MOTOKROS

Toti Tim iz Makol, ki osvaja svet

Objavljeno 10. april 2016 12.54 | Posodobljeno 10. april 2016 12.54 | Piše: Drago Perko

Tim Gajser iz dirke v dirko navdušuje v elitnem razredu v motokrosu. Ob strani mu stoji družina, v prvi vrsti oče Bogo, motokrosu. Ob strani mu stoji družina, v prvi vrsti oče Bogo, ki je tudi njegov trener. ki je tudi njegov trener.

Tim Gajser zmaguje tudi na domači sceni. Foto Jure Eržen

MAKOLE – Slovenija bo očitno dobila še eno planetarno športno zvezdo poleg košarkarja Gorana Dragića, hokejista Anžeta Kopitarja, nogometaša Jana Oblaka, smučarke Tine Maze in skakalca Petra Prevca. 
Devetnajstletni motokrosist Tim Gajser iz Makol je iz šampionskega testa. To je dokazal že večkrat. Slast zmage je okusil zgodaj, tri leta je bil star. Pišemo o fantu, ki je bil leta 2007 evropski prvak v razredu 65cc, dve leti za tem je pokoril Evropo v razredu 85cc, evropski in svetovni prvak je bil leta 2012 v razredu 125 cc. Pred dvema letoma je bil peti na svetovnem prvenstvu v razredu MX2, lani pa je v MX2 postal svetovni prvak. Letos Tim nastopa v kraljevem razredu in že kroji sam vrh: po treh dirkah za svetovno prvenstvo slovenski najstnik zaseda 2. mesto. 
V Katarju je na prvi dirki 27. februarja zmagal, na Tajskem je bil drugi, na zadnji preizkušnji na Nizozemskem pa po velikih težavah z motorjem v drugi vožnji tretji. 
»Začetek je bil dober. Ne razmišljam še o tem, želim uživati, biti sproščen in voziti, kakor znam,« pravi Gajser. Vesel je podpore iz Slovenije, ki jo je zajela prava motokrosistična mrzlica. Ljubitelji motošporta ob nedeljah kot prikovani sedijo pred televizijskimi zasloni – na Šport TV se pohvalijo z nadpovprečno gledanostjo programa v času, ko dirka Gajser.

Tudi prvak v judu

Tim ima šport zelo rad. Ni pa konj s plašnicami, ki bi gledal le v eno smer. Kot otrok je bil navdušen nogometaš, smučar in judoist. V kimonu je postal celo državni prvak.

Danes Argentina

Konkurenca je že spoznala, da golobradi Slovenec ni prišel med elito, da bi preveč časa porabil zgolj za nabiranje izkušenj. »Toti dečko nam bo še delal težave,« Gajser sam pove, kaj si zdaj, po treh dirkah o njem mislijo najboljši, ki mu že gledajo v hrbet. 
Ko berete te vrstice, je Tim v Argentini, kjer ga danes proti večeru po slovenskem času čaka nova tekma. Lani je še tekmoval v programu MX2. Spogledoval se je z idejo, da bi ostal, a je sprejel izvrstne razmere, ki mu jih pri Hondi zagotavljajo Japonci. Njegovi uspehi niso ostali neopaženi, lani je prejel naziv obetavna športna osebnost leta.

Japonce je prepričal

Družina, v prvi vrsti pa oče Bogo, živi za motokros in Timovo kariero. Fant je družinski projekt. Svež je še spomin na leto 2014, ko ni bilo dovolj denarja za priprave. A so sezono izpeljali. Po vseh uspehih in preskoku med elito pa ni več bojazni, da zmanjka cekinov. Bogo Gajser se spomni, da je bilo tudi lani precej povišanih tonov. Z nastavitvijo motorja ni bil zadovoljen. Menda ni manjkalo tistih, ki so hoteli Slovenca ustaviti na poti na tron. To je hotel dopovedati Japoncem, ki pa so sprva menili, da jih želi užaliti. Bogu je uspelo, da jim je pojasnil, kaj hoče od njih. Po njegovih navodilih so sestavili motor, ki je do konca sezone tekel kot ur'ca. Zaveda se, da ni le trener, ampak tudi oče, ki je utiril svojega sina. Pa ne le za šport, ampak za življenje. 

Povozil sina

Motokros je Gajserjevim veliko dal, a tudi ogromno vzel. Bogo Gajser je tudi ponosni oče sina Nejca in hčerk Alje in Neje. Najstarejši sin pa ni več živimi. Povozil ga je prav Bogo, ko je ta pritekel na stezo, kjer je treniral. Ne skriva, da je takrat razmišljal tudi o samomoru, a mu je uspelo prebroditi to težko obdobje. Tudi zato je stavil vse na Tima. Pa ne zato, da bi potešil svoje ambicije, bolj zato, da bi fantu uspelo. Predvsem pa da iz sebe spravi bolečino po tragediji, vse nikoli, delček morda.

 

Deli s prijatelji