MATIJA DUH

Truplo nesrečnega Matije v Sloveniji, v ponedeljek zadnje slovo

Objavljeno 16. februar 2013 09.59 | Posodobljeno 16. februar 2013 09.59 | Piše: D. P.

Poln pričakovanj se je čez lužo odpravil na južno poloblo, dirke pa odpeljal izvrstno. Bil je prvi Slovenec, ki je vozil na argentinskih tekmovanjih.

KRŠKO, RAKA – »Veš, da je vse tako, kot je bilo. V vsaki stvari si, ki je v hiši, v mislih si, besedah naših, da, celo v sanjah, le da motor se tvoj nič več ne sliši ...« so besede, ki so jih na facebooku namenili pokojnemu nesrečnemu spidvejistu Matiji Duhu, ki je 3. februarja umrl v Argentini po težki nesreči.

V ponedeljek zadnje slovo

Njegovo posmrtne ostanke jim je uspelo pripeljati v Slovenijo, v mrliški vežici na Raki pa se bo od njega mogoče posloviti v nedeljo od 10. ure dalje. Zadnje slovo bo v ponedeljek, 18. februarja 2013, ob 14.30 na raškem pokopališču.

Vračal se je po poškodbi

Matija je imel pred letošnjo sezono velike načrte. Po lanski poškodbi je potreboval tekme, zato mu je kot naročeno prišlo povabilo argentinske motozveze, da tam odpelje več dirk. Poln pričakovanj se je čez lužo odpravil na južno poloblo, dirke pa odpeljal izvrstno. Bil je prvi Slovenec, ki je vozil na argentinskih tekmovanjih.

Dve nesreči, zadnja usodna

Manjša smola ga je doletela na finalni dirki 3. januarja, ko ga je še z dvema tekmovalcema vrglo s steze. Ni pa bilo nič hujšega, v ponovljeni dirki je celo stopil na stopničke. V četrtek, zadnjega januarja, se je v Bahii Blanci v četrti dirki pri polni hitrosti dotaknil sotekmovalčevega zadnjega kolesa. S steze je vrglo oba, a medtem ko se je Guglielmo Franchetti takoj pobral, je Matija obležal s huje poškodovano glavo, več zlomi kosti in morda tudi notranjimi krvavitvami. Matijevo srce, priklopljeno na aparature na intenzivnem oddelku bahijske bolnišnice, se je nato v nedeljo, 3. februarja, zjutraj za vedno ustavilo.

Več o tem lahko preberete tukaj.

Deli s prijatelji