WTCC

Srb bežal šampionu Loebu

Objavljeno 23. april 2014 18.34 | Posodobljeno 23. april 2014 18.34 | Piše: Gregor Pavšič

Svetovno prvenstvo WTCC je za zdaj v znamenju Citroëna, zanj vozi tudi Sébastien Loeb.

Dušan Borković je navdušen, saj se tudi na dirkališču kosa s slovitim Sébastienom Loebom. Foto: Citroën

Svetovno prvenstvo v cestnohitrostnih dirkah WTCC je letos spet pridobilo odmevnost. Potem ko so v zadnjih letih serijo zapustile vse večje tovarniške ekipe, se je že lani vanjo uradno podala Honda, letos pa ji je v velikem slogu sledil še Citroën. Desetletni kralji svetovnega prvenstva v reliju so zamenjali okolje in na dirkališča stopili prav s svojim ambasadorjem Sébastienom Loebom. V Parizu so dirkalnik za prvenstvo, ki gostuje na raznovrstnih globalnih trgih in je prav zato za Citroën zanimivo za vlaganja, naredili na osnovi nizkoproračunske limuzine c-elysée. S tem avtomobilom ciljajo na številna prizorišča, kjer WTCC gostuje (Brazilija, Rusija, vzhodna Evropa, severna Afrika), toda v dirkaški preobleki gre seveda za vrhunsko dodelano specialko. Loebu so v moštvo dodali aktualnega prvaka Francoza Yvana Mullerja in argentinskega dirkača Joséja Marío Lópeza ter na prvih dveh dirkah prevladovali. Konkurenci dopustijo samo drobtinice, saj se med najboljše prebijejo tudi takrat, ko morajo startati z začelja.

Pot proti vrhu za francoske profesionalce letos pelje tudi prek srbskega dirkača Dušana Borkovića, ki je s pokrovitelji dobil prostor v poltovarniški Chevroletovi ekipi Campos in se dobro pripravil na celotno sezono v WTCC. Kar 207 centimetrov visoki dirkač je v boksih že požel veliko simpatij, ko se je fotografiral s skoraj pol metra nižjim tekmecem Giannijem Morbidellijem, odlično pa se je znašel tudi na stezi. Na drugi dirki na dirkališču Paul Ricard se je večino časa uspešno boril prav z Loebom, desetkratnim svetovnim prvakom v reliju in takrat še vodilnim voznikom WTCC v skupnem seštevku. Proti koncu dirke je moral Borković spustiti Loeba predse, toda Francoz je vseeno izgubil vodstvo v skupnem seštevku letošnje sezone. Ta bo še dolga in srbsko-francoski dvoboji zagotovo še sledijo.

»Ne zgodi se vsak dan, da v vzvratnem ogledalu gledaš Sébastiena Loeba,« je takoj po dirki na spletu objavil navdušeni dirkač iz Pančeva, ki je končal na sedmem mestu pol sekunde za Loebom. V skupnem seštevku WTCC po štirih dirkah na dveh različnih prizoriščih zanesljivo vodijo tekmovalci Citroëna, ki so dobro izkoristili proračun ekipe ter tehnično podporo Citroën Sporta. Z odlično nastavljenim in stabilnim dirkalnikom pogosto prehitevajo celo po zunanji strani ovinka. Srbski adut Borković je uvrščen na deveto mesto. Maja se WTCC podaja tudi v bližino Slovenije, saj bodo tri zaporedne dirke svetovnega prvenstva v Bratislavi, Budimpešti in Salzburgu. 

Deli s prijatelji