MOTO GP

V Mugellu epski dvoboj Marqueza in Lorenza

Objavljeno 02. junij 2014 12.41 | Posodobljeno 02. junij 2014 12.41 | Piše: Damir Gorjanc

Na veliki nagradi Italije so videli spektakularno motociklistično predstavo v moto GP.

V boju za prvo mesto ni bilo prostora niti za slamico – desno Marc Marquez in Jorge Lorenzo. Foto: Reuters

Na šesti dirki letošnjega svetovnega prvenstva motociklistov v razredu motoGP smo spremljali pravi triler, v katerem sta Marc Marquez (Honda) in Jorge Lorenzo (Yamaha) v glavnih vlogah poskrbela za eno najspektakularnejših dirk zadnjih let. Čeprav je Lorenzo do ciljne črte vohal zmago, je moral premoč priznati premetenemu aktualnemu svetovnemu prvaku Marquezu. Zmaga Marqueza je še toliko bolj sladka, ker izkupiček ne bi mogel biti bolj popoln – šest dirk, šest prvih startnih mest in šest zmag. »To je bil najtesnejši obračun letos. Jorge je bil izjemno hiter. Nisem najbolje začel dirke, a bolj ko so se pnevmatike obrabljale, boljše občutke sem imel. Tudi nastavitve menjalnika po jutranjem ogrevanju so pripomogle k novi zmagi,« je po dirki še v navalu adrenalina pripovedoval Marquez. Ravnodušen ni ostal niti Lorenzo, ki podobno tesnih dvobojev v preteklosti ni najbolje prenašal, tokrat pa je po moško stisnil roko zmagovalcu in delil svoje občutke: »Zelo zabavna dirka je za nami. Po dolgem času sem se na motorju dobro počutil, še posebno sem bil zadovoljen z delovanjem zavor in pospeševanjem iz ovinkov, čeprav nam na dolgih ravninah zmanjka nekaj hitrosti.«

Romanje k Rossiju

Glavni povod za romanje navijačev pod oder za zmagovalce je bilo zapolnjeno tretje mesto, ki je pripadlo dirkaškemu doktorju Valentinu Rossiju (Yamaha). V rumeno odeta množica je s huronskim vzklikanjem pospremila njegovo jubilejno 300. dirko na svetovnem prvenstvu. In kje je bolje praznovati jubilej kot streljaj od doma? Pred dirko se je Rossi šalil na svoj račun: »Številka 300 mi ni najbolj v ponos, ker to pomeni, da sem že zelo star.« Na dirki pa je dokazal, da še ni za v dirkaški pokoj. »Na tej dirki je vedno prisotnih veliko čustev, tokrat še posebno. Navijači so čudoviti in danes so prišli na svoj račun, ko so spremljali dvoboje Marca in Jorgeja. Po napaki v kvalifikacijah sem dobro začel dirko in se prebil na tretje mesto, nato pa sem privijal in privijal plin, kolikor se je dalo, da vodilnih nisem izgubil iz vidnega polja. Višje od tretjega mesta žal ni šlo,« je prešerne volje razlagal Rossi, ki je s t. i. hashtagom #thisforSIC58 na kombinezonu počastil spomin tudi na preminulega prijatelja Marca Simoncellija. Rossi je dirko začel z desetega mesta, potem ko je imel v kvalifikacijah težave s pnevmatikami in se že po dveh krogih prebil na tretje.

Mesarsko klanje

Črna mamba – Lorenzo – se je prebudila po nekaj ponesrečenih dirkah in pokazala svoje strupnike. S tretjega mesta je kljub slabšemu startu hitro prišel v vodstvo in tesno vodil pred Marquezom. Čeprav so navijači pričakovali, da bo Marquez napadel do takrat vodilnega Lorenza in odpeljal svojo dirko do konca, so bili to računi brez krčmarja oziroma Lorenza. Zadnjih sedem krogov se je začel boj, kaj boj, mesarsko klanje. Prehitevanja v ovinkih, zapiranje idealnih linij, prehitevanje iz zavetrja po ravnini, kjer hitrosti presegajo 340 km/h, nato pa še tekmovanje v čim poznejšem zaviranju pri vhodu v prvi ovinek. Epski dvoboj med Marquezom in Lorenzom, ki sta se ničkolikokrat izmenjala v vodstvu, je tokrat dobil mlajši Španec, ki je zmagal morda malce z ukano. Pri vstopu v zadnji krog je bil Marquez še drugi, a je ob poznem zaviranju v prvi ovinek malce zaprl pot Lorenzu, ki je prav tako ob poznem zaviranju izgubil tudi nekaj hitrosti. Marquez ni več dopustil, da bi Lorenzo napadel, ostala mu je le še ciljna ravnina, ki pa je bila prekratka. Vloge bi bile lahko zamenjane, če bi Lorenzo v zadnjem krogu vstopil v prvi ovinek kot vodilni, a ostalo bo le pri ugibanjih, ki ne smejo omajati dosežka Marqueza.

V srednjem razredu moto2 se je zmage veselil vodilni v skupnem seštevku prvenstva Španec Esteve Rabat, ki mu je uspelo odbiti poskuse prevzema zmage rojaka Luisa Saloma, špansko monotonijo pa je malce razbil Nemec Jonas Folger. Kot vedno so si do ciljne črte navijači grizli nohte tudi na dirki razreda moto3. Italijan Romano Fenati je po fotofinišu ugnal Španca Isaaca Vinalesa in Alexa Rinsa. V zadnjem krogu si je preveč želel vodilni v skupnem seštevku prvenstva, Avstralec Jack Miller, ki je s seboj v pesek odnesel Alexa Marqueza in Eneo Bastianinija. Fenati je tako moštvu Valentina Rossija VR46 prinesel prvo zmago v Mugellu. V Barceloni bo čez dva tedna jasno, ali je bila konkurenčnost Lorenza le preblisk ali smernica pred nadaljevanjem sezone.
 

Deli s prijatelji