SP V RELIJU

Svetovni prvak Ogier začel z monaško zmago

Objavljeno 19. januar 2014 12.26 | Posodobljeno 19. januar 2014 12.29 | Piše: STA, R. T.

Prvi reli za svetovno prvenstvo v sezoni 2014 je bil v znamenju Francoza Sebastiena Ogierja. Robert Kubica je odstopil.

MONTE CARLO –  Francoz Sebastien Ogier (Volkswagen) je zmagovalec uvodne dirke nove sezone svetovnega prvenstva v reliju. Na preizkušnji v okolici Monte Carla si je svetovni prvak po zadnji nočni hitrostni preizkušnji privozil minuto in 18 sekund naskoka pred rojakom Bryanom Bouffierjem (Ford), tretji je bil Britanec Kris Meeke (Citroen).

Prireditelji so morali 14., predzadnjo hitrostno preizkušnjo razveljaviti zaradi nesreče Slovaka Jaroslava Melichareka – voznik se ni poškodoval in je pozneje tudi končal dirko na osmem mestu –, po kateri njegovi tekmeci niso mogli priti mimo njegovega dirkalnika.

Zadnji dan brez sprememb

Ogier si je že pred odločilnim zadnjim nočnim »brzincem« privozil minuto prednosti, ki jo je brez težav ubranil do konca dirke. Pravzaprav se na kratkem zadnjem dnevu s tremi odpeljanimi preizkušanji že petkov vrstni red ni bistveno spremenil: Bouffier z zasebnim dirkalnikom je bil že takrat drugi, Meeke pa tretji. Tudi četrto mesto je obdržal Norvežan Mads Oestberg z drugim Citroenom, peto pa Ogierjev moštveni sotekmovalec Finec Jari-Matti Latvala, šesto mesto je pripadlo novincu pri Fordu, Valižanu Elfynu Evansu.

Iz Loebove sence

»To je bil res težak reli. Poskušal sem se izogniti pretiranemu tveganju, zmagal in sem seveda zelo vesel,« je uspeh komentiral Ogier. S skupno 17. zmago počasi stopa iz sence legendarnega rojaka Sebastiena Loeba, serijskega svetovnega prvaka in tudi zmagovalca zadnjih dveh dirk v Monte Carlu. Za Ogierja je tokratna zmaga na Monteju sicer druga, saj je bil najhitrejši že leta 2009. A takrat dirka ni štela za SP, pač pa za prvenstvo IRC, prav tako kot leta 2011, ko je slavil Bouffier.

Kubica s ceste

Drugi dan relija se je z odstopom poslovil Robert Kubica. Nekdanji dirkač formule 1 je svojo prvo polno sezono v svetovnem prvenstvu v reliju začel z odstopom, na uvodni dirki sezone je poljski dirkač na deveti hitrostni preizkušnji zapeljal s ceste in končal tekmovanje, sam pa se pri tem ni poškodoval.

Sezona SP se bo nadaljevala z dirko na Švedskem med 5. in 8. februarjem.
 

Deli s prijatelji