HUDA NESREČA

Šok Bianchi črviči svet F1

Objavljeno 09. oktober 2014 13.51 | Posodobljeno 09. oktober 2014 13.51 | Piše: Marko Uršič

Na spletu ljudje z grozo gledajo posnetek trčenja Julesa Bianchija na VN Japonske.

Jules Bianchi je imel veliko nesrečo v nesreči, trk je bil grozovit. Foto: Worldnews

Na spletnih omrežjih se je pojavil film enega od gledalcev, ki prikazuje strahovito trčenje francoskega voznika formule ena Julesa Bianchija na veliki nagradi Japonske v Suzuki. Roko na srce, videti je grozno. Petindvajsetletni Francoz, rojen v Nici, leži na oddelku za intenzivno nego v bolnišnici v Jokaičiju, doktorji pa vedo povedati, da se še tedne ne bo vedelo, kako resne so možganske poškodbe mladega Bianchija. Ob njegovi bolniški postelji bedita oče in mama Philippe in Christine, na Japonsko sta se odpravila takoj po nesreči, voznik moštva Marussia-Ferrari pa je po nedeljski nujni operaciji nezavesten v kritičnem, vendar stabilnem stanju. Fant res ni imel sreče, ko je v monsunskem deževju prihajajočega tajfuna na VN Japonske pri 203 km/h naletel na dvigalo, ki je ob progi odstranjevalo Sauberjev bolid Nemca Adriana Sutila. Prireditelje imajo zdaj mnogi na jeziku: dirka se je vozila v nalivu, dvigalo ni bilo za varovalnim zidom iz gum, ni bilo varnostnega avtomobila.

Težava pri Bianchijevi poškodbi je, ker se telo na stresni šok odzove tako, da krvi preprečuje pretok v možgane. Šindži Nagahiro, profesor na medicinski fakulteti v Tokušimi, ni optimističen glede možnosti okrevanja in poznejših posledicah trka nesrečnega mladeniča z Azurne obale. »Nekateri po takšni poškodbi z ohromljenim telesom leta preživijo v postelji, nekateri pa si po zdravljenju tudi opomorejo. A zdravniki bodo lahko kaj več povedali šele čez denimo kakšen mesec,« pravi Nagahiro, ve pa se, da je japonska oskrba na vrhu svetovnega zdravstva. V deželo vzhajajočega sonca sta sicer prišla še profesor Gérard Saillant, ki je po hudi smučarski nesreči zdravil Michaela Schumacherja, je tudi predsednik Zdravniške komisije Mednarodne avtomobilistične zveze, in profesor Alessandro Frati, nevrokirurg z rimske univerzitetne bolnišnice La Sapienza.

Jules Bianchi je sicer vnuk Maura Bianchija, trikratnega svetovnega prvaka v razredu GT, in nečak v drugem kolenu Luciena, ki je leta 1968 dobil znamenito dirko 24 ur Le Mansa in v letih od 1959 do 1968 odvozil 19 dirk v svetovnem prvenstvu formule 1; v Monacu je bil na stopničkah. Nova nesreča v svetu F1 pa je tudi ponovno sprožila debato o preveč odprtih vozniških kabinah v dirkalnikih, ki voznike v primeru, kot je bil Bianchijev, slabo ščitijo.

Schumacher bo lahko normalno živel

Jean Todt, predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze, je izrazil prepričanje, da bo sedemkratni svetovni prvak v formuli 1 Michael Schumacher v zelo kratkem času lahko zaživel relativno normalno življenje. Je pa tudi dodal, da verjetno nikoli več ne bo vozil dirkalnika. Todt in 45-letni Schumacher sta tesna prijatelja od časov, ko je bil Francoz športni direktor Ferrarija, Schumacher pa je šampionsko vrtel volan. Jean Todt je po Nemčevi tragični nesreči decembra med smučanjem v Méribelu ohranil stike s Schumacherjevo družino. Med zadnjim obiskom pred VN Japonske na Schumijevem domu v Švici pa se je lahko na lastne oči prepričal o napredku pri rehabilitaciji po hudi poškodbi, ki je zahtevala dve operaciji glave. Todt je Charlieju Whitingu, dirkaškemu direktorju F1, tudi naročil preiskavo v povezavi z japonsko nesrečo Julesa Bianchija. Poročilo naj bi bilo nared do velike nagrade Rusije ta konec tedna. 

 

Deli s prijatelji