RELI

Start z monaško ruleto

Objavljeno 16. januar 2014 10.59 | Posodobljeno 16. januar 2014 10.59 | Piše: Gregor Pavšič

Začenja se svetovno prvenstvo v reliju, naslov prvaka brani Sebastien Ogier.

Fotografija je simbolična.

Danes bi težko našli Ljubljančana, ki bi se spomnil relija Monte Carlo, ko je ta pred davnimi 78 leti prvič potekal po slovenskih cestah. Del karavane, ki je leta 1936 prek uvodne etape iz Palerma potovala proti startu v Monte Carlu, se je ustavil tudi pred ljubljanskim magistratom. Dve leti pozneje je Mariborčan Gustav Stojnšek na tej prestižni dirki osvojil dvanajsto mesto in ta dosežek je šele pred štirimi leti uspelo izboljšati Andreju Jerebu.

Reli Monte Carlo ostaja tradicionalni uvod v svetovno prvenstvo v reliju, ki ga FIA organizira 41 let. Slovenci nismo več prisotni ne kot organizatorji in še manj kot dirkači. Reli se je v zadnjih letih spremenil v večdnevno avanturo po lepem delu južne Francije, saj so organizatorji vključili znamenite preizkušnje okrog Valenca, Gapa in Sisterona ter jim dodali mikaven konec prek prelaza Col de Turini. Monaška ruleta se je s tem vrnila k svojemu nekdanjemu bistvu.


Od Monaka do Walesa

V svetovnem prvenstvu 2014 bodo reli vozniki tekmovali na 13 preizkušnjah: 14.–19. januar: Monako (Monte Carlo), 5.–8. februar: Švedska (Karlstad), 6.–9. marec: Mehika (Leon), 3.–6. april: Portugalska (Faro), 8.–11. maj: Argentina (Vila Carlos Paz), 6.–8. junij: Italija (Sardinija, Olbia), 27.–29. junij: Poljska (Mikolajki), 1.–3. avgust: Finska (Jyväskulä), 22.–24. avgust: Nemčija (Trier), 12.–14. september: Avstralija (Coffs Harbour), 3.–5. oktober: Francija (Strasbourg), 24.–26. oktober: Španija (Salou), 14.–16. november: Wales (Cardiff). 
 

Kot prvi se bo danes na hitrostne preizkušnje v okolici Gapa, kjer je tudi rojen, podal svetovni prvak Sebastien Ogier. Prvi voznik Volkswagna, nova zvezda francoskega dirkanja, je tudi letos nesporni favorit prvenstva. Volkswagen, kjer bo dirkal tudi Jari-Matti Latvala, ni spremenil svoje zasedbe. Povsem drugače je pri konkurenčnih ekipah. Na elitno raven je prišla nova tovarniška ekipa Hyundaia, ki stavi na lanskega podprvaka Thierryja Neuvilla in asfaltnega specialista Danija Sorda. Pri Citroënu bosta odslej dirkala Mads Ostberg in Kris Meeke, ki še čakata svojo uveljavitev na svetovni sceni, k Fordu pa se je iz Pariza vrnil Finec Mikko Hirvonen. Poleg njega bo v moštvu še nekdanji zvezdnik formule ena Robert Kubica.

Če je Ogier favorit že danes v Monte Carlu, navijači še posebno nestrpno pričakujejo Kubičeve predstave. Lani je zmagal v razvrstitvi WRC2, letos bo prvič vozil na vseh relijih z dirkalnikom najvišje ravni. Kubica je letos že zmagal na uvodnem reliju evropskega prvenstva v Avstriji. Letošnji reli Monte Carlo bo sestavljalo 15 hitrostnih preizkušenj od četrtka do sobote zvečer v skupni dolžini 383 kilometrov.

Deli s prijatelji