PRESTOPI

Rossi v pričakovanju

Objavljeno 12. maj 2016 11.30 | Posodobljeno 12. maj 2016 11.30 | Piše: Damir Gorjanc
Ključne besede: moto gp

V garažah elitnega motociklističnega razreda kopica špekulacij o prestopih dirkačev.

Alexis Masbou.

Za dirkači motociklističnega razreda motoGP je dirka svetovnega prvenstva v Le Mansu, kjer je Jorge Lorenzo (Yamaha) brez težav in suvereno dobil peto preizkušnjo sezone in s tem prevzel vodstvo v skupnem seštevku tekmovanja. Letos se nam očitno obeta troboj za dirkaško krono, saj sta Lorenzu za petami Marc Marquez (Honda) s petimi in Valentino Rossi (Yamaha) z 12 točkami zaostanka. Čeprav je napeto na stezi, se pogosto bolj kot o dirkanju in kdo bo nad glavo dvignil zmagovalni lonec, po garažah razpreda o prihodnosti dirkačev, ki jim po sezoni potečejo pogodbe z dosedanjimi delodajalci. Potem, ko bo Lorenzo iz svoje pisarne prihodnje leto odnesel svoj fikus in izpraznil sedež pri modrih ter v prihodnje priganjal Ducatijev motocikel, se pojavljajo špekulacije, kdo bo zapolnil vrzel po Špančevem odhodu. Pri Yamahi je še za dve sezoni ustoličen dirkaški doktor in najbolj vroč je zagotovo sedež ob boku devetkratnega svetovnega prvaka Valentina Rossija.

Govorice so v Yamahino garažo postavljale mladega Mavericka Vinalesa (Suzuki), ki je zablestel v predsezoni, in tudi na dirkah kaže, da bi bil lahko ekvivalent Lorenzu. Španec je potrdil, da je prejel ponudbe svojega zdajšnjega moštva in Yamahe, zaradi napredka Suzukija pa se bo le stežka odločil, kje bo nadaljeval kariero. »Vsi mi pravijo, da moram iti k Yamahi, vendar sem videl Suzukijeve rezultate in to mi je dalo misliti, saj smo naredili skoraj kvantni preskok naprej v razvoju. Ko vidim modra motocikla na prvih dveh mestih, me seveda žene k njim, potem pa se zavem, da moram poslušati tudi srce ter kaj potrebujem in kaj čutim. Pri Suzukiju so mi dali priložnost v razredu motoGP, in če nam uspe popoln konec tedna, vem, da sem lahko na odru za zmagovalce, kot mi je to uspelo v Le Mansu. Vsak dan sem bližje prestopu, vendar še vedno ne dovolj prepričan, ali naj grem,« je povedal čustveni Vinales. A če bo še dolgo mencal, se lahko zgodi, da odločitev o prestopu ne bo več le na njegovi strani, saj je v igro za Yamahin sedež vstopil Dani Pedrosa (Honda). Kot ničkolikokrat se govorice v motošportu izkažejo za resnične in Španec, ki je 16 let predan Hondi, umirja žogico, a govoric ne zanika: »Ne vem, kakšna je zgodba, ki se vrti okoli teh špekulacij. Z moje strani ni nič drugače kot pred Jerezom in po Le Mansu. Trenutna prihodnost se zame vrti okoli naslednje dirke, osredotočen sem na to, da bom skušal najti prave občutke in nastavitve za čim boljši rezultat.«

Potem pa je tu še ena glasna iz garaž: če bi Pedrosa zapustil Hondo, je eden izmed precej nelogičnih kandidatov za zapolnitev sedeža Cal Crutchlow (LCR Honda). Britanec je bil letošnjo sezono, pa tudi v preteklosti, več na tleh kot na dveh kolesih, vendar Japoncev to ni odvrnilo od preventivnih pogajanj o skupni prihodnosti, saj navadno dirkači satelitskih moštev napredujejo višje h koritu. Svoj prostor na tržnici bosta dobila tudi Andrea Iannone in njegov soimenjak Dovizioso (oba Ducati), ko bo moral eden izmed njiju zapustiti rdeče moštvo zaradi prihoda Lorenza. Rossiju bi bilo vseeno, s kom bi si delil garažo, z anemičnim Pedroso ali pa mladim Vinalesom. Oba bi bila v vlogi druge violine, s tem pa bi si v garažah zagotovil mir, ki pa zaradi pomanjkanja rivalstva morda ne bi več prinesel takšnih rezultatov, kot jih Italijan dosega v svoji drugi pomladi. Negotova prihodnost marsikaterega dirkača bi bila lahko razjasnjena že po dirki v Mugellu prihodnji konec tedna.
 

Deli s prijatelji