FORMULA 1

Srebrni puščici: imperiju vrnil udarec

Objavljeno 11. maj 2015 12.56 | Posodobljeno 11. maj 2015 12.58 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Nico Rosberg

Nico Rosberg je zmagal na Veliki nagradi Španije v formuli ena, prehitel je Mercedesovega sovoznika Lewisa Hamiltona. Tokrat je zaradi napotkov iz garaže pri zasledovanju Nemca živce izgubil britanski dirkač.

Zmage se je veselil Rosberg.

Zadnjih devet dirk formule ena v Barceloni se je na najvišji stopnički zmagovalnega odra zvrstilo enako število različnih dirkačev. Za to tradicijo je skrbel tudi Nico Rosberg, ki je s svojim mercedesom zmagal že devetič v karieri in na prav toliko različnih dirkališčih. Rosberg je navijače najprej ogovoril v slogu največjega poliglota, v tekočem španskem jeziku, nato pa nadaljeval v angleškem: »Za menoj je odličen konec tedna. Najprej sem najhitreje odpeljal kvalifikacije, nato pa še zmagal na takšen način.« Slabše volje je bil Lewis Hamilton (Mercedes), ki letos ni poznal poraza v kvalifikacijah, povrhu vsega pa ga je na dirki še pošteno nabrisal moštveni sotekmovalec. Tretje mesto je rdeče obarval Sebastian Vettel (Ferrari), ki se je tri četrtine dirke oklepal drugega mesta, a je moral na koncu priznati premoč Mercedesovi konjenici.

Rosberg je vse opravil že na začetku dirke, ko je brez težav zadržal prvo mesto, prav nasprotno pa ni šlo nič po načrtih Hamiltonu, ki mu je peruti prirezal Vettel. Odličen start se je posrečil tudi Kimiju Räikkönenu (Ferrari), ki je s sedmega startnega položaja svojo rdečo mrcino prignal na peto mesto. Očitno je bilo, da bodo navijači spremljali boj za drugo mesto, saj bi Rosbergu lahko ponagajala le tehnika. Hamilton se je na vse pretege mučil z Vettlom, ko so Britanca v 14. krogu malce panično poklicali v garaže. »Boks, boks, naredi nasprotno od Vettla,« je zadonelo v čeladi, ko so vodilni Hamiltonu naročili, naj odide na menjavo, če bo Vettel nadaljeval po stezi. Zgoden postanek ni prinesel sprememb, zato so Britanca spodbudili: »Zdaj ga imaš, napadi in prehiti Vettla,« Hamilton pa je odgovoril: »Ne bo šlo, prehiter je, spomniti se boste morali kaj drugega.« Presedlali so na načrt B, ki je predvidel tri postanke v garažah, medtem ko so ostali pri vrhu do konca dirke opravili le dva.

Zafrustrirani Alonso

V 34. krogu so Hamiltonu na dirkalnik pričvrstili tršo različico pnevmatik. Začel je loviti vodilno dvojico, prednost se je topila z več kot dvema sekundama hitreje odpeljanimi krogi. Vettel je imel morda malce smole, ko je pri zadnjem postanku pripeljal v gost promet in je še dodatno izgubljal čas s prehitevanjem zaostalih za krog, čeprav rdeči dirkalnik, opremljen s tršimi gumami, ni ravno konkurenčen mercedesu. Hamilton je ob zadnjem postanku iz garaž pripeljal pred Vettla in je imel za vodilnim Rosbergom 23 sekund zaostanka. Začel je priganjati srebrn bolid, da bi morda izbrisal nasmeh z Rosbergovih ust, zato so ga mirili na daljavo, po radijski zvezi pa se je razvnela prava debata: »Zmanjšaj hitrost, Nico je daleč spredaj,« Hamilton pa ni bil tiho: »Povejte mi, da ni mogoče, da bi ujel Nica.« Sledil je odgovor: »Tudi če pospešiš, bo s hitrejšo vožnjo odgovoril tudi on,« in Britanec še naprej ni popustil: »Torej pravite, da je nemogoče?«

Bilo je nemogoče, prednost se je sicer stopila na vsega 13 sekund, a to je bilo zgolj lažno upanje za Britanca. Vettel je moštvu do konca le varno pripeljal nove stopničke in po koncu povedal, kje se je zgodil preobrat na dirki: »Uspel mi je dober start, ko sem prišel mimo Lewisa. Vse sem imel pod nadzorom, ko pa so se odločili za taktiko treh postankov, sem ostal brez moči. Mercedesa sta bila prehitra. Včasih imaš srečo, včasih ne in izgubiš še več.«

V zadnjih krogih je ogenj tlel le v boju za četrto mesto med Valtterijem Bottasom (Williams) in Räikkönenom, vendar se Bottas ni pustil finskemu rojaku. Končala sta na četrtem in petem mestu. Zadnji, ki je ujel manj kot krog zaostanka, je bil Felipe Massa (Williams) na šestem mestu, drugi pa so videli modre zastave, ko so se morali umikati vodilnim. Domači matador Fernando Alonso in Britanec Jenson Button sta svoja mclarna v kvalifikacijah prvič v sezoni spravila v drugi del. Za sklepno dejanje sta še prepočasna, na dirkah pa se sploh ne moreta kosati z drugimi, kar predvsem frustrira Alonsa, ko se mora umikati svojemu dolgoletnemu delodajalcu – Ferrariju. Šef rdečega moštva Maurizio Arrivabene je pred nadaljevanjem sezone na stari celini postavil odlične temelje, bolid morajo le še navaditi na uporabo trše različice pnevmatik.

Rosberg in Hamilton sta Mercedesov niz stalnega uvrščanja na oder za zmagovalce razvlekla na številko 24, kar je druga najdaljša serija v zgodovini formule ena. Rekord, ki ga bo težko podreti, ima še vedno ekipa Williams, ki ji je s 86 zaporednimi uvrstitvami na zmagovalni oder podvig uspel sredi devetdesetih let preteklega stoletja. Niz bi lahko nadaljevali tudi čez 14 dni v Monaku, ko je na sporedu dirkaška klasika.

 

Deli s prijatelji