DIRKAČI

V Ilirski Bistrici dež skoraj odplaknil dirko

Objavljeno 27. avgust 2012 19.24 | Posodobljeno 27. avgust 2012 19.25 | Piše: Gregor Pavšič

Zmagovalec osemnajste gorskohitrostne dirke je v kaotični dežni preizkušnji postal Miloš Beneš.

Ilirskobistriški dirkaški čar. Foto: Gregor Pavšič

Osemnajst let gorskohitrostne dirke v Ilirski Bistrici je pustilo velik pečat. Če odmislimo reli Saturnus, je prav dirka proti Šembijam ena redkih uspelih dirkaških pravljic v Sloveniji. Leta 1995 jo je začrtal domačin Miro Gardelin, ki je njeno kakovost nato dvigoval in z njo leta 2007 doživel vrhunec. Takrat je prvič štela za evropsko prvenstvo, na njej pa sta se v enem redkih dvobojev pomerila najboljša voznika Lionel Régal in Ander Vilarino.

Evropsko prvenstvo v gorskohitrostnih dirkah je v krizi

Razpisano je v dveh kategorijah, kjer konkurence ni veliko. Še posebno med formulami manjka pravih zvezdnikov. Italijan Simone Faggioli je z lahkoto postal evropski prvak, zato ga letos v Ilirsko Bistrico ni bilo. Njegov rekord pet kilometrov dolge proge pričakovano ni bil v nevarnosti. Na uradnem treningu v soboto sta bila najhitrejša Fausto Bormolini in Miloš Beneš, vendar je nato nedeljska nevihta povsem spremenila pričakovani tok ilirskobistriške dirke. Nekaj avtomobilov je prvo vožnjo odpeljalo še v suhem, nato pa so morali organizatorji vožnjo za debelo uro prekiniti. Ko se je ta v zadnjem hipu pred odpovedjo nadaljevala, so bili favoriti po mokrem asfaltu nebogljeni. Bormolini je odstopil, nekaj voznikov formul se je odpovedalo nastopu. Senzacionalno je po prvi vožnji vodil Avstrijec Friedrich Hubert s starodobno formulo lola.

V drugo odlični časi

Toda na drugi vožnji so se razmere umirile in vozniki najzmogljivejših avtomobilov so lahko postavili odlične čase. Najhitrejši čas dneva je pripadel Čehu Otakaryju Kramskyju z reynardom K02, ki pa je bil v seštevku obeh voženj šele sedmi. S tretjim časom druge vožnje je do zmage pripeljal Beneš z osello FA30, ki je imel le sekundo prednosti pred rojakom Dušanom Neverilom s prototipom norma M20FC. Tretji je bil Avstrijec Felix Pailer z lancio delto.

Med Slovenci je bil z lancio delto osmi Milan Bubnič, ki je zmagal v razvrstitvi divizije III državnega prvenstva.
 

Deli s prijatelji