FORMULA 1

Še ena sezona dolgočasja z Mercedesom?

Objavljeno 18. marec 2015 20.16 | Posodobljeno 16. marec 2015 23.14 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: Lewis Hamilton

Kot vse kaže, bo tudi v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 vse v znamenju nemške ekipe. Sebastian Vettel je v premiernem nastopu za Ferrari osvojil tretje mesto.

Lewis Hamilton z Mercedesom napoveduje uspešno sezono.

Svetovni prvak formule 1 Lewis Hamilton je s svojim mercedesom prvenstvo začel tam, kjer ga je končal prejšnjo sezono, na vrhu. V Melbournu je veliko nagrado Avstralije odpeljal najhitreje, brez težav mu je sledil drugi mercedes z Nicom Rosbergom. S pohvalami na račun moštvenega kolega Nemec ni skoparil: »Lepo je, da sem končal na drugem mestu. To je odličen start v novo sezono za celotno moštvo, ki nama je zagotovilo dih jemajoč dirkalnik. Lewis je vozil kot svetovni prvak celotni konec tedna, in čeprav sem se trudil vsak krog posebej, ga nisem mogel prehiteti.« Resnega tekmeca, ki bi lahko zasejal dvome o favoritu, ni bilo, še najboljše se je odrezal Sebastian Vettel, ki je na svoji prvi dirki za Ferrari končal na tretjem mestu z več kot polminutnim zaostankom. Tokrat je zmagovalce o občutkih po koncu spraševal Arnold Schwarzenegger, dirkaško monotonijo pa je s kančkom britanskega humorja pretrgal Hamilton: »Imel sem odličen dirkalnik, zato smo trdo delali in zdaj stojim tu zraven vas. Mislil sem, da ste večji.« Avstrijec pa je požel salve smeha s svojim odgovorom: »Danes ne nosim čevljev z visoko peto.«

Predsezonska testiranja formule 1 so očitno dala pravo sliko o tem, kdo bo kandidat za najvišja mesta in da Mercedesu niti letos nihče ne more do živega. Kraljica motošporta ob začetku sezone doživlja pravo kalvarijo, čeprav so vsi ukrepi Bernieja Ecclestona, finančni prilivi in gledanje skozi prste ekipam z dna zagotavljali, da bo na startni črti Albert parka stalo 20 dirkalnikov. Preizkušnjo je namreč začelo 15 dirkačev, kar je najmanj po Monzi leta 1969. Z menjalnikom je imel težave Daniil Kvyat (Red Bull) in s Hondinim pogonskim sklopom Kevin Magnussen (McLaren), zato sta odpadla dva, ki se jima sploh ni uspelo pripeljati na mesto za začetek dirke. Tudi Valtteri Bottas (Williams), šesti iz kvalifikacij, zaradi poškodbe spodnjega dela hrbtenice od zdravnikov ni dobil dovoljenja za nastop. Manor-Marussii pa celotni konec tedna ni uspelo zagnati pogonskega agregata, zato se tudi niso uvrstili na startno črto.

Pastor Maldonado (Lotus) skrbi, da dobavitelji rezervnih delov ne ostanejo brez dela, saj je razbil svoj bolid že v prvem ovinku, vendar tokrat ne po svoji krivdi. Romain Grosjean (Lotus) je ob koncu prvega kroga zardi tehničnih težav parkiral v garažah, tako je vse skupaj spominjalo na vaško veselico, saj je po stezi za varnostnim avtomobilom vozilo le še 13 dirkačev. Ob letečem startu sta jo Hamilton in Rosberg mahnila po svoje, za tretje mesto pa sta tesno drug za drugim vozila Felipe Massa (Williams) in Vettel na četrtem mestu. Na celotni dirki je večina opravila en postanek v garažah, Massa svojega v 22. krogu, tri pred Vettlom. To je bil tudi ključni trenutek v boju za tretje mesto, saj je Nemec rutinirano nadzoroval položaj do cilja. Tehnika je na cedilu pustila najmlajšega dirkača v zgodovini formule 1 Maxa Verstappna (Torro Rosso), ki bi ob tako okrnjeni zasedbi z lahkoto prišel do točk že ob svojem krstnem nastopu. Kimi Räikkönen (Ferrari) je bil pri prvem postanku na petem mestu, težave pri menjavi zadnje leve pnevmatike pa so ga pahnile na začelje. Pri drugem postanku so imeli mehaniki znova težave z zadnjo levo gumo, ki je bila slabo privita in Finec je bil primoran končati dirko.

Medtem sta mercedesa kazala prevlado in dirkače do petega mesta prehitela za cel krog. Ob premiernem nastopu sta do prvih točk prišla Felipe Nasr (Sauber) s petim mestom in Carlos Sainz Jr. (Torro Rosso) z devetim. Potem ko so se pri Sauberju dogovorili s svojim tožnikom Giedom van der Gardom, je nastop dočakal Marcus Ericsson, ki si je privozil osmo mesto, kar je proti Sauberjevi točkovni ničli iz prejšnje sezone velik obliž na rane ob vseh tegobah, ki pestijo to moštvo. Za Jensona Buttna avstralska preizkušnja ni bila dirkanje, marveč agonija, kako svojega mclarna pripeljati na cilj z dvema krogoma zaostanka. Vsi so molili k svojim dirkaškim bogovom in upali, da je bil Räikkönenov odstop zadnji. Njihove prošnje so bile uslišane, dirko pa je končalo 11 dirkalnikov. Rosberg je še pred začetkom zatrjeval, da se malce boji Ferrarija, da bo tesen obračun, a kljub njegovim napovedim ni bilo tako. »V Maleziji odprite svoje garaže, da si lahko vsak ogleda, kaj počnete. Sam pridem z zvezkom in pisalom,« se je pošalil Vettel in malce zbodel moštvo. Spet bo potekalo tekmovanje best of the rest ali najboljši izmed preostalih, medtem ko sta prvi dve mesti že oddani. Za konec je Hamilton povedal kultni stavek iz Terminatorja: »I'll be back.« (Vrnil se bom.) Na vrh verjetno že v Maleziji, kjer bo čez 14 dni nova preizkušnja. Ali bosta tam dirkala tudi Bottas in Fernado Alonso (McLaren), bo odvisno od zdravnikov.

 

Deli s prijatelji