MOTOKROS

V Indoneziji zmagalo blato

Objavljeno 06. marec 2017 13.30 | Posodobljeno 06. marec 2017 13.30 | Piše: Damir Gorjanc

Na drugi postaji svetovnega prvenstva motokrosistov v razredu MXGP razmočena proga ni dopuščala resnega dirkanja. Odpeljali so le eno vožnjo, svetovni prvak Tim Gajser je bil sedmi.

Tim Gajser in tekmeci so v aziji dirkali v nemogočih razmerah. Foto: hodnaproracing.com

INDONEZIJA – V Indoneziji, na drugi preizkušnji motokrosističnega tekmovanja MXGP, so vsega vajeni dirkači klonili pred naravo. Deževje je progo tako namočilo, da so Tim Gajser (Honda Gariboldi), Antonio Cairoli (KTM) in druščina odpeljali le eno dirko in si razdelili le en paket točk, ki štejejo za svetovno prvenstvo. Kot da bi jih preizkušal sam hudič, so se motocikli v pesek ugrezali več kot pol metra, in marsikdo je lahko svojo zverino na dveh kolesih le pustil v blatnem primežu in odkorakal do bivalnikov. V najbolj prijateljskem odnosu s stezo je bil Britanec Shaun Simpson (Yamaha), ki se je kljub velikim težavam izvlekel iz živega peska in izmučen ciljno črto uvodne dirke prepeljal prvi. S skoraj sedemsekundnim zaostankom je za drugo presenečenje na zmagovalnem odru poskrbel Nizozemec Glen Coldenhoff (KTM), Belgijec Clement Desalle (Kawasaki) pa je pridelal še dodatnih pet sekund zaostanka za zmagovalcem. Italijanski veteran in večkratni svetovni prvak Antonio Cairoli (KTM) je kljub četrtemu mestu zadržal rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku, saj je Gajser s sedmim mestom v skupnem seštevku padel na tretje mesto, kamor ga je potisnil Desalle.

Težave že v kvalifikacijah

Že dan prej so odpadli trening vožnje na čas in kvalifikacije, zato so za izbiro startnega mesta obveljali rezultati s prvega prostega treninga, kjer je Gajser končal na 14. mestu. Simpson je prijateljsko vez s stezo stkal že na treningu, ki ga je končal na prvem mestu, pred čudežnim dečkom razreda MX2 Jeffreyem Herlingsom (KTM), Romainom Febvrejem (Yamaha) in Cairolijem. Gajserja srednja startna linija ni zmedla in je takoj po začetku dirke ujel vodilnega Coldenhoffa, za njima pa sta na stezi, ki je bila še v relativno dobrem stanju, dirjala Simpson in Desalle. Cairoli se je mučil na šestem mestu, ko se je za vse začela prava nočna mora. Razmočeni kanali so postajali rovi živega peska in Gajser je nazadoval po lestvici, Simpson pa je letel čez blato v vodstvo. V blatnem oklepu je najprej svoj motocikel pustil Herlings, tega ga ni uspelo izvleči celo osmim delavcem ob stezi. V istem krogu je z motocikla sestopil tudi Febvre, ki ga je doletela enaka usoda kot Herlingsa. Na odseku, kjer je bila blatna past največja, se je zataknil tudi Gajser, ki pa ni na vso moč pritiskal na plin ter se s tem še dodatno vkopal, zato je lažje prišel iz peklenskega primeža, kljub temu je padel na osmo mesto. Do cilja mu je uspelo prehiteti tekmovalca pred njim, z minutnim zaostankom po vzpodbudnem začetku pa vsekakor ne more biti zadovoljen, čeprav v točkovanju prvenstva ni izgubil veliko. Pred predvideno drugo dirko so svoje odvozili v tekmovanju MX2, kjer pa so organizatorji po dobrih 20 minutah z rdečo zastavo prekinili tragikomično predstavo. Sestanek organizatorjev in dirkačev elitnega razreda tik pred startno proceduro pa je prinesel končno odločitev, da druge dirke ne bo, saj jim ni uspelo ustrezno pripraviti steze, čeprav so njen najbolj kritični odsek obšli s spremenjeno konfiguracijo. Tako so obveljali rezultati prve dirke. Dirkači MXGP imajo nekaj časa, da s sebe sperejo blatne obloge, saj bo čez slaba dva tedna na sporedu dirka v Argentini.

Deli s prijatelji