TRČENJE

Trikraka zvezda gori

Objavljeno 26. avgust 2014 10.00 | Posodobljeno 25. avgust 2014 20.53 | Piše: M. U.

Trčenje med Rosbergom in Hamiltonom je zanetilo ogenj v strehi Mercedesa.

Po trčenju mercedesov so po zraku leteli deli bolidov.

SPA FRANCORCHAMPS – Vozniki na cestah tako ali tako niso normalni, ko gre za bencinske športe in (pre)velik denar, ki se obrača v njih, pa bi tekmeci drug drugega najraje izrinili s steze. Jorge Lorenzo in Valentino Rossi pri motociklistični Yamahi nista ravno hišna prijatelja, Lewis Hamilton pa bi po nedeljskem incidentu na dirki formule 1 v Ardenih moštvenemu kolegu iz Mercedesa Nicu Rosbergu najraje odtrgal glavo. Finski Nemec je namreč v drugem krogu trčil v Britanca in mu s prednjim krilcem predrl levo zadnjo gumo, razkačeni Lewis pa je pozneje pripovedoval, da mu je sin nekdanjega prvaka v F1 Kekeja Rosberga v boksu dejal, da se je namerno zasadil vanj. Hotel je dokazati svoj prav in zapreti prostor za prehitevanje, a Mercedesov šef Toto Wolff zdaj miri strasti, da so bile Finčeve besede narobe razložene. Bo pa Wolff Nemca pošteno po žepu in mu naložil kazen.

Britanec pravi, da mu je finski Nemec navrgel, da je namenoma treščil vanj

Rosberg je bil v Belgiji drugi, Hamilton se je po trku vozikal v ozadju in odstopil štiri kroge pred koncem, v razvrstitvi svetovnega prvenstva – do konca je še sedem dirk – pa ima NR 220 točk, 29 več od temnopoltega Grenadčana. »Vse to bo imelo posledice. Mercedes izgublja dragocene točke in nočemo, da nas bo to na koncu sezone v Abu Dabiju stalo naslova prvaka pri voznikih ali konstruktorjih. Če tega ne ustavimo zdaj, se bo zgodilo ravno to. Za moštvo je krivec Rosberg, incident je za nas nesprejemljiv. Nico ni bil pripravljen popustiti, napadel je in to je povzročilo trk; sicer pa, ne napadeš z nožem med zobmi že v drugem krogu in ne poškoduješ obeh dirkalnikov,« Avstrijec Wolff žuga s prstom.

Nekoč sta bila prijatelja

Rosberg pa je tudi malce skandinavsko hladen in nesramen: »Vozniki smo tu, da zabavamo gledalce, zato so naši dvoboji vedno na robu. Žal mi je, da sva z Lewisom trčila, toda to vidim kot dirkaški vsakdanjik.« Besedni napadi Hamiltona so bili sicer na jedilniku že vso sezono, kritiziral je Finčevo megalomansko malomeščanskost, ker je odraščal v Monaku. Lewis je spal na kavču, oče pa je z dvojnim šihtom poskušal zagotoviti dovolj denarja, da bi sin dirkal v kartingu. V tej panogi pa sta se oba dirkača Mercedesa tudi spoznala in sta (bila) prijatelja. »Ne vem, kje bom zdaj nadomestil 30 točk razlike. Upam, da na naslednji dirki v Monzi ne bova vozila kolo ob kolesu,« je cinično osupel Hamilton.

Oba dirkača v srebrnih puščicah imata bogato zgodovino medsebojnih incidentov na stezi. Na veliki nagradi Madžarske Britanec po ukazu iz boksa ni spustil mimo skandinavskega Nemca, na VN Monaka je Rosberg iz čistega miru, ko ni bil pod pritiskom, imel nesrečo v kvalifikacijah, na progo je prišel varnostni avto in to je upočasnilo Hamiltonov poskus, da si zagotovi najboljši startni položaj. Hamilton je svetovni prvak iz leta 2008, Nico te lovorike še nima. Če se bosta na stezi še naprej tako bodla in nasajala, lahko ima na koncu dobiček celo tretji, Avstralec Daniel Ricciardo, zdaj tretji v razvrstitvi voznikov s 156 točkami. 

Deli s prijatelji