VN BAHRAJNA

Tudi letos molotovke na formulo ena?

Objavljeno 20. april 2013 12.01 | Posodobljeno 20. april 2013 12.03 | Piše: M. U.

Pod žgočim soncem na puščavskem dirkališču Sahir bodo najbolj trpele pnevmatike.

Felipe Massa kljub bahrajnskim demonstracijam mirno dirka na Sahirju (foto: Reuters).

MANAMA – Kruha in iger! Kraljeva družina v Bahrajnu in sunitska manjšina bi uživali v igrah in imeli od njih finančne koristi, jutri je namreč na sporedu velika nagrada Bahrajna v formuli 1, a šiitska večina že dve leti s protesti zahteva demokratizacijo države. Na demonstracijah je v dveh letih, od februarja 2011, menda umrlo 80 ljudi, pred tokratno četrto dirko v letošnjem koledarju pa so zaradi kršenja človekovih pravic celo nekateri britanski politiki pozvali k odpovedi dirke. A njihov rojak Bernie Ecclestone, ki ima pred očmi le denar, se v svojem individualističnem občutku ne zmeni za kakšne moralnejše stvari v življenju. Celo tako nesramen je, da vsem, ki govorijo o kršenju človekovih pravic, svetuje, naj gredo v Sirijo. Nas zanima, ali bi Bernie odpovedal dirko formule ena, če bi bila v Siriji. »Ne vem, če so v Bahrajnu kršene človekove pravice. Vi fantje pišete o teh neumnostih, ste kaj našli? Kar koli, o čemer bi lahko pisali,« podučuje novinarje. »Pojdite v Egipt. Tam so se znebili diktatorjev, postavili demokracijo in od takrat imajo še več težav,« meni 82-letni Ecclestone, predstavnik stare angleške šole milijarderjev, ki demonstrante v Bahrajnu po drugi strani primerja s protestniki proti nedavno umrli ministrski predsednici Združenega kraljestva, železni lady Margaret Thatcher.

Moštva na varnem

Na dirkališču Sahir, 32 km južno od prestolnice Manama, jutri pričakujejo približno 25.000 gledalcev, varnost prireditve pa bo, razumljivo, številčno okrepljena in odločnejša. Zajed Alzajani, direktor dirkališča, pravi, da ni neposredne grožnje dirki, a spomnimo se, da je bila ta pred dvema letoma zaradi demonstracij odpovedana. Lani je bilo nekaj strahu pri moštvu Force India, ko so ob vrnitvi z dirkališča v hotel blizu njihovega vozila eksplodirale molotovke. »Letos so moštva nastanjena v hotelu blizu steze,« se miri Alzajani. A bahrajnski protestniki, ki jih je seveda navdihnila arabska pomlad z uporom v več državah, so odločno najavili, da so proti dirki formule ena v njihovi državi. Blokirali naj bi že ceste v bližini mednarodnega letališča.

To je negotovost VN Bahrajna, gotovost pa je v tem, da se v cirkusu formule 1 za zdaj še nič ne ve. Imamo različne zmagovalce treh uvodnih dirk, nihče še ne prevladuje, vse dirkače pa v slabo voljo predvsem spravljajo Pirellijeve gume, ki se obrabljajo kot sneg na spomladanskem soncu. In v Bahrajnu je vroče, na prvem, dopoldanskem prostem treningu so pod jasnim nebom na puščavski stezi Sahir namerili 45 stopinj Celzija. Zato sta bila Ferrarijeva dirkalnika s Fernandom Alonsom in Felipejem Masso na drugem prostem treningu, zaradi preizkusa, obuta v različno trdnost gum. Španec je imel trde, Brazilec srednje, a jih je ta zamenjal s trdimi, saj sta se zadnji prehitro obrabljali.

Massa in Räikkönen prva na treningih

Brazilec Felipe Massa s ferrarijem je bil najhitrejši na prvem treningu pred jutrišnjo dirko formule ena za VN Bahrajna. Tudi drugi čas je dosegel Ferrarijev voznik, 77 tisočink je zaostal Španec Fernando Alonso, tretji je bil Nemec Nico Rosberg (Mercedes). Svetovni prvak, vodilni v skupnem seštevku letošnjega SP ter zmagovalec lanske dirke v Bahrajnu, Nemec Sebastian Vettel (Red Bull), je bil četrti, njegov moštveni sotekmovalec, Avstralec Mark Webber, sedmi, Finec Kimi Räikkönen (Lotus), drugi v SP, pa je bil deveti. Na drugem prostem treningu je bil prvi Räikkönen, drugo in tretje mesto pa sta si privozila Webber in Vettel. Za najhitrejšimi tremi je trening končal trikratni zmagovalec te dirke in prvi na zadnji preizkušnji na Kitajskem Alonso. 

Deli s prijatelji