VN NEMČIJE

V dramatičnem finišu Stoner zletel s steze

Objavljeno 09. julij 2012 15.09 | Posodobljeno 09. julij 2012 15.09 | Piše: D. G.

Osmo dirko sezone je na nemškem dirkališču Sachsenring dobil Španec Dani Pedrosa.

Dani Pedrosa na Sachsenringu (foto: Reuters).

CHEMNITZ – V zadnji krog motociklistične dirke razreda motoGP na nemškem Sachsenringu sta družno kot siamska dvojčka zapeljala Španec Dani Pedrosa in Avstralec Casey Stoner. Moštvena kolega sta se izenačena kot že dolgo ne borila za vsak centimeter steze, Avstralec pa je prežal in pomnil odpeljane linije vodilnega, da bi v izdihljajih dirke pobral krono najboljšega – na kocki je bilo vse. Zadnji ovinek pred ciljno ravnino je odločil zmagovalca, Stoner je s svojim motociklom izgubil oprijem, zdrsnil v pesek in veselje je preplavilo Španca Pedroso, ki je po dirki strnil doživeto: »Dirka je bila zelo težka, saj smo na motociklu spremenili mnogo nastavitev, zato so bile vozne lastnosti precej drugačne kot v kvalifikacijah in potreboval sem kar precej časa, da sem se na to privadil. Ob koncu dirke sva s Stonerjem bila hudo bitko, vozil sem povsem na meji. Zadnji krog sem bil zelo odločen, da bom končno osvojil prvo zmago v letošnji sezoni, in uspelo mi je.«

Za njim se je v cilj pripeljal Jorge Lorenzo, ki mu tokrat na svoji yamahi ni uspelo slediti prehitrima hondama, saj si je do konca nabral kar 15 sekund zaostanka, še dodatno petsekundno zamudo pa je pridelal Andrea Dovizioso, ki je na račun Stonerja že osmič v sezoni stopil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra.

Osmoljenec včerajšnje dirke Stoner je na kvalifikacijah dokazal, da še vedno ne spada v dirkaški pokoj, saj je v zadnjem krogu za slabi dve desetinki prehitel Bena Spiesa, poznejši zmagovalec Dani Pedrosa pa je dirko začel s tretjega izhodiščnega položaja. Valentino Rossi je mokro stezo prepeljal z devetim časom. Kljub slabšim kvalifikacijam je Ducatijevo čast na dirki reševal prav Rossi, ki je dosegel solidno šesto mesto, vendar je kljub vsemu dokazal, da je čas njegov gospodar, saj je na dirkališču prebil kar 28 sekund dlje kot zmagovalec.

Lorenzo je tako na lestvici skupnega seštevka točk v boju za svetovnega prvaka na račun Stonerjevega padca pridobil kar 20 točk, Avstralca pa je na lestvici prehitel tudi današnji zmagovalec Pedrosa, ki ima na drugem mestu šest točk prednosti. Na dirki razreda moto2 je še v desetem krogu vodil Andrea Iannone, a je storil napako in končal ob progi, s tem pa je na stežaj odprl vrata do nove zmage Marcu Marquezu, ki je kar malce prelahko prišel na najvišjo stopničko. V boju za drugo mesto je Mika Kallio ugnal Alexa de Angelisa, s 17. startnega položaja pa je na četrto mesto svojega jeklenega konjiča uspelo prignati Polu Espargaroju. Štart dirke v najšibkejšem razredu moto3 je bil zaradi dežja prestavljen za dobre pol ure, kljub temu pa je Sandro Cortese razveselil domače navijače. Po malce previdnem začetku je Cortese vedno boljše razmere na stezi obrnil v svojo korist in odbil napade Alexisa Masbouja, tretji pa se je v cilj pripeljal Luis Salom. Že čez teden dni bo spet napeto na dirki v italijanskem Mugellu.

Vrstni red v motoGP po osmih dirkah

1. Jorge Lorenzo (Špa, yamaha)                 160 točk
2. Dani Pedrosa (Špa, honda)                      146
3. Casey Stoner (Avs, honda)                      140
4. Andrea Dovizioso (Ita, yamaha)                 92
5. Cal Crutchlow (VB, yamaha)                     85

Deli s prijatelji