HITER

Slovenska raketa še bližje nesmrtnosti

Objavljeno 09. avgust 2016 09.44 | Posodobljeno 09. avgust 2016 09.45 | Piše: Damir Gorjanc

Tim Gajser se je na 15. tekmi sezone še štirinajstič zavihtel na stopničke za zmagovalce.

Timu Gajserju konkurenca gleda v hrbet. Foto Honda pro Racing

Oživitev motokrosistične velike nagrade Švice je ob stezo privabila trume navijačev, ki so lahko spremljali srdite boje za vsak košček steze. Na povsem novi in tekmovalcem nepoznani progi v Frauenfeldu - Gachnangu se je na 15. dirki sezone najbolje odrezal devetkratni svetovni prvak Antonio Cairoli (KTM), slovenska raketa Tim Gajser (Honda Gariboldi) pa je v seštevku obeh dirk še 14. v sezoni stopil na zmagovalni oder, tokrat je bilo dosegljivo drugo mesto. Tudi na tretji poziciji ni bilo presenečenj, saj se je tja povzpel Romain Febvre (Yamaha). Na kvalifikacijski dirki je Gajser zaostal le za Cairolijem in s tem povedal, da mu prednost 103 točk v skupnem seštevku ne pomeni prav veliko. Za njim je startni položaj izbiral Clement Desalle (Kawasaki), glavni konkurent za naslov prvaka z začetka sezone, Febvre pa se je moral potruditi za deveti čas. A za Gajserja na prvi dirki ni bilo vse z rožicami postlano. Že na startu je zapeljal v kolesnice, da ga je tako kot pred tednom v Belgiji streslo z motocikla in je skozi prvi ovinek pripeljal na drugem mestu za Cairolijem. Zvito krmilo in polomljena prednja zavora sta ga po dolgem pobiranju motocikla pahnila prav na rep dvajseterice, ko se je mladeniču snelo. Prehitel je prav vse do devetega mesta, in to na progi, po kateri je vozil prvič in ima samo eno idealno linijo. Po padcu se je težko zopet zbrati in ujeti pravi ritem, zato je končno deveto mesto še več vredno. Cairoli je z več kot sedemsekundno prednostjo v cilj skočil na prvem mestu, Paulin Gautier (Honda) je bil drugi, Desalle pa tretji. Tudi Febvreju se pozna poškodba, ki jo je staknil po polovici odpeljane sezone, in je končal na osmem. Še pred dirko je bilo mnogo neznank, kako se spopasti z ravninsko konfiguracijo steze. »O progi nimam dosti podatkov, toda to sploh nima vpliva na mojo vožnjo, vedno vozim na polno,« je Gajser povedal za uradno spletno stran tekmovanja, kjer so poleg vsega zapisali, da moramo občudovati njegov odnos do dirkanja. Ko drugi iščejo izgovore, gre mladenič s tokom in se osredotoča na to, da se bo pri delu zabaval. To je miselnost, ki mu je prinesla toliko uspeha in po vsej verjetnosti tudi naslov prvaka v njegovi krstni sezoni med elito.

Brez taktiziranja

Številka 243 je v slogu šampionov dodala: »Ni važno, kje dirkaš, moraš biti pripravljen. Celotno sezono se trudimo, da smo pripravljeni na dirko v vseh razmerah. Ne smeš spreminjati pristopa in se na progi osredotočati, da bi zbral le nekaj točk in vozil na varno karto. To se po navadi ne izide, saj si lahko hitro kaznovan zaradi preračunljivosti. Vedno grem na zmago.« Tako je bilo tudi v drugi vožnji, ko je Tiga zopet začel za Cairolijem, vendar je hitro spodrezal Italijanove sanje o dvojni zmagi. Vodstva ni več spustil iz rok, tudi ko mu je proti koncu zapretil osveženi Febvre. Francoz je tri kroge pred ciljem izobesil belo zastavo, ko je uvidel, da je v Gajserju še toliko energije kot v atomskem reaktorju. Cairoli, ki je pokazal, da je v starem mačku še nekaj ognja, je v prvo brez Gajserja na hrbtu brez težav osvojil prvo mesto, na drugi pa je v zadnjem krogu plačal davek zaradi utrujenosti in trenutka nezbranosti. S tretjega mesta je po padcu zdrsnil na peto, zato je tretje mesto pripadlo Glennu Coldenhoffu (KTM), Italijanova prednost pa je bila dovolj velika, da je odnesel skupno zmago. Gajser ima v skupnem seštevku po dirki v Švici 99 točk prednosti, kar pomeni, da bi lahko malo taktiziral in vozil bolj previdno, a očitno to pri Tigi ne pride v poštev. Na družabnem omrežju facebook so se tudi pri Gariboldiju priklonili Slovencu. »Oprosti, Superman, toda mi imamo svojega junaka GT243,« so zapisali, ko je osvojil še 15. posamično zmago sezone. Če na naslednji dirki v Assnu osvoji le točko več od Cairolija, bo že lahko slavil naslov svetovnega prvaka!
 

Še četverica Slovencev


V Švici pa Gajser ni bil edini Slovenec na progi, v eliti razreda MXGP so po blatu orali tudi brata Irt, Jernej in Peter (oba Yamaha), Klemen Gerčar (Husqvarna) in v razredu MX2 tudi Anej Doplihar (Yamaha). Jernej je v seštevku obeh dirk zasedel 26., Peter 28. in Gerčar 34. mesto, Doplihar, ki je šele v zadnjem trenutku izvedel, da se po odpovedi nekaterih dirkačev lahko udeleži dirke, pa je za seboj pustil štiri sotekmovalce in zasedel 33. mesto.

 

Deli s prijatelji