UVOD V SEZONO

Tima je ovirala viroza

Objavljeno 27. februar 2017 12.53 | Posodobljeno 27. februar 2017 12.54 | Piše: Damir Gorjanc

Svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser je novo sezono svetovnega prvenstva začel z drugim mestom v Losailu, prehitel ga je le Italijan Antonio Cairoli.

Tim Gajser je kljub izčrpanosti pridirkal do odličnega drugega mesta. Foto: hondaproracing.com

DOHA – V Katarju so se ob vstopu v novo sezono sestali najboljši motokrosisti razreda MXGP. Na večerni dirki v soju reflektorskih luči je 21 tekmovalcev poskušalo z dirkaškega prestola sklatiti aktualnega svetovnega prvaka Tima Gajserja (Honda Gariboldi), v seštevku dveh dirk pa je to uspelo le veteranu Antoniu Cairoliju (KTM). Osemkratni svetovni prvak je pri svojih 31 letih očitno v najboljši formi, saj je obe dirki končal na prvem mestu, Gajser pa je poznopopoldansko končal na tretjem in večerno na drugem. Clement Desalle (Kawasaki) je bil poleg italijanskega veterana na prvi preizkušnji edini, ki mu je še uspelo pobegniti pred Slovencem, drugo pa je končal na četrtem mestu, in s tem je Gajser zasluženo stopil na srednjo stopnico zmagovalnega odra. Prav nič ga ni motilo, da je iz zvočnikov donela himna naših zahodnih sosedov Fratelli d'Italia, ko pa mu je bolezen pobrala nekaj moči. »Zadovoljen sem z razpletom dirke. V Losail sem prišel z virozo in tako se na motociklu nisem počutil najbolje, nekaj moči mi je vseeno pobralo. Prvo dirko sem ostal za Desallom ter Bobriševim in nisem mogel mimo, saj je bila na stezi le ena hitra linija. Na drugi sem se počutil že mnogo bolje, vendar sem bil kljub vsemu zadnja dva kroga popolnoma uničen in sem tako omogočil Cairoliju, da me je prehitel. Veselim se prihodnjega konca tedna, ko je na sporedu novo prizorišče v Indoneziji,« je Gajser povzel dirkaški vikend v Katarju in dodal hvalospev zmagovalcu Cairoliju: »Antonio je priprave oddelal brez poškodb, kar se mu ni zgodilo že zadnji dve leti. Res je zelo hiter, je osemkratni svetovni prvak in legenda motokrosa, prepričan sem, da se bo do konca boril za deveti naslov.«

Zimzeleni Cairoli

Potem ko je Gajser osvojil kvalifikacijsko dirko in je tako lahko prvi izbiral startno mesto, se mu na prvi dirki ni vse izšlo po načrtih. V uvodnem ovinku so ga prehiteli Cairoli, Evgenij Bobrišev (Honda) in Desalle. Rus je nekaj časa oba zadrževal za seboj Cairoli pa je potegnil na varno razdaljo 15. sekund prednosti. V sklepnem delu prve dirke so Bobriševu pošle moči in je moral priznati premoč Desallu in nato še Gajserju. Večerno dirko je najbolje začel Gajser, sledil mu je Cairoli, preostali pa so pobirali drobtinice z več kot 20-sekundnim zaostankom. Dolgo je Gajser lomil odpor Italijana, ki je bil le nekaj metrov za Slovencem. Dvajset minut mu je Cairoli sledil kot senca, nato pa je Gajser odpeljal nekaj hitrih sektorjev in prednost je narasla na več kot štiri sekunde, a se večkratni prvak ni dal. Do konca dirke sta ostala le še dva kroga, takrat pa je Cairoli izkoristil padec Gajserjeve zbranosti in odletel novi zmagi naproti, raketa iz Makol pa se je zadovoljila z drugim mestom. Na tretjem mestu je v cilj skočil Romain Febvre (Yamaha) pred Desallom. Cairoli je po dirki žarel od sreče in je navdušeno pripovedoval: »Zelo sem zadovoljen z razpletom. To je že moja 14 sezona v svetovnem prvenstvu in ni mnogo dirkačev, ki bi jim uspelo kaj podobnega. Vsako leto v razredu GP sem v sezoni osvojil vsaj eno zmago, kar je neverjetno.« In kje je končal čudežni deček šibkejšega srednjega razreda Jeffrey Herlings (KTM), ki so mu napovedovali boj za stopničke na vsaki dirki? Poškodba roke pred dvema tednoma je kljub napovedim, da je vse v redu, terjala svoj davek. Na prvi dirki je Nizozemec komaj ujel točke z 18. mestom, na popravnem izpitu druge dirke pa je napredoval na 11. Moštva se selijo v vlažno Indonezijo, kjer bo že ta konec tedna druga dirka sezone.

 

Deli s prijatelji