kroge pozneje pa je Räikkönena stal tretje mesto, saj je bil Bottas bolj željan uspeha. Rosberg se je peljal na prvem mestu, ko so se začele težave s stopalko za dodajanje plina. V 9. krogu je le zapeljal v garaže, kjer so mehaniki ugotovili, da ne bodo mogli ubrati bližnjice za popravilo. Rosberg se je z odstopom skorajda sprijaznil s tem, da bo naslov prvaka po vsej verjetnosti ubranil njegov moštveni tekmec.

Raztreščen

V 12. krogu je bil na stezi spet varnostni avto, saj je Romain Grosjean (Lotus) svoj dirkalnik pri več kot 200 kilometrih na uro dobro raztreščil v zaščitnih ogradah. »Prekrižal sem roke, zaprl oči in pomislil: tole bo pa bolelo. Imam poškodovana gležnja in ostalo bo nekaj modric, vendar ne bo hujšega,« je izlet v ogrado opisal Grosjean. Tudi ogrado so delavci ob stezi hitro popravili in pet krogov pozneje se je vse vrtelo naprej. Hamilton je vodil pred Bottasom, Räikkönenom in Vettlom, Perez pa je s petega mesta odšel na menjavo pnevmatik. Po ustaljenih tirnicah se je odvijala dirka pod poveljstvom Hamiltona, Vettel pa je vedno bolj pritiskal na Räikkönena, ki ga je v 17. krogu prehitel. Potem je bil na vrsti Bottas, ki pa je zavil po nove pnevmatike, štiri kroge pozneje še Vettel, nekaj hitro odpeljanih krogov je Nemca postavilo na drugo mesto, Finec pa se je moral otepati še rojaka Räikkönena. Perez se je s precej načetimi pnevmatikami oklepal tretjega mesta, ko se mu je približal finski dvojec. Dva kroga pred ciljem sta ga prehitela kar oba, Räikkönen pa se ni mogel sprijazniti s tem, da ga je šolal mlajši rojak. S prehitevanjem je poskušal s silo priti mimo Bottasa, in ta je s polomnjenim kolesom obstal v enem izmed ovinkov. Räikkönen je prav tako poškodoval prednje vzmetenje in je z iskrečim ognjemetom izpod bolida komajda prisopihal do cilja. Vmes sta ga prehitela še Perez in Felipe Massa (Williams), ki je med dirko napredoval za enajst mest in je končal na četrtem. Perez si je s prikazanim zaslužil mesto na stopničkah, ki ga je po ne tako hladnokrvni potezi Räikkönena tudi dobil, na odru so tudi iz njega vrela čustva. »Zdelo se mi je, kot da mi je vse ušlo, da se mi je vse podrlo. Prehitela sta me tako Valtteri kot Kimi. Pomislil sem, da si nimam kaj očitati, saj sem dal vse od sebe, nato pa je sledil zadnji krog in kar naenkrat sem bil na odru za zmagovalce. Resnično sem presrečen,« je žarel Mehičan. No, vodstvo dirke je kasneje zaradi trčenja v zadnjem krogu z Bottasom kaznovalo Räikkönena. Dobil je 30 sekund pribitka, s čimer je s petega mesta zdrsnil na osmo.

Rosberg je z odstopom drugo mesto v skupnem seštevku prepustil Vettlu, obema pa ostajajo zgolj teoretične možnosti za osvojitev naslova. Hamilton ima pred drugim Vettlom na dirkaški lestvici za svetovno prvenstvo 66 točk prednosti, pred Rosbergom že 73, na voljo pa jih je le še 100. Do konca sezone so še štiri dirke, naslednja bo na sporedu čez slaba dva tedna v ameriškem Austinu.
 

Deli s prijatelji