FORMULA 1

Super Seb je poskrbel za dolgočasno dirko

Objavljeno 26. avgust 2013 11.25 | Posodobljeno 26. avgust 2013 11.27 | Piše: Damir Gorjanc

Svetovni prvak v formuli 1 Sebastian Vettel je na veliki nagradi Belgije glavnino posla opravil v prvem krogu.

SPA-FRANCORCHAMPS – Na dirkališču v Spa-Francorchampsu, v zavetju ardenskih gozdov, je zmago na dirki formule 1 slavil Sebastian Vettel (Red Bull). Po enomesečnem dopustu je vero v svoj dirkalnik našel izjemni Fernando Alonso, ki je svojega ferrarija prignal na drugo mesto, Lewis Hamilton pa je s svojo Mercedesovo zvezdo pripeljal na tretje. Dirka med mesteci Francorchamps, Malmédy in Stavelot, kjer se steza dirkališča pne skozi znamenit ovinek Eau Rouge, se je začela po željah Vettla. Nemec, ki je dirko začel z drugega startnega položaja, je prav po izhodu iz omenjenega ovinka prehitel prvega s kvalifikacij Hamiltona in si s tem tlakoval pot do nove zmage, druge v Belgiji. Za njima so se razvrstili še Nico Rosberg in Alonso, ki je na začetku pridobil kar pet mest, začel pa je z devetega položaja. Vettel je po prehodu v vodstvo peljal kar sekundo in pol hitreje na krog kot najbližji zasledovalec.

Po dveh krogih pa je po radijski zvezi že zaslišal svoje krotilce

»Varčuj s pnevmatikami, imamo dovolj prednosti,« je zastrašujoči začetek Nemca zaviral Christian Horner, saj bi Vettel verjetno do onemoglosti gnal rdečega bika. Alonso je kmalu prehitel Rosberga in po prvih postankih v garažah mu je uspelo ugnati tudi Hamiltona, ki je malce zamudil pri zaviranju in ni pričakoval prehitevanja v La Sourceju, ovinku na koncu ciljne ravnine. Dirkači, ki so se za svoj uspeh zanašali na deževno vreme in spremenljive razmere, so nejeverno pogledovali proti oblakom, ki jim za razliko od kvalifikacij tokrat ni poslalo pošiljke vode. Finec Kimi Räikkönen (Lotus) je z okvaro dirkalnika prekinil niz, ko je na 27 zaporednih dirkah osvojil vsaj točko, s tem pa je izgubil tudi pomembne točke v boju za naslov svetovnega prvaka.

Monotonijo in dirkalnik Paula Di Reste (Force India) je razbil Pastor Maldonado (Williams). Di Resta je v kvalifikacijah celo vodil do zadnjih poskusov najboljših, dirko pa je začel s petega mesta, vendar se na suhi stezi tako kot večina preostalih ni najbolje znašel, zaradi nesreče pa je moral odstopiti. Alonso je takrat opravil še drugi postanek, potem pa odpeljal najhitrejši krog, vendar vodilnega Vettla s tem ni prestrašil. Po zadnjih postankih je zaostanek Alonsa za Vettlom znašal le nekaj več kot šest sekund, vendar je ta kmalu postavil stvari na svoje mesto in si do konca v privozil več kot 16 sekund prednosti, čeprav je imel na zvezi spet šefe: »Te pnevmatike morajo zdržati do konca, vendar moraš povečati prednost pred Alonsom.«

Čeprav je bilo tistih, ki so še pred dirko verjeli, da lahko Alonso glede na zadnje rezultate stopi na zmagovalni oder, le toliko, da bi jih lahko spravili v manjše dvigalo, je Španec svoje delo opravil z odliko in ni dopustil presenečenj. Hamilton in Rosberg sta družno pripeljala svoja dirkalnika skozi cilj in slavila ekipni uspeh. Šestindvajsetletni Vettel se je s svojo 31. zmago v karieri izenačil z Nigelom Mansellom, naslednjo pa bo lovil na naslednji dirki v Monzi na VN Italije. Kot kaže, ga na pohodu k novemu naslovu prvaka ne more ustaviti prav nič.

 

Deli s prijatelji