ŠPANSKO SLAVJE

V Cerveri velika motofiesta

Objavljeno 10. november 2014 10.31 | Posodobljeno 10. november 2014 10.31 | Piše: Damir Gorjanc

Zadnja sezonska dirka motociklističnega SP v Valencii je le še dodala piko na i španskemu slavju.

Skupinska slika veselih Esteveja Rabata ter Marca in Alexa Marqueza

Zastor je padel, zvok motorjev je potihnil, garaže so zaprle svoja vrata in končala se je še ena dirkaška sezona motociklov v razredu motoGP, ki je pisala zgodovino. Zadnji zapis je dodal svetovni prvak Marc Marquez, ki je na hondi s trinajsto zmago sezone na dirkališču v Valencii podrl rekord legendarnega Micka Doohana.

Odločitev o drugem mestu v skupnem seštevku je padla šele na zadnji dirki. V igri sta bila dva, Valentino Rossi in Jorge Lorenzo (oba yamaha), pod soje žarometov pa je stopil veliki zmagovalec, dirkaški doktor Valentino Rossi, ki se je v spremenljivih vremenskih razmerah edini kosal z Marquezom. Rossi je z mislimi že v novi sezoni, kjer bo pri svojih 36 letih predvsem v psihološki prednosti pred moštvenim tekmecem Lorenzom: »Marc je bil sposoben hitro prehiteti Iannoneja, sam pa sem se pri tem kar pošteno namučil. Danes je bilo nemogoče razumeti razmere na stezi, ko je že kar močno deževalo in hitro ponehalo. Pošteno sem na desni strani obrabil pnevmatiko in v zadnjih treh krogih nisem bil več konkurenčen, da bi lahko še upal na zmago. Za menoj je odlična sezona, dve zmagi in cela vrsta uvrstitev med prve tri. Tudi na zadnji dirki sem želel pokazati, da sodim v sam vrh. To je super napoved pred naslednjo sezono, ko upam, da bom dosegel še več zmag.«

Mlajši Marquez kombinezona ni slekel do konca dirke v motoGP

Tretje mesto v Valencii je z več kot 13-sekundnim zaostankom pripadlo Daniju Pedrosi (honda), ki se je iz boja za naziv best of the rest ali najboljši od vseh, izločil že na predhodni dirki. Rossi si je na kvalifikacijah privozil najboljši startni položaj, kar se je zgodilo po sušnih štirih letih, vendar je z drugega položaja na začetku dirke udaril Andrea Iannone (Pramac Ducati). Iannone je vodil deset krogov, ko ga je prehitel Marquez, ki je nasprotno od Rossija zmogel letošnji najslabši startni položaj. Peto mesto s kvalifikacij je pretvoril v prvo, ob prvih padavinah pa se mu je približal Rossi, ki je v težkih razmerah odpeljal kar za sekundo hitrejše kroge.

Pedrosa je po suhi stezi nekaj krogov ogrožal Rossija, ko pa jo je še drugič namočil dež, je uvidel, da iz te moke ne bo kruha, saj je Doktor peljal kot po tračnicah. Lorenzo je medtem v garaže zavil po motocikel, opremljen za dežno podlago, prav tako Iannone, a sta se oba uštela. Steza ni bila dovolj mokra, zato je Španec pet krogov pred ciljem zapeljal v garaže in tam končal svojo sezono. Vedno nasmejani Marquez je po dirki povedal, da je še bolj vesel kot takrat, ko je že vedel, da bo prvak: »Vesel sem, zelo sem vesel, še bolj kot v Motegiju. Vesel sem za brata, ki je v svojem razredu prav tako osvojil naslov, in konec koncev tudi, ker sem popravil rekord Micka Doohana.«

V razredu moto3 je bilo odprto le eno vprašanje, kdo bo svetovni prvak. Odgovor že poznate, saj je Alex Marquez osvojil tretje mesto, to pa je bilo dovolj za skupno zmago. Mlajši Marquez se je po dirki veselil in svojega kombinezona ni slekel do konca dirke v motoGP. »V majhnem domačem mestu Cervera je že vse pripravljeno na slavje, obeta se velika zabava. Zdaj pride na vrsto vse tisto, čemur sem se vso sezono odrekal,« je po dirki kratkoročne načrte razkril mlajši Marquez, ki se je z naslovom zapisal v zgodovino, ko je skupaj z bratom v isti sezoni postal svetovni prvak. V srednjem razredu moto2 je bil prvak znan že dirko prej. Novi šampion, Španec Esteve Rabat, je tudi tokrat dokazal, da se to ni zgodilo po naključju. Vodil je do ciljne črte, kjer je poskušal na zadnjem kolesu pripeljati v cilj, pri svojem vehementnem prehitrem veseljačenju pa ga je prehitel Švicar Thomas Lüthi. Španec se je pozneje izgovarjal na to, da mu je zmanjkalo goriva.

Deli s prijatelji