MOTO GP

V otoškem dežju plesali azzurri

Objavljeno 01. september 2015 00.06 | Posodobljeno 01. september 2015 00.06 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Valentino Rossi

Valentino Rossi je z zmago v Silverstonu spet povedel v boju za naslov prvaka v motociklističnem razredu motoGP. Dirko na britanskih tleh je krojilo tipično angleško vreme.

Za nesrečno hosteso šampanjsko prhanje Valentina Rossija in Andree Doviziosa. Foto: Reuters

V Silverstonu se je po dirki motociklistov razreda motoGP igrala italijanska himna. Zelena, bela in rdeča trobojnica je vihrala v čast dirkačem z Apeninskega polotoka. Valentino Rossi (Yamaha) je dobil ples v dežju na razmočeni dirki za veliko nagrado Velike Britanije, na drugo mesto pa se je z junaško vožnjo prebil Danilo Petrucci (Pramac Ducati), ki je prvič občutil, kako je, ko se z odra priklanjaš navijačem. Za italijansko nadvlado je poskrbel dirkač tovarniškega moštva Ducati Andrea Dovizioso, ki je do cilja upal, da bo stopil še mesto višje. »Z Danilom sva se na stezi kar pošteno bojevala, nekajkrat sem se čudil, kako se je obdržal na motociklu. Meni je proti koncu odpovedala zadnja pnevmatika, zato sem zadovoljen s tretjim mestom,« je Dovi opisal nemoč ob koncu dirke. Čeprav je bila VN VB sprva označena za suho, so oblaki na angleškem podeželju poskrbeli, da se je po odpeljanem krogu za ogrevanje vse postavilo na glavo. Rdeča zastava in polurna zamuda pri ponovnem mokrem startu sta naplavili nove favorite za zmago. Kar naenkrat je celotni konec tedna nekonkurenčni Rossi postal glavni kandidat za angleški prestol, za njim pa Petrucci in Dovi.

Dirkaški doktor se je v uvodnih ovinkih odpeljal na čelo, sledil mu je lahko zgolj prvi s kvalifikacij Marc Marquez (Honda), ki je v boju za naslov prvaka nujno potreboval boljši rezultat od vodilnega Rossija. Neusmiljeno je izvajal pritisk nanj in ga na razmočeni stezi silil v napake. Špancu je šlo vse kot po maslu, dokler ga ni osem krogov pred ciljem streslo z motocikla. Končal je v pesku in verjetno odmislil naslov prvaka, saj njegov zaostanek v skupnem seštevku znaša že debelih 77 točk. Rossi se je malce oddahnil, a ne za dolgo. »Ko sem videl, da je Marc padel, sem malce upočasnil vožnjo. Da ne bi tudi sam tvegal padca, saj sem imel kar precejšno prednost. Vode je bilo na stezi vedno več, zato sem poskušal ostati na dveh kolesih. Vendar, to je motoGP, če se preveč sprostiš, hitro pride kazen,« pri čemer je imel Rossi v mislih Petruccija. Ta se je takrat peljal kar sekundo na krog hitreje in zdelo se je, da bo Valentino do konca trepetal za izkupiček točk. Petrucci je hotel še višje od drugega mesta, a je Rossi odgovoril s hitrostjo, ki ji ni mogel slediti. Novinec na zmagovalnem odru se je tri kroge pred ciljem sprijaznil s srebrom: »Nisem razumel, kako sem se lahko tako približal Valentinu, in zdaj vidim, da je le varčeval s pnevmatikami. Ob koncu je začelo močneje deževati, zato sem bil zadovoljen z doseženim. Na ovinku pred ciljno črto, ko sem videl, da bom drugi, sem se začel kar nenadzorovano smejati in smejati.«

In kje je bil Rossijev največji tekmec za naslov prvaka – Črna mamba Jorge Lorenzo (Yamaha)? Celotni konec tedna je bil superioren, celo na začetku dirke se je odpeljal na prvo mesto, nato pa kot bi vrgel sidro, strup črne mambe pa je razredčil dež. Z zamegljenim vezirjem na čeladi je končal na četrtem mestu, izenačenost v skupnem seštevku pa pretvoril v zaostanek 12 točk za Rossijem. V razredu moto2 se je pete zmage v sezoni veselil Francoz Johann Zarco, ki je na dobri poti k osvojitvi naslova. Do odra sta priromala še Španca Alex Rins in Tito Rabat. V najšibkejšem razredu moto3 je slavil Britanec Danny Kent, drugi je bil Čeh Jakub Kornfeil, tretji pa Italijan Niccolo Antonelli. Dirkači so zdaj namenjeni na italijansko riviero v Misano, kjer bo poskušal Rossi na domačem pragu še povečati prednost v motoGP.

 

Deli s prijatelji