TRAGIČNA DOGODKA

Svet formule ena ovit v črnino

Objavljeno 06. oktober 2014 09.00 | Posodobljeno 06. oktober 2014 09.00 | Piše: STA, S. U.

V prometni nesreči v Rimu je življenje izgubil nekdanji voznik, 56-letni Italijan Andrea de Cesaris.

RIM – Svet formule 1 sta v zadnjih dneh pretresla dva tragična dogodka. Na dirki na Japonskem se je hudo ponesrečil Francoz Jules Bianchi, ki so ga že operirali, v prometni nesreči v Rimu pa je življenje izgubil nekdanji voznik, 56-letni Italijan Andrea de Cesaris.

Kot so sporočile lokalne oblasti, je bil Andrea de Cesaris udeležen v prometni nesreči kot voznik motocikla, utrpel pa je tako hude poškodbe, da je na kraju nesreče, ki se je zgodila na rimski obvoznici, umrl.

Nepriljubljeni sloves

De Cesaris je bil v osemdesetih in devetdesetih letih zelo znan in priljubljen dirkač, med drugim je vozil za ekipe Alfa Romeo, McLaren in Jordan. Skupno je zbral kar 208 nastopov na dirkah za veliko nagrado v obdobju med 1980 in 1994, a nikoli ni stopil na najvišjo stopničko. Držal se ga je nekoliko nepriljubljen sloves rekorderja z največ nastopi v formuli 1 brez zmage.

Na zmagovalni oder se je povzpel petkrat, največja uspeha je dosegel leta 1983 z drugima mestoma na dirkah v Nemčiji in Republiki Južni Afriki, po enkrat pa je bil najhitrejši v kvalifikacijah in imel najhitrejši krog na dirki. Vse te dosežke je zbral pri Alfa Romeu.

Skupno je v dolgi karieri vozil za deset ekip, poleg Alfa Romea, McLarna in Jordana še za Ligier, Minardi, Brabham, Dallaro, Rial, Tyrrell in Sauber.

Deli s prijatelji