FORMULA 1

So zavore odpovedale Mercedesu ali Lewisu?

Objavljeno 10. junij 2014 09.30 | Posodobljeno 09. junij 2014 23.22 | Piše: Damir Gorjanc

Na sedmi dirki svetovnega prvenstva formule 1 je krstno zmago dosegel Daniel Ricciardo.

Daniel Ricciardo (Red Bull).

Dirke formule 1 v Montrealu navijače skoraj nikoli ne pustijo ravnodušne, razbiti dirkalniki in varnostni avtomobil na stezi so stalnica velike nagrade Kanade. Marsikdo izmed dirkačev na tem dirkališču prvič okuša slast zmage in Daniel Ricciardo z red bullom je potrdil pravilo. Kot da ne bi verjel v zmago, je po dirki zbegano hodil po garažah in govoril: »Vse skupaj je precej neverjetno, ampak odlično. Nimam časa, da bi dojel, da sem zmagal, saj sem bil še v predzadnjem krogu drugi.« Avstralec je dva kroga pred koncem dirke obšel nebogljenega Nica Rosberga (Mercedes), ki so mu nagajali pregrete zavore in električno pomagalo – sistem ERS. Ko so pri rdečih bikih pred dnevi napovedovali razvojni preskok k vrhu, se je ta na otočku Notre-Dame resnično zgodil. V tej sezoni dokaj neuspešni svetovni prvak Sebastian Vettel (Red Bull) je preizkušnjo končal na tretjem mestu.

Po razburljivem začetku dirke, ko je še pred koncem prvega kroga na stezo pripeljal varnostni avto, je vse kazalo na dvojno zmago Mercedesa, a se je vse postavilo na glavo 23 krogov pred koncem, ko je Lewis Hamilton (Mercedes) svojim mehanikom sporočil, da so mu odpovedale zavore, s tem pa je še drugič letos vknjižil točkovno ničlo. Za dirkalnik izjemno naporna konfiguracija steze je terjala svoj davek in prekinila prevlado zvezde s tremi kraki. »Ne morem verjeti, da se je to zgodilo na enem avtu v moštvu, na drugem pa ne. V takšnem položaju sem že bil v tej sezoni, izvlekel se bom tudi tokrat. Veliko dirk je še do konca, upam na več sreče,« je razočarano govoril Hamilton. Vrstni red bi bil lahko še bolj spremenjen, saj je do zadnjega na stopničke upal Felipe Massa (Williams), a je še enkrat pokazal, da ni iz pravega testa. Večna številka dve je v predzadnjem krogu silovito trčil v zadnjo pnevmatiko Sergia Pereza (Force India), ki je bil s taktiko postanka manj na četrtem mestu. Mehičan je ravno toliko zamenjal linijo vožnje, da ga je Massa zadel, pri tem pa je oba nenadzorovano odbilo v zaščitne ograde. Ko so iz bolnišnice sporočili, da dirkača pri trku nista utrpela posledic, si je oddahnil tudi Ricciardo: »Nisem bil prepričan, ali sta jo odnesla brez poškodb, zato sem se še prepričal o njunem zdravstvenem stanju, nato pa se je začelo slavje.« Pri trku bi Massa lahko s seboj odnesel tudi Vettla, a je svetovni prvak z bravurozno reakcijo in kančkom sreče ostal na tretjem mestu.

Čez štirinajst dni bo po dolgem času spet na sporedu dirka v avstrijskem Zeltwegu, dirkališču, ki ga je pod svoje okrilje vzel Red bull, Perez pa bo zaradi kazni pet startnih mest nižje. Pri bikih so se približali Mercedesu, prišli pa so tudi do prve zmage po prehodu na turbomotorje. Ferrari je pri razvoju dirkalnika zaspal kot Trnuljčica, saj je bil Fernando Alonso po nesreči Južnoameričanov šele šesti, Kimi Räikkönen pa deseti. Očitno tudi novi šef moštva ne more obuditi stare slave. V razvrstitvi dirkačev po sedmih dirkah od 19 vodi Rosberg (140 točk), sledijo mu Hamilton (118), Ricciardo (79), Alonso (69) in Vettel (60).

 

Deli s prijatelji