PO STAREM

V formuli 1 nič novega, mercedesa še vedno premočna

Objavljeno 15. marec 2015 12.35 | Posodobljeno 15. marec 2015 12.36 | Piše: STA, A. L.

Prvo preizkušnjo nove sezone končalo le 11 dirkačev.

Lewis Hamilton s tretjeuvrščenim Sebastianom Vettelom.

MELBOURNE – Sezona formule 1 2015 se je začela v slogu, v kakršnem se je končala lanska: na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v avstralskem Melbournu je namreč zmagal svetovni prvak Britanec Lewis Hamilton, drugi pa je bil podprvak Nemec Nico Rosberg, ki je tako potrdil premoč Mercedesa. Tretji je bil Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

V formuli 1 tako ni pravzaprav nič novega. Mercedes je še vedno premočan za vse, tekmecev pa je še manj kot lani, saj je prvo preizkušnjo nove sezone končalo le 11 dirkačev. Že na startu jih ni bilo prav veliko, 15 namesto lanskih 20 (ekipa Manor sploh ni usposobila dirkalnikov za prvo dirko, Valtteri Bottas ni startal zaradi zdravstvenih težav, Danil Kvjat in Kevin Magnussen, ki je zamenjal Fernanda Alonsa na prvi dirki pri McLarnu, pa sta obtičala že v krogu za ogrevanje).

Za nameček je že v prvem krogu brez dirkalnikov ostala ekipa Lotus, Pastor Maldonado je končal v zaščitnem zidu – njegova nesreča je na stezo za tri kroge spravila varnostni avto –, Romain Grosjean pa je zaradi tehničnih težav končal v boksih.

Mercedesova dirkača nista imela posebnih težav pri osvojitvi nove dvojne zmage. Napovedi zimske pripravljalne sezone so se povsem uresničile, že v kvalifikacijah sta bila prepričljiva, danes pa tudi nista imela pravih tekmecev.

image
Hamilton z igralcem Arnoldom Schwarzeneggerjem. FOTO: Reuters

Pozabili priviti eno od koles

V boju preostalih ekip pa je zadnjo stopničko ujel Vettel. Novinec pri Ferrariju je tako dobro začel novo sodelovanje, precej bolje kot novo sezono njegov moštveni sotekmovalec Kimi Räikkönen. Mehaniki so pri drugem postanku pozabili priviti eno od koles dirkalnika in Finec je v 41. krogu ustavil ob progi.

Med prijetnejšimi presenečenji je bil Sauber. Moštvo, ki se je pred začetkom sezone spopadlo s številnimi težavami, tudi sodnimi, je nazadnje sezono začelo naravnost odlično: potem ko lani Švicarji prvič do zdaj niso zbrali niti točke, so imeli tokrat oba avtomobila med deset, novinec Felipe Nasr je bil celo peti, Marcus Ericsson pa osmi.

Manj uspešni so bili pri Red Bullu in podružničnem moštvu Toro Rosso. Pri zadnjem je sicer mladi Nizozemec Max Verstappen s 17 leti in 166 dnevi postal najmlajši udeleženec v zgodovini dirk formule 1, ni pa prišel do cilja, v 34. krogu je obstal na travi ob stezi.

Red Bullov Danil Kvjat je obstal že v krogu za ogrevanje, Daniel Ricciardo, domači adut, ki je lani zmagal, pozneje pa so ga diskvalificirali, pa ni mogel više od šestega mesta, a že s krogom zaostanka.

Mercedes je tako očitno še močnejši kot lani, ko je dobil 16 dirk od 19. Po že 12. dvojni zmagi je bil zadovoljen tudi vodja ekipe Toto Wolff: »Nobenih težav nismo imeli z avtom. Dirkača nista naredila nobene napake, vseeno pa bomo ostali na trdnih tleh.«

Tradicionalni pogovor z najboljšimi je na zmagovalnem odru tokrat opravil filmski zvezdnik Arnold Schwarzenegger. »Super je zmagati, lepo pa je biti tudi v tvoji družbi na zmagovalnem odru,« je zmagovalec Hamilton polaskal filmskemu Terminatorju, se nato začudil, češ da je mislil, da je filmski zvezdnik višje rasti, nazadnje pa sta skupaj povedala še znameniti filmski stavek I'll be back.

Formula 1 se bo v ospredje pozornosti vrnila že čez 14 dni, ko bo na vrsti druga postaja sezone v Maleziji.

Deli s prijatelji