FORMULA 1

Slavje Ferrarija na ulicah Singapurja

Objavljeno 21. september 2015 10.42 | Posodobljeno 21. september 2015 10.42 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Sebastian Vettel

Na trinajsti dirki sezone v formuli 1 je svetovni prvak Lewis Hamilton odstopil. Slab dan je Mercedesa sta izkoristila Sebastian Vettel z zmago in Kimi Räikkönen s tretjim mestom.

Na nočni dirki formule 1 za veliko nagrado Singapurja je Sebastian Vettel s ferrarijem sklatil trikraki zvezdi z neba. Po Mercedesovi nadvladi na dozdajšnjih dirkah sta srebrni puščici doživeli mrk in se izgubili v sivem povprečju, ulice, ki so se spremenile v dirkališče, pa je preplavila rdeča barva. Na tretje mesto se je namreč po dolgem času pripeljal Kimi Räikkönen in sklenil skoraj popoln dan za Ferrari. Vmes se je prerinil Daniel Ricciardo z nadpovprečno hitrim red bullom in po dirki dejal: »Sem smo prišli zelo samozavestni. Trudim se, da ne bi bil preveč, in danes mi je uspelo poiskati ravnovesje med samozavestjo in previdnostjo. Drugo mesto je odlična popotnica za prihodnje dirke.« V Marini Bay je moral Nico Rosberg (Mercedes) priznati premoč omenjeni trojici, s težavami je pripeljal v cilj s skoraj polminutnim zaostankom, vodilni v skupnem seštevku prvenstva Lewis Hamilton (Mercedes) pa je moral odstopiti zaradi okvare dirkalnika.

Že kvalifikacije so postregle s presenečenjem, ko je Vettlu uspelo nemogoče – izriniti Hamiltona z vrha. Da je bila stvar še bolj neverjetna, so poskrbeli Ricciardo z drugim časom, Räikkönen s tretjim in Daniil Kvjat (Red Bull) s četrtim. Šele nato sta na vrsto prišla oba mercedesa, ki sta imela kopico težav. Na dirki se je Vettel odpeljal na varno razdaljo pred Ricciarda, ki mu ni mogel slediti niti Räikkönen. Malo prostora za prehitevanje je botrovalo dolgčasu, ki ga je pretrgal varnostni avto ob trku Felipeja Masse (Williams) in Nica Hulkenberga (Force India). Postanki v garažah niso premešali vrstnega reda, le Rosberg in Hamilton sta pridobila mesto proti Kvjatu. Pri ponovnem startu Vettlu ni uspelo pobegniti, v 26. krogu pa se je začela Hamiltonova agonija. »Izgubljam moč, povejte mi, kako lahko ponastavim dodajanje plina,« je spraševal Hamilton in dobil navodila, na katera je imel Britanec negativne odgovore, pri tem pa zrl v prihodnost in mislil o naslovu prvaka: »Fantje, mislim, da bi morali prihraniti pogonski agregat, da ne bi v prihodnje dobili kazni zaradi menjave.« Hitro so ga poklicali v garaže, Britanec pa je precej ambiciozno menil, da je imel do prvega letošnjega odstopa hitrost in strategijo za zmago.

Preostali so se podili po progi, ko je Vettel javil, da je na stezi pešec. Po kratkem sprehodu se je pešec odmaknil, vendar je varnostni avto v 37. krogu od 61 kljub temu še drugič prišel na stezo. Na vrhu se ni spremenilo nič več, zadnji krog pa so dirkači odpeljali nekaj sekund pred omejitvijo trajanja dirke (dve uri). Omeniti velja še Maxa Verstappna (Torro Rosso), ki mu je z ugasnjenim motorjem na startu uspelo priti do osmega mesta ob koncu. »To je ena izmed boljših odpeljanih dirk. Vse skupaj je bilo zelo intenzivno. Daniel je ves čas pritiskal name in kljub vsemu varčeval s pnevmatikami. Tu je bil še varnostni avto, ki mi zopet ni bil ravno v korist. Za nami je kljub vsemu popoln konec tedna, saj mi je že na kvalifikacijah uspel popoln krog,« je po dirki priznal Vettel, ki je le še osem točk od drugega mesta v skupnem seštevku. Po garažah naj bi se govorilo, da sta Red Bull in dobavitelj pogonskih agregatov Renault v ločitvenem postopku, razlog pa tiči v razočaranju nad močjo in konkurenčnostjo agregata. Čeprav ju pogodba za dobavo pogonskega sklopa veže še za eno leto, pa so pri rdečih bikih začeli paritveni ples pred Ferrarijevimi garažami. S tretjo zmago so pri rdečih že presegli zastavljene cilje pred letošnjo sezono, Vettlovo tretje mesto v skupnem seštevku je očitno dovolj velika reklama, da bi v prihodnje rdeče bike križali s konji iz Maranella. Že ta konec tedna bo 14. dirka sezone v japonski Suzuki.

 

Deli s prijatelji