FORMULA 1

Se seseda Berniejev imperij F1?

Objavljeno 19. januar 2014 13.09 | Posodobljeno 19. januar 2014 13.09 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Bernie Ecclestone

Bernie Ecclestone, vodja formule ena, se bo moral na nemškem sodišču zagovarjati zaradi podkupovanja. Da bi mu bavarska deželna banka prodala delnice in da bi obdržal oblast, je plačal 44 milijonov dolarjev.

Bo Bernie Ecclestone na sodišču molčal ali bospregovoril?

Formula ena je silno dobičkonosna športna panoga, njen šef Bernie Ecclestone pa si je z vodenjem in različnimi posli skozi leta ustvaril imetje v višini 3,8 milijarde dolarjev. A očitno je posloval tudi sumljivo. Triinosemdesetletni Anglež se bo namreč moral na sodišču v nemškem Münchnu zagovarjati zaradi suma podkupovanja člana uprave bavarske deželne banke BayernLB. Sojenje se bo začelo konec aprila, zaradi pravnih zadev in priprave na obrambo pa je veliki vodja elitnega bencinskega športa – nekateri ga imajo celo za diktatorja – formalno izstopil iz upravnega odbora F1 oziroma kot vodja delniške družbe, upravljavca. Bo pa cirkus F1 še vseeno vodil priložnostno, na dnevni bazi.

Podkupnina in sprenevedanje

Nemško državno tožilstvo bo predložilo obtožnico, da je Ecclestone pred osmimi leti za prodajo 47-odstotnega deleža, ki ga je imela banka, družbi CVC za 830 milijonov dolarjev zaradi lastnih interesov, da bi obdržal oblast v formuli, enemu od njenih vrhovnih predstavnikov Gerhardu Gribkowskyju plačal 44 milijonov dolarjev podkupnine. Slednjemu so leta 2012 na sojenju dokazali nepravilnost in mu prisodili osem let in pol zaporne kazni. Zanimivo, Ecclestonu bo sodil isti sodnik, kot je nemškemu bančniku, Britanec pa se za zdaj spreneveda, da ni storil nič kaznivega. A oktobra lani je na londonskem sodišču priznal, da je Gribkowskyju, ta ga je izsiljeval z davčnimi razkritji, primaknil priboljšek v vrednosti deset milijonov funtov, a se hkrati, ravno zaradi pritiska nemškega bančnika, prikazal kot žrtev. Nekdanji imetnik delnic formule ena, nemško podjetje Constantin Medien, po njihovem je sumljivi posel prodaje deleža bavarske banke zminiral tržno vrednost sveta F1, zdaj zahteva 144 milijonov dolarjev odškodnine. Tudi bavarska banka naj bi zaradi podobnega razloga spisala odškodninski zahtevek v višini 400 milijonov dolarjev.

Ecclestonovo bogastvo in imperij sta rasla skoraj štiri desetletja trženja in poslov v tem bencinskem športu, tržno je v formulo ena napeljal tudi azijski trg, potem ko so v Evropi gospodarska gibanja omejila denar za plačevanje prirediteljskih pravic. Da si šef formule ena zdaj rešuje kožo, pa priča tudi dejstvo, da je dal ponudbo za odkup nemškega dirkališča formule ena Nürburgring, ki je na prodaj od maja. 

Deli s prijatelji